自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

Kenise-mama 發表於 20-8-16 22:32
就算出到$8000
阿工主你地都要做到僱主要求先
如果唔係咪又俾人炒

完全正確
種會愈來愈目中無人
佢唔會覺得收多咗人工要相對做得好啲

珍珠宮

7000-8000?咁貴

男爵府

前幾日睇新聞又話目前累計有逾6000外傭滯留宿舍,咁多人係因為唔好搵工咩?

大宅

1107king 發表於 20-8-16 22:36
如果真係咁喝市,點解仲有咁多工人姐姐住在宿舍?香港咁多人失業,應該少了一批人請就真。
...

真係好多人失業、姐姐需求可能大減

侯爵府

我老闆個helper係6500做半日,再加food allowance

子爵府

頭先先睇到新聞係工人in僱主既感覺,個工人見完3個僱主,話會揀嗰個僱主係因為有獨立房間同獨立廁所。而家姐姐真係幸福,我全家都係得1個廁所一齊用

伯爵府

cindywy 發表於 20-8-16 23:35
前幾日睇新聞又話目前累計有逾6000外傭滯留宿舍,咁多人係因為唔好搵工咩?
...
我覺得8k係啲姐姐group吹水出嚟, 講高晒啲價錢。 制造搶手感覺。 我都覺的6千人滯留, 又迫暴宿舍, 點會有工唔去做?

我個新工人前幾日先有意無意話自己個朋友有8千蚊一個月, 仲要得2公婆,無小朋友。 我答佢話咁好呀! 心諗信你都白痴。 你話有小朋友要照顧都信有可能係真, 可能真係好幫得手。 但得2公婆,無小朋友出8千比你, 可信性都好低下。

侯爵府

小艾美 發表於 20-8-16 20:55
外國人一向出好高人工。

講真,做過外國人家庭我一定唔要。
識有個外國朋友工人五日半, 佢仲比多D錢工人讀書, 之後工人伸請左去加拿大打工

大宅

唔經唔覺原來我都已經請咗 20 年工人姐姐。最初幾年小朋友細,工人姐姐比較辛苦,月薪都有比最低工資多幾百蚊。近年都已經跟最低工資,so far 用咗三個工人,只有一個未完約就畀我炒咗,另外兩個都續過約,一個前前後後已經幫咗我 14 年。

伯爵府

nanalam 發表於 20-8-17 00:15
唔經唔覺原來我都已經請咗 20 年工人姐姐。最初幾年小朋友細,工人姐姐比較辛苦,月薪都有比最低工資多幾百 ...
14年果個都係最低工資?

侯爵府

牛年勳章 我的育兒心得勳章

sodababy 發表於 20-8-16 20:44
我朋友提我比多少少錢比姐姐,因為疫情關係好多姐姐嚟唔到,工人姐姐好渴市,話出邊啲人出到7000-8000搶人 ...

我唔會(無論個市係點)
但幾個月前,姐姐同我講,話佢身邊好多朋友因為僱主失業,相繼無得留低……所以佢好感恩,好比心機做

男爵府

回覆 ming1020 的帖子

唔犯法咩

子爵府

小艾美 發表於 20-8-16 20:55
外國人一向出好高人工。

講真,做過外國人家庭我一定唔要。

我見過比$7000
返5 日 , 但要做埋補習老師教小朋友野
; 外國家庭

公爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

1107king 發表於 20-8-16 23:26
你是個好僱主。

其實我一直把工人姐姐當朋友。20 年都未炒過姐姐,全部完約,仲等到新姐姐到一手接一手,交代好工作才走。
她們為家庭孩子才來香港工作!我會體諒她們離郷別井,第一日就開門見山直接講大家要求!犯什麼錯就要離開⋯!手勢我會慢慢教,休息時間我會俾足,但工作態度必須要好,第三年就送一次回郷機票10 日假期。

大宅

Danjunior 發表於 20-8-17 00:18
14年果個都係最低工資?

最初 6 年就係小朋友細嘅時候,每月比最低工資多幾百。之後佢返咗祖家,幾年前再返嚟幫我手就係最低工資多幾十(round up 費事找贖)。

伯爵府

虎到金來勳章 畀面勳章

cbeyond 發表於 20-8-16 20:51
暫時未有需要加薪
姐姐驚我地唔要佢, 多過我地怕佢走。

我都係
姐姐話佢啲fd冇左份工要搵工,唔易搵
我問啲僱主本身做乜,佢話空姐、生意人
所以唔好覺得依家姐姐好搶手,可能係中介做下戲嚇下大家

子爵府

sodababy 發表於 20-8-16 20:44
我朋友提我比多少少錢比姐姐,因為疫情關係好多姐姐嚟唔到,工人姐姐好渴市,話出邊啲人出到7000-8000搶人 ...

我朋友有比呢個數 但佢有小朋友有special needs,唔可能轉工人嘅。 我自己一開始兩個小朋友時比min,有左第三個先比多$500

男爵府

好媽媽勳章

naicha 發表於 20-8-16 22:34
而家疫情關係根本好難請到工人
一開口要8000仲要有自己房, 唔照顧老人同細路
真事, 屋企人最近工人走佬, 搵 ...

沒老人家沒小孩,買洗碗碟機,乾衣机,拖地机得啦,何必花錢請外傭。

伯爵府

cbeyond 發表於 20-8-16 20:51
暫時未有需要加薪
姐姐驚我地唔要佢, 多過我地怕佢走。

係,小朋友一上中學,我都想 cut 姐姐

水晶宮

牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

我識一個做政府工架,佢先生6年前走左,個女仲細,所以請左姐姐,咁今年9月完約,姐姐突然有日同太太講唔做啦,咁太太就問佢點解呀...佢唔講.
後來有其他姐姐同太太講,因為附近某座有位大肚太太比佢6千叫佢過檔,咁呢位太太就唔阻人發達啦,見新老細大肚就早兩個月放佢走啦,2日姐姐返來喊住要返舊老細道.

太太叫佢返去做啦,佢女今年升中4啦,而家一家兩口唔洗用工人啦,姐姐跪左兩日要返來,太太唯有比佢做埋呢兩個月.其實呢個姐姐眼中只睇到6千蚊,其他咩都唔了解.

舊主人只兩個女主人同女少主,3個房佢訓一間,仲有工人廁所用,太太放假帶埋佢去,正常時期全日得佢一個,少主下午5點幾先返到,又小野做,太太又唔多野講,仲比錢佢讀書.

另一位太太,有兩個小朋友,係第三胎,最大先得6,7歲,第二個2歲幾,11月生,幾年冇咩野做,突然要湊B,一家5口,做到手唔停,做左兩日投降.但舊老細已經決定唔用工人啦,佢真係攞來衰.
<br><br>

首頁
12345...7

尾頁

跳至