自由講場

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

G.yamm 發表於 20-9-14 15:58
我同你一樣!我上年生完BB之後就發現有早搏,有16%。但係今個月仲嚴重,醫生就係叫我食藥,但係都冇用。 ...
你係睇公立定私家醫生?你除左早搏仲有冇其他唔舒服?

男爵府

siuyiubb1024 發表於 20-7-18 22:23
屋企人之前都係咁,係心律不正
要做EPS 要辣斷呢啲異常既傳導
睇仁安黎偉強醫生

之前家人睇過這醫生,十分黃綠醫生

別墅

回覆 serial00000 的帖子

我係今年先發現有早搏, 都有成7、8個月早搏, 之前有個 JM 教我飲米水試吓, 我飲咗後有改善, 可能係脾胃唔好所致。但踏入11月中後天氣轉涼就差咗, 最近凍咗又打回原形, 唔知係咪天氣凍咗都有影响, 你哋會唔會咁?

別墅

回覆 露比EE 的帖子

請問你早搏食西藥後有冇覺得唔舒服同咪有冇副作用? 同咪有幾多個% 早搏? 其實食藥後有冇機會好返? 還是一唔食早搏又出現返? 唔該哂。

別墅

回覆 平平常常 的帖子

請問你睇邊個中醫? 我現在睇緊個中醫, 但仲未揾到個真正原因。

侯爵府

MARI123 發表於 20-12-5 00:40
回覆 露比EE 的帖子

請問你早搏食西藥後有冇覺得唔舒服同咪有冇副作用? 同咪有幾多個% 早搏? 其實食藥後有 ...

我自己冇做電導管,一直係政府定期覆診半年一次,so far ok的!

別墅

回覆 露比EE 的帖子

穏定就好! 因為我最近早搏都密咗, 有考慮食西藥控制, 但又怕有副作用, 但聽你講完我都無咁担心, 或者會考慮食西藥控制。
多謝你回覆我!

侯爵府

MARI123 發表於 20-12-5 00:59
回覆 露比EE 的帖子

穏定就好! 因為我最近早搏都密咗, 有考慮食西藥控制, 但又怕有副作用, 但聽你講完我都 ...

我當時入院試劑量的,千萬唔好自行購買,因為關於心臟藥物好重要!劑量不對隨時令你暈倒失救!

別墅

回覆 G.yamm 的帖子

16%都幾嚴重, 咪會好唔舒服? 醫生有冇叫你做心臟消融?我呢幾個月嚟, 行路都要慢慢行, 因為有時行得耐或者行得快, 都會感覺到個心卜卜跳, 要停低1分鐘左右先可以再行。

別墅

回覆 露比EE 的帖子

知道! 多謝你話比我知 ^-^之前心臟專科醫生有開藥比我, 但因為自己身體一食西藥反應會較大, 所以怕有副作用, 醫生同我講叫我試吓先, 有唔舒服再改, 但我自己就一直未食, 只係飲中藥同之前飲米水希望可以改善, 但可能因為天氣凍咗, 最近又差返。

男爵府

HKITMan 發表於 20-7-19 15:52
華為手錶可測早博

請問邊款可以,當出現早博,隻錶會提醒?

珍珠宮

MARI123 發表於 20-12-5 00:49
回覆 平平常常 的帖子

請問你睇邊個中醫? 我現在睇緊個中醫, 但仲未揾到個真正原因。 ...

可能我人品唔夠好,係香港遇唔到有料中醫(試過有名氣的老中醫、教授級中醫都係唔得,可能係我的問題難度太高),後來去廣州公立三甲醫院找中醫解決了最大難題後,在香港自學中醫靠自己。傷寒論的古藥方在我身上效果很不錯,香港難有醫師精於臨床運用傷寒論。日本的所謂漢方中藥,都是採用傷寒論的藥方。

如果用炙甘草湯,一定要按照古方方法煎藥(煎藥要用水與黃酒的比例大約八比七,要久煎),不能貪方便用現代科學方法的藥粉。藥汁味道甜甜地,非常容易入口。

大陸羅大倫博士,讀中醫時出現了心臟早搏問題,去看有名的西醫無用,結果自己段證煎炙甘草湯幾劑藥治好了。

珍珠宮

MARI123 發表於 20-12-5 00:31
回覆 serial00000 的帖子

我係今年先發現有早搏, 都有成7、8個月早搏, 之前有個 JM 教我飲米水試吓, 我飲 ...

