自由講場

跳至

首頁
12345...10

尾頁

子爵府

回覆 tiffpman 的帖子

真的千萬不要等!好友就是迷信不肯治療,半年後走了!另褐襙糖膠真的有效,朋友嫲嫲胃癌四期,由只能飲湯水,兩天後已有胃口吃飯

大宅

mimi005 發表於 20-3-17 10:54
請問大家有冇心胸肺外科醫生介紹家人做左抽針有8成機會是壞野,排左期 QE , 昨天睇醫生時話要再抽多次針, ...

崔永雄醫生。我媽肺癌搵佢

大宅

mimi005 發表於 20-3-17 20:50
系咪好貴呀,屋企人冇保險,$又吾多,所以一直等正苦

私家檢查要幾萬,5萬樓下,知道中肺癌,又確定食到第一代標把藥,轉返政府攞藥,有關愛基金資助
最重要定出治療方法,肺癌好易擴散及上腦,所以盡早就醫比較好

水晶宮

41009022009 發表於 20-3-17 21:28
咳左2星期睇E生。照肺先知道。

我媽咳左成年半,才排到期照,跟住又排大半年才抽針,跟住又半年QE , 加埋前後己快2⃣️年了

水晶宮

dragon813 發表於 20-3-17 21:33
回覆 41009022009 的帖子

看到親人被癌魔折磨,心如刀割⋯⋯

系,好疼

水晶宮

tiffpman 發表於 20-3-17 21:42
張文龍,我地睇佢目的係拎意見,睇下邊個治療方案合適,佢好熟公立醫院運作,會俾好幾個治療方案,我覺得 ...

好多謝你,我明天打去 book 下

大宅

請問大家有冇心胸肺外科醫生介紹家人做左抽針有8成機會是壞野,排左期 QE , 昨天睇醫生時話要再抽多次針, ...

依家先3月,等到8月先抽針驗實在太耐喇!呢啲檢查快啲去私家做咗先喇!預應該大約幾萬蚊左右...

萬一真係Cancer, 抽針驗咗有無基因突變,先可以決定點醫。你有晒報告再返QE,排期會快好多好多,醫生可以快啲開始治療。

呢啲時候,真係比錢買時間

祝平安

水晶宮

angelngan103 發表於 20-3-17 22:29
私家檢查要幾萬,5萬樓下,知道中肺癌,又確定食到第一代標把藥,轉返政府攞藥,有關愛基金資助
最重要定 ...

又真係好貴喔,老人家完全冇收入架,我又去年 12 月失咗業,現在係找到工作,但人工系以前四成,我份糧連自己屋交租都吾夠呀,哎

子爵府

mimi005 發表於 20-3-17 22:56
又真係好貴喔,老人家完全冇收入架,我又去年 12 月失咗業,現在係找到工作,但人工系以前四成,我份糧連 ...

希望你屋企人早日康復, 要堅持住!
我爸爸都經歷過, 我地個次真係好慘, 爸爸冇咩咳嗽, 只係氣促同埋塊面腫左, 前後係政府檢查左一個月, 都搵唔到病因, 肺亦冇事, 點知突然肺花晒, 原來係肺癌, 過左一個月就走左。

大宅

又真係好貴喔,老人家完全冇收入架,我又去年 12 月失咗業,現在係找到工作,但人工系以前四成,我份糧連 ...

我屋企人由確診到今天差不多3年,有合適治療可以減少身體不適,又可以延長存活期
要驗清楚主瘤位置同病變原因,對症下藥,再返政府治療,可減少經濟負擔

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

唔好等8月, 除非病人打算唔醫...

有需要搵醫院社工, 佢地知道有邊d 醫療資助你可以申請俾將來用.

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

試吓去威院(私家部)睇吓,有好多教授醫生主診。

公爵府

醒目開學勳章

如果唔介意貴,可以搵崔永雄醫生

男爵府

太耐,記憶可能有偏差,只作參考
我果時屋企人一check已經係4期,
如果有心醫,唔好等排QE, 無私家醫生轉介信同齊全的檢查報告,當你普通個案,會排好耐

你要先馬上搵私家醫生,做抽針,同做顯影掃描,睇下第幾期,私家醫生會同你搵最快果間,我果時養和最快,去左養和做,
醫生可能會要求你照磁力共振,照個腦,因為肺癌易上腦,呢個你都一定要照,
出左D報告後,可以做手術佢會建議你做手術,
擴散左,做手術無用,就睇你食唔食得標靶,佢會開合適標靶藥比你頂住先,。
你再睇自己情況接落來下面點做

開頭做私家檢查,呢度成個過程,果時我用左4萬左右(五年前價)...

重點,你有錢當然係私家醫生有咁快得咁得處理
但如果你經濟上有負擔﹐決定睇公立醫院,你都必須有齊呢D報告,同”私家醫生轉介信”,
再去排政府""""專科"""""排先快,
記得睇報告時問清楚私家醫生,呢個情況,應該去排邊個專科,
再直接囉晒去報去相應架専科排

子爵府

貓狗褓姆 DHA勳章 畀面勳章

amychann 發表於 20-3-17 23:36
試吓去威院(私家部)睇吓,有好多教授醫生主診。

醫生寫信去照petscan會平好多,我記得媽咪去體檢做$9600

子爵府

mimi005 發表於 20-3-17 22:50
我媽咳左成年半,才排到期照,跟住又排大半年才抽針,跟住又半年QE , 加埋前後己快2⃣️年了
...

我老爺睇家庭醫生先。建議照肺。所以去左法國照。知道係肺癌就返政府。

侯爵府

littlehoneymum 發表於 20-3-17 21:40
請問唔開心係咪容易有Cancer ?

當然啦

水晶宮

多謝大家意見,今日打左去QE , 叫醫生寫信去私家照 pet scan , 但係下個星期一才會回覆

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

唔會幾萬都無掛 借都要借 等5個月太耐了

水晶宮

cecelc 發表於 20-3-19 00:21
唔會幾萬都無掛 借都要借 等5個月太耐了

明白,老人家完全冇收入,平時一萬幾千都吾捨得用,不過今次我會比 pet scan $,待收到結果后再相討如何治療,現在竽下周一QE 醫生復,因為有正苦轉介信去照會平d

首頁
12345...10

尾頁

跳至