自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

總之要叫佢做野就開聲,正常語氣,唔洗鬧,都唔好鬧,免得佢出氣喺小朋友身上。
我對上個姐姐愈做愈衰,最後都係換人算數

子爵府

ansons 發表於 20-3-19 18:54

應該唔會搏炒嘅
佢菲律賓間屋之前火山爆發嗰陣冧咗,仲有個仔要養所以佢都算係等 ...

佢哋好短視,我之前有個工人個四歲大既囡個心有事,成日都要入醫院都照博炒。連續被我和另一僱主炒咗之後,轉戰中東都做得唔好,宜家再轉戰俄羅斯!

所以等錢洗唔係一個原因令佢珍惜份工,如果等錢洗佢哋既解決方法係借大耳窿,唔係努力工作。

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆 C.Humphrey 的帖子

我姐姐都係鍾意成日講電話架,我就同佢講,如果每次我叫佢唔好掛住玩電話,講一次就係日曆寫低,之後出糧時一次扣20蚊,如果一個月落來可能扣左幾百蚊架,佢仲驚過你炒佢.
<br><br>

翡翠宮

牛年勳章

ansons 發表於 20-3-19 18:54

應該唔會搏炒嘅
佢菲律賓間屋之前火山爆發嗰陣冧咗,仲有個仔要養所以佢都算係等 ...

佢哋覺得自己好有market,我個舊姐被我炒咗話會去星加坡打工,我聽完真係祝佢好運

大宅

chinatea 發表於 20-3-19 19:35

我姐姐都係鍾意成日講電話架,我就同佢講,如果每次我叫佢唔好掛住玩電話,講一次就 ...

佢唔係講電話....係打機

翡翠宮

牛年勳章

chinatea 發表於 20-3-19 19:35

我姐姐都係鍾意成日講電話架,我就同佢講,如果每次我叫佢唔好掛住玩電話,講一次就 ...

你尼個方法有啲踩界,工人如果識玩嘢,可以告僱主克扣工資,小心!

男爵府

定時間表會唔會好啲,對唔自律既人,時間表好有用

翡翠宮

牛年勳章

ansons 發表於 20-3-19 19:40

打咩都好,一沉迷咗落電話度就返唔到轉頭架啦!

大宅

壞蛋獎門人 發表於 20-3-19 19:41
定時間表會唔會好啲,對唔自律既人,時間表好有用

我今次嘗試下定時間表 希望可以有改善

翡翠宮

牛年勳章

macdullbaby 發表於 20-3-19 19:35
佢哋好短視,我之前有個工人個四歲大既囡個心有事,成日都要入醫院都照博炒。連續被我和另一僱主炒咗之後 ...

完全同意
「如果等錢洗佢哋既解決方法係借大耳窿,唔係努力工作。」中晒point

侯爵府

macdullbaby 發表於 20-3-19 19:35
佢哋好短視,我之前有個工人個四歲大既囡個心有事,成日都要入醫院都照博炒。連續被我和另一僱主炒咗之後 ...

你實在太了解外傭心態, 佢哋最想就係出糧及玩電話~

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我叫姐姐試下,佢而家休閒先玩啦,佢要養兩個仔,個死人老公問佢攞錢洗架,佢一蚊都唔想小.
<br><br>

侯爵府

ansons 發表於 20-3-19 16:02
自問我都對佢唔差!
每月出五千俾佢,一個月包佢三盒咖啡
早餐午餐要食啲乜,我都任佢煮

吾好以為你買嘢畀佢,加多啲人工畀佢就會識做自動自覺,其實佢哋共通點係認精學懶,狡猾, 事無大小喜歡講大話,死口吾認。

heavenlycreat21    發表於 20-3-21 10:27

水晶宮

回覆 ansons 的帖子

我姐姐係香港得一個朋友,所以成日兩個唔停架,不過我有個優勢,成屋得我同個孫,最主要冇男人,佢之前個家就係有個咸濕伯伯,嚇到佢死,做左幾日走左,所以佢來我道做就最開心,做左年幾都叫做聽話啦.
<br><br>

男爵府

ansons 發表於 20-3-19 15:44
第三個月已經講過,之後好左一陣
冇再偷帶電話入廚房
但呢排又黎過

可以炒了

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

回覆樓主:

樓主應該係效率型,姐姐係慢版! 佢應該會激c你! 試下自己唔好出咁多手,叫佢做! 仔放學之後煮午餐講清楚叫佢即刻煮,唔洗等幾點先做! 又唔洗惡,唔洗鬧,叫同chur 佢做就得,佢會feel 到你要嘅係快,唔係拖! 當然有D唔urgent 嘅可以話佢知by 幾時完成! 但如果次次樓主忍唔住出手先佢真係會覺得無嘢!係你自己心急咋嘛! 再响出糧前講清楚,叫佢改善! 真係要講,唔好諗住佢會自動波,個個人嘅性格唔一樣,佢慢唔醒目,無理由要僱主就佢,佢要盡力配合僱主!! 有無盡力其實睇得出! 老闆叫人做野天公地道,合理則可!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 畀面勳章

ansons 發表於 20-3-19 19:40

可講清楚working hour 唔可以打機同玩電話...必要叫佢自己收好電話,再犯就你幫佢保管至放工先比返佢,但要小心處理! 但呢點有D harsh, 如果唔係太過份唔好用呢招!

大宅

Charlotte_mom 發表於 20-3-19 16:32
Set個checklist俾佢
我唔理你幾時休息,但請你望清楚你完成晒應有工作先
無改善嘅可預備換人。請個人返黎慘 ...

我都係一樣, 口講加白紙黑字, 唔期望佢做多, 但唔可以做少

男爵府

回覆樓主:

我姐姐都係慢王,我買埋餸同日用品一日行幾轉,全日唔使佢出去買野,中午我地叫外賣,佢只需要煮晚餐同正常家,我自己餵bb飯,我教哥哥做功課時都冇要求佢陪bb,bb只可睇ipad,佢都晚晚做到12點幾,c6成日話姐姐真係好辛苦晚晚咁夜訓,外人應該以為我虐待佢咁多野做

男爵府

ansons 發表於 20-3-19 15:13
菲傭工作左七個月
到而家都仲係唔識主動去做嘢
做嘢又慢,成日要我催

兇佢啦!依家疫情甘,好多工人都驚被炒要反菲律賓,又吾知反吾反到,就算反到去又吾知幾時可以過反來香港做野!因為菲律賓好多visa都hold住左,同埋依家出面經濟吾好,好多人失業,個個home office ,要搵新僱主一點都吾易!
以上當然吾係直白甘同佢講:好似當聽反來甘,例如我朋友個菲傭點點,我又聽過甘甘,新聞話點點⋯之類
我吾知甘work吾work,不過我成日嚇我工人(emoji)

首頁
12345...7

尾頁

跳至