中醫學對待心臟問題是不能拖延,要儘快治理,因為這是個威脅性命安全的心腹大患,身體一旦血液供應出問題,隨時就。。。

遠水救不了近火。你是杯水車薪。

我以前是心傷了,問題比你們嚴重多了,有一次半夜發作去醫院急症室以為自己要掛掉了。西醫幇不了我,所以是問題逼著我去學中醫。

現在的季節是心血管疾病的高發時期,很多有這方面問題的人,特別是氣血元氣俱衰的老人和長期病患,可能會熬不過這個冬天。特別是現在流感傳染病流行,患者一旦被傳染被牽扯了,舊患很容易就被外邪乘虛而入侵襲。

別墅

回覆 平平常常 的帖子

係香港要遇到一個有料既好中醫都真係幾難, 我以前細個時遇過一個醫好我皮膚病, 2日就醫好, 快靚正, 仲免費唔收錢, 現在已揾唔返佢。我都想用炙甘草湯, 但我唔肯定自己體質係點, 只知大概, 所以要中醫嚟幫我調, 中醫話要確定我邊到出現問題先可以有效咁去醫治, 最近我都再去中醫到睇, 佢轉咗藥方比我, 我今日先開始飲, 要遲吓先知道見唔見效。

別墅

回覆 平平常常 的帖子

多謝你詳細解說比我聽 ^-^
希望呢到咁多位都可以早日揾到早搏原因醫好早搏。

珍珠宮

MARI123 發表於 20-12-5 22:14
回覆 平平常常 的帖子

係香港要遇到一個有料既好中醫都真係幾難, 我以前細個時遇過一個醫好我皮膚病, 2日 ...

我看中醫醫案,幾十年前香港有好些中醫師,真的好勁。可惜現在已經老的老,走的走了。

我有follow開羅大倫的微信,他有讀者看到羅先生平時的中醫科普知識,覺得自己的早搏問題好像也適合炙甘草湯,幸好他遇到一位開明的中醫師,讀者把自己的想法和意願跟醫師溝通後,醫師幇讀者把炙甘草湯按照讀者情況調配到合適的分量,服用後問題得以解決。

別墅

回覆 平平常常 的帖子

我現在既中醫佢話我個胃可能唔多好, 暫時唔適合飲一些滋膩既中藥, 而我見到炙甘草湯內有"阿膠", 唔知會唔會滋膩得滯? 之前中醫開比我藥方內就有"阿膠" 同 "人參", 係就係早搏有改善, 但個心口就頂到透唔到氣咁, 之後佢再開比我由"人參"改為"花旗參", 透唔到氣既情況更加嚴重好辛苦。所以佢懷疑我個胃唔好消化唔到咁滋膩既藥。我食咗佢新開既中藥2日, 今日第三日, 之前2日都有好啲, 今日就差好多, 好反覆!

大宅

大肚時心跳快,生完做左心臟燒溶術之後就無翻發啦
政府做微創,3日2夜走得

珍珠宮

MARI123 發表於 20-12-7 13:07
回覆 平平常常 的帖子

我現在既中醫佢話我個胃可能唔多好, 暫時唔適合飲一些滋膩既中藥, 而我見到炙甘草湯 ...

阿膠確是滋膩之物,現代人普遍脾胃較差,多數難以直接應用古方的原方分量。我脾胃也不太好,我是一日一劑藥,用6克阿膠,打碎為粉末,一日分兩次,每次兌3克入熱的藥汁。我煲一劑藥用一兩生地黃。

如果是脾胃非常虛弱,此方有可能過於滋膩。如果是這樣的話,此人極有可能心、脾、血皆虛,單靠一般大路的健脾方恐怕難以見效。那麼最好審視一下,是不是被其他問題卡住了?有沒有忽略了身體其他環節的問題,譬如說肝氣鬱結以致木克土,或者腎陽虛以致釜底火力不足之類。

你之前用阿膠多少克?人蔘用的是紅蔘還是生曬參?改用花旗參就更辛苦,可能太寒涼。給藥方我幫你看一下。

大宅

回覆樓主:

我都係啊,已經好耐無發,可能轉天氣,最近個心跳得好亂

首頁

尾頁

跳至