自由講場

跳至

首頁
12345...9

尾頁

翡翠宮

牛年勳章

VA,唔講能力啦,無興趣讀真係想死
聽日打去搵b2直資問下有無位,選啱科真係好重要

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

Block 1選Phy, 派VA
Block 2派BAFs
香港教育局今年指引是中六考DSE中英數社通四科外加兩科必修科,Block1和Block2是必修科;

Block3是成續比較好和有能力的學生,自願多修一科,阿囝選M2, 派了Economic

王國長老

畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011精緻種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 王國長老 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

kylie10 發表於 21-7-18 19:06

咗有econ 有bafs都唔太差

伯爵府

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

有點睇唔明,如block 1 首選phy, 次選? ,冇理由咁快跳派VA ga?

主科才叫必修科! 其餘是稱為選修科!

咁派到Econ & BAFS 都叫有得讀

象牙宮

esmehouse 發表於 21-7-18 18:01
我都俾佢搞到好混亂,一時又話 VA & BAFS,之後無啦啦又話 Econ & M2,真係拗晒頭
...

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

pooh仔 發表於 21-7-18 19:31
有點睇唔明,如block 1 首選phy, 次選? ,冇理由咁快跳派VA ga?

但佢個仔想入大學讀Engineering ,
要求應有强的Physics及Math底.現在原校升就冇得讀Phy及M2.

樓主:
你兒子Phy, Math成績是否很好?
如不太好成績, 應否為興趣堅持去讀,
冒險DSE可能炒?

轉校預左跌band(或直資)才肯收你入熱門科
大家唔知你住邊區,
俾唔倒意見報那間

Econ+BASF如高分可報大學商科, 佢有冇信心同興趣?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

有 Econ & BAFS 已經唔差了

洋蔥頭媽咪    發表於 21-7-18 20:34
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

大宅

回覆樓主:

搵班主任傾, 強烈的提出你嘅要求

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆 pooh仔 的帖子

次選Econ

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

Charlotte_mom 發表於 21-7-18 19:16
咗有econ 有bafs都唔太差

謎底解開,原來3x,Econ +Bafs+VA ,咁