自由講場

跳至

首頁
12345...11

尾頁

男爵府

你對朋友真係好,真心、善良,不過單純
現今社會,銀行貸款方便到極,點解要問你借?
除非你唔志在,錢多到送俾佢都冇所謂,有能力借幾多錢都冇問題,但向其他人借錢比朋友,就真係傻,希望你朋友唔好辜負你一番心意,會還返錢俾你

洋房

caa 發表於 20-9-19 13:52
直接過數比佢?留起過數紙保障自己,希望你唔需要用

直接過數,有對話和過數記錄

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

mimikam 發表於 20-9-19 13:38
唔知,我用自己名義借, 所以我自己股票蝕賣都要還畀b先。 但朋友a就知道我筆錢係問朋友b借, 亦知道朋友b急 ...

你有冇話比a知你幫佢還左錢比 b?如冇,就千祈唔好講,叫佢起碼還左 b果10萬先。

伯爵府

mimikam 發表於 20-9-19 13:55
因為我當佢係老死
放咁多自己嘅感情在一個朋友上,現在仲要真金白銀押上積蓄,很傷。祝福你,希望有奇蹟

男爵府

2024年龍年勳章 醒目開學勳章

其實朋友之間真係唔應該借錢,講錢傷感情,樓主更加唔應該因為朋友A, 再問朋友B借錢, 分分鐘搞到兩個朋友都冇埋,最怕最尾追唔番條數

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

mimikam 發表於 20-9-19 13:58

記得保留紀錄,如果有 whatsapp記得cap低留言。

伯爵府

mimikam 發表於 20-9-19 13:58
講錢失感情呀,呢啲老話講咗千百年仲講緊要信呀

男爵府

mimikam 發表於 20-9-19 13:18
我聽咗之後其實都好嬲, 我同朋友B借錢畀你解決急需,你就為咗自己層樓仲要供+ 唔想蝕價所以唔 賣左層樓盡快 ...

一開始你唔應該再問B借錢,然後借俾A,你借哂自己積蓄已經係底線。點解仲要問另一個人借俾另一個人?

大宅

你朋友話之後還都係藉口,財到光棍手...

大宅

牛年勳章

mimikam 發表於 20-9-19 13:55
因為我當佢係老死

你高估左你在佢心中的地位了

珍珠宮

認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章

講錢傷感情,你當買個教訓,以後咪再借錢比人!我曾經身同感受,自己慳埋儲起嘅錢,借比親戚話應急,會好快還。但一借完就冇咗件事,唔還錢仲要再問我借,我冇再落搭,仲堅持催佢還,終於佢還唔到之餘係屋企人幫佢還。自此之後逢大時大節大家面左左,仲要改變咗我消費模式,我依家有能力就想買就買,唔再慳,辛苦儲番嚟千祈咪再借比人,留比自己使好過比人使!

水晶宮

2024勳章

等於你借左40萬比朋友A
朋友A不值得信任,明知自己一星期內還唔到錢,仲呃你一星期還。

大宅

其實你作個理由叫佢即還啦,拖拖下冇咗件事。

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

mimikam 發表於 20-9-19 13:16
A朋友(多年好友)因急事借錢(當時話7日內還), 我借咗給他30萬,其後他說遇到的意外情況還額外需十萬。 ...

好奇一問,a用乜嘢藉口問你借咁多錢?

洋房

docomo 發表於 20-9-19 13:58
你有冇話比a知你幫佢還左錢比 b?如冇,就千祈唔好講,叫佢起碼還左 b果10萬先。
...

知道了,謝謝建議

伯爵府

docomo 發表於 20-9-19 14:05
同埋佢用乜理由令樓主相信只要一個星期就可以還?

珍珠宮

知道咁講你會好傷心
幫人要量力而為,你再無能力可以借出更多,就應該拒絕,而吾係幫A借B

寶石宮

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 FUN享自然‧郊遊一夏 親子探索遊 玩具勳章 趣教勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

希望你朋友真係會還錢比你啦
有些路啊,只能一個人走
我慢慢地、慢慢地瞭解到,所謂父女母子一場,只不過意味著,
你和他的緣分就是今生今世不斷地在目送他的背影漸行漸遠。

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

老死都係咁話啦,唔會借晒所有saving 比人,朋友b仲連要供樓錢都拎出黎?你知道都唔好問佢借!我諗你朋友只會有拖冇欠,錢係佢到都無計了!下次唔好咁傻

洋房

docomo 發表於 20-9-19 14:05

當時話救急,佢一向冇問我借過,我當佢最好朋友,所以冇問咁多。之後問返佢,先知內容(好 複雜)但係可以肯定嘅佢唔係呃我$, 當時佢話七日內還錢 都係 佢自己預計,但係其後|遇到啲意外所以依家話還唔到。 以上 嘅內容佢都 畀曬資料證據我睇, 亦都係事實,
只不過我對佢 還錢 嘅態度比較失望。

首頁
12345...11

尾頁

跳至