自由講場

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

回覆樓主:

如果香港幾個月都清零,香港人返大陸仲要隔離14日,咁又點睇?

男爵府

yan_yan_mummy 發表於 20-11-12 10:01
回港易,回鄉難

講得對!!

子爵府

2024年龍年勳章

①內地已唔係高危地區,好多內地工作港人需返港探親,香港有工作嘅有返港需要,所以有推出必要,俾人多個選擇。
②始終只是單向通關,所以唔覺內地幾十萬港人會好踴躍申請,而且本身人數有限制,所以有擔擾因放寬內地港人返港而導致香港疫情人數大增嘅應該諗多咗。
③好多嘢唔係自己唔需要就唔應該做,社會始終唔係某個人嘅,只企自己立場睇問題,會片面。希望各種放寬措施後若有反彈,唔好即刻主觀將責任賴落內地半通關上。因為以往全球經驗,疫情從何而嚟好難講,有時未必關人事,而到港進口貨物上沾有都未可否定,何況同時放寬仲有新加坡,社區亦一直有隱形個案,總之,外圍唔解決疫情,任何地方都難保持0,所以只能人人做好自己,做好防護,除必要之外儘量減少過多人群活動。BTW,香港同歐美比,甚至同日韓坡比,都已經算係咁。

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

Sumyeema1 發表於 20-11-12 09:36
只俾廣東省港人, 又做咗檢測, 安全.

x 2

國內14億人已近乎零感染、全世界最安全的地方~

大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

男爵府

leungszeon 發表於 20-11-12 10:18
係深圳公司既香港同事全部結晒婚,親人係香港
但沒一個想返,全部預左下年農曆新年先返。隔離14日,年假 ...

我明白你d同事唔想返香港,可能上面已經有頭住家,大家都知道國內女人熱情又主動。

複式洋房

ddkaka 發表於 20-11-12 12:29
如果香港幾個月都清零,香港人返大陸仲要隔離14日,咁又點睇?
唔駛如果啦, 可能到時兩邊一齊清0, 正式開關, 大家又可以如常咁上去玩幾日又落返黎

別墅

康媽 發表於 20-11-12 10:43
有啲真係好耐無返過嚟,比佢哋見下親人都好,同埋要做檢測先入境,都應該安全
...
我身邊都識有人係咁情況, 都打算遲下上一上去見一見

大宅

leungszeon 發表於 20-11-12 10:50
若果論安全,可以話99.99%安全。唔通係廣東百幾二百日都沒事,一話返香港就有毒咩! 況且做晒檢測,係一些 ...

前幾日我個某色鄰居話上面好多人發燒,上面冚住消息。

子爵府

雲卷雲舒 發表於 20-11-12 17:25
前幾日我個某色鄰居話上面好多人發燒,上面冚住消息。

白痴,不如叫你鄰居吹大D,上面死左好多人,堆屍成堆呀! 妄想症末期
發燒喎,普通傷風感冒,食錯嘢腸胃發炎等等都會發燒,我相信每日中國有發燒的人數肯定不在少數,駛唔駛每日不論大小乜病總之有發燒都要向全球公佈呀
香港每日都有不少人發燒呢,香港都冚住晒D消息

一個長期住係內地既人唔比佢清楚

禁止訪問

水晶宮

回覆樓主:

我睇法

回港易係比滯留內地已久,又打算留港的香港人暫時不回國內的人回香港。 我唔敢講一定無問題,但比旅遊氣泡的風險低。

而互相通關的問題,香港的疫情太反復,我諗短期內都唔駛諗,最樂觀我諗2021復活節吧

翡翠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

leungszeon 發表於 20-11-12 10:18
係深圳公司既香港同事全部結晒婚,親人係香港
但沒一個想返,全部預左下年農曆新年先返。隔離14日,年假 ...

仲要俾幾千蚊返去做隔離

別墅

leungszeon 發表於 20-11-12 09:43
而家仲留係廣東省的港人,一係長住,一係長期在內地工作,香港返去一樣照樣酒店隔離14日,除非緊要事,否則 ...

瑪瑙宮

虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

幾好

支持

禁止訪問

禁止訪問

大宅

回覆樓主:

我因為工事係大陸呀,其實屋企有啲事係要返黎既,但就因為來回要隔離太耐返唔到黎!

老實講,我係度留左近一年,可能真係唔留咁耐唔覺,香港有啲人因為偏見都變得幾蠢,老實講大陸要冚消息都唔係冚疫情,冚成條村定成個家族?我相信自己係度生活既親身經歷,係有其他問題,但唔好因為討厭就亂屈,真係太無知(sorry身邊有啲親友講得太無知所以講起呢個topic有啲情緖,佢地話親身經歷都係大陸呃,但係我真係唔明點解一啲無親身係大陸既人覺得自己會了解得比我更多??)

大宅

leungszeon 發表於 20-11-12 10:27
而且有樣嘢你有所不知,而家國內既人真係好鬼怕香港人,知道你由香港返黎,即刻面色都變埋,當左你係病毒 ...

you're right. 我地入邊度啲人都好緊張,4月仲有棟辦公樓唔俾我入

珍珠宮

識一些同事,國內住,香港上班,沒封關時,每天如是
萬物皆空,因果不空

男爵府

ken6555 發表於 20-11-12 13:31
我明白你d同事唔想返香港,可能上面已經有頭住家,大家都知道國內女人熱情又主動。
...

上面有頭住家總比沒有的好,又有人照顧,又可以解決需要。

首頁

尾頁

跳至