自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

回覆樓主:

你一定未做人媽媽。

你奶奶都係想個仔把聲,想人關心下佢!

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

母子對話應該唔洗講質素掛?好過打黎問個仔拎錢or 點佢做野啦

我老爺去旅行/我地去旅行都會每日打比我(往年,大概每年有半年away)想聽下佢d 孫既聲,有時得閒咪開耐d (好多時都無野講,淨係睇佢d 孫),有時唔得閒就1~2分鐘收線。

伯爵府

以前仔細時,老人家都係咁,當時覺得好煩,而家仔大了,自己年紀大了,雖然仔還在身边,但已經明白老人家感受

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

任何人都會老架,當仔女結哂婚,出哂去好日唔見,老野好自然會掛住親人,樓主一家唔係同奶奶住,咁人地亞媽搵仔,講廢話都係因為老來悶者,作為人地新抱同仔,唔主動向老人家問候,新抱仲要上網叫人幫手想辦法令老人家以後唔好打來講廢話,你個老公作為人個仔,都一樣同你咁諗法?咁都幾孝順喎,不如叫你老公同亞媽講:你好悶以後唔好打來講廢話,冇野同你講,一了百了啦.
到你兒女出哂去住,記得唔好打去講廢話,一D意義都冇架,唔好做奶奶同一樣野呀.

<br><br>

大宅

我有個仔,係bk睇得多,我諗第時我都係個麻煩99

伯爵府

回覆樓主:

我媽都日日定時打俾我,有日佢冇打俾我我就會打俾佢,自從搬左出黎同老公住就係咁,風雨不改十幾年

侯爵府

育兒性格勳章 畀面勳章

萍pig 發表於 20-4-19 17:07
其實就算男女朋友,夫妻,拍拖耐咗。內容咪又係重覆loop 完又loop

我反而想知樓主同佢C6對話有幾高質

子爵府

3b 發表於 20-4-19 17:14
奶奶跟她兒子的親子活動, 新抱最好不要插手

I didn't and never
係討論區就話講兩句啫
喺佢面前等佢醒目一句都冇講過

水晶宮

TMC3012 發表於 20-4-19 16:45
唔係揾你就得啦

就係

子爵府

PacoMum 發表於 20-4-19 17:18
以前仔細時,老人家都係咁,當時覺得好煩,而家仔大了,自己年紀大了,雖然仔還在身边,但已經明白老人家感 ...

明白嘅, 不過見到老公每晚一見到99電話就唔係咁耐煩又敷敷衍衍咁樣, 我都覺得好無奈

子爵府

chinatea 發表於 20-4-19 17:19
任何人都會老架,當仔女結哂婚,出哂去好日唔見,老野好自然會掛住親人,樓主一家唔係同奶奶住,咁人地亞媽搵仔, ...

你嘅思想好偏激喎
你冷靜啲先

子爵府

Jnam 發表於 20-4-19 17:22
我反而想知樓主同佢C6對話有幾高質

冇質素㗎
你咪寸囉

珊瑚宮

Jane1983 發表於 20-4-19 16:45
要提升對話質素的難度太高,由得佢地兩母子交流。可能你99都係志在聽吓你69把聲,過吓日晨。 ...
99想聽下你69把聲

誰是69

吾好打我
玩具萬歲!

侯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

由佢啦,最緊要唔係打畀自己

公爵府

以前細個,婆婆日日都打電話比阿媽,日日如是,閑話家常,我有問過阿媽,婆婆成日問埋啲嘢一樣嘅?我阿媽好開心咁話老人家自己會好悶嘛,同佢傾下解下佢悶,做阿媽係咁架啦!
到而家我阿媽都會打俾我傾下計,d內容有啲都係講過,其實唔緊要,都係解下佢悶。
我希望我個仔大個時聽到我電話唔嫌我煩,佢太太唔好咁多聲氣

子爵府

2023年兔年勳章

回覆樓主:

我都有個仔,如果將來我新抱咁話我
我會好唔開心,呢世人無東西比我仔重要,就算兒子長大成人,成家立室,我個心都仲係放唔低,仍然好掛住個仔!

伯爵府

黑色誘惑 發表於 20-4-19 16:38
奶奶每一日風雨不改都會畀個電話老公,但內容就係以下嘅問題抽幾條無限loop,每一日,每一日都係不停咁樣lo ...

甘你同老公ml係咪重質不重量?

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

奶奶每一日風雨不改都會畀個電話老公,但內容就係以下嘅問題抽幾條無限loop,每一日,每一日都係不停咁樣lo ...

阿媽掛住阿囝,由未出世到自己走果日都唔會變……

侯爵府

回覆樓主:

我覺得係睇應機果個人點回,我99 從不打比佢個仔,因我c6唔鐘意講電話,冇重點會直接問:講完未?我冇興趣聽。
所以6299有野就 group講或打比我問我 佢地習慣講野講重點後收聲。

侯爵府

只能講樹欲靜而風不息。

家母出殯當天, 我腦海裡想起媽常找直口打電話來,第一句總係, 「你係咪搵我頭先聽唔切嗰電話。」我通常都揾啲無聊野同佢講兩句,後悔關心佢太少。。。。

首頁
12345...7

尾頁

跳至