自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Elenalan 發表於 21-7-7 18:49
我意思係級名次先係真正名次,班名次只係反映喺班上排名,班上考第幾都唔夠級名次有代表性。
...

咁如果普通班考得好,喺級名次唔係都係一樣呈分嗎?sorry 真心唔明想理解多d。

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

一定揀精英班,小五要考呈分試升中,當然響精英班著數,唔可以成日都話怕壓力又怕輸,講真香港地讀書邊個冇壓力,升中派得唔好咪仲大壓力,小五都開始大個,要學懂面對。

珍珠宮

呢個應該睇小朋友性格
如果小朋友本身鬥心重,遇強越強強的話,絕對要去精英班
但如果小朋友不是那種過份自信型、喜歡快樂學習、和同學扎堆玩,留在普通班可以多點時間多元發展

水晶宮

mommyli 發表於 21-7-7 19:13
咁如果普通班考得好,喺級名次唔係都係一樣呈分嗎?sorry 真心唔明想理解多d。
...

每年精英班用全級成績分班,理論上成績最好都入左精英班,當然每年都會「洗牌」,讀普通班成績好下年可以入精英班,精英班有學生退步下年亦要out出精班。我地學校小三就分精英班,每年都有進出。
其實你諗簡單d,呈分只係睇全級排名,唔理你喺自己班考第幾。

珍珠宮

回覆樓主:

入,老師質素同資源唔一樣

公爵府

2023年兔年勳章

daijuju 發表於 21-7-7 19:53
入,老師質素同資源唔一樣

中英文科主任會分配去精英班,普通班就剩番普通資歷較淺嘅老師。

頂級冠軍騎師配落頭班馬,二三班馬就求其搵個見習騎師去玩下咯,陪跑無乜所謂啦。

降左級、負磅少,可能爆冷驘都唔奇。讀唔上大學,可以去扎鐵,日日執兩千都數贏家。

子爵府

減齡達人勳章

普通班, 無咁大壓力

男爵府

回覆樓主:

小五開始呈分,精英班一定會有幫助因為老師教法會唔同啲. 而且小五小六點都要努力為升中準備,學校分配到當然入讀. 到你升中派位結果時理應唔會太後悔入精英班

男爵府

T96 發表於 21-7-7 13:03
朋友個女升小五, 班主任話因有同學退學, 可以入精英班, 如你地會揀留普通班or入精英班? ...

我個仔上年考級廿幾(一班30人)
入左精英班,
佢又唔係勤力嗰啲,
成日喺班考尾幾,
精英班功課多叻人多,
你唔係最top嗰啲壓力會好大,
阿仔成年都唔開心,
做功課做到喊,
今年讀返普通班即刻輕鬆晒,
考到班頭1,2

禁止訪問

水晶宮

cherrylui28 發表於 21-7-8 19:14
我個仔上年考級廿幾(一班30人)
入左精英班,
佢又唔係勤力嗰啲,

咁你仔讀番普通班考班頭1,2,級名次有冇進步? 如果可以揀唔入精英班,讀得輕鬆左成績反而有進步咁係好事

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 DHA勳章

回覆樓主:

一定係精英,氣氛讀書都吾同

子爵府

如果小朋友受到壓力就入精英班,如果受唔到壓力就留番響普通班。免得因小失大

男爵府

如果自已識跟吾影響成績可以吳入精英班。

子爵府

ivycwl 發表於 21-7-7 13:16
首先,你小朋友係咪精英,應該家長會知。有些小朋友真係次次都90幾100分,又好似好輕鬆咁,這些是真精英。
...
不過 通常甘谷的家長都好恨入精英班

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第四回 熱血金章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回

ymc 發表於 21-7-7 18:59
其實老師都唔洗問,直接通知家長有人退學,女會後補上精英班咪得囉。

精英班係計成績,排到你,咪上囉。

朋友聽左老師意見, 都係揀入精英班, 個case等於後補。

侯爵府

回覆樓主:

睇本身係咩學校,如果神校名校,覺得有信心就上精英冇信心就留番响普通班,如果非神校名校,有得選擇會上精英班,之前都有jm指出精英班確實投放資源會多dd。

珍珠宮

ivycwl 發表於 21-7-7 13:16
首先,你小朋友係咪精英,應該家長會知。有些小朋友真係次次都90幾100分,又好似好輕鬆咁,這些是真精英。
...

agree 真精英除左能力上明顯輕鬆d,都會自主學習。
而且都重要睇性格,如果小朋友上慣普通班而喜歡/習慣科科比人強,去到精英班要知佢會唔會接受大家都咁叻。

男爵府

朋友個女升小五, 班主任話因有同學退學, 可以入精英班, 如你地會揀留普通班or入精英班? ...

我女中學時都分別讀過,佢話讀書氣氛真係唔同,睇你小朋友受唔受谷,谷到我會比佢入精英班,佢話最明顯係小息時叻班就真係睇書講學術話題,普通班就追星講漫畫

珍珠宮

你朋友的憂慮是正常的,因為有同學退學你朋友的女兒才後補入的精英班,明顯是精英班裏成績最差那個。之後肯定要苦追落後,大人小孩都有壓力。

首頁

尾頁

跳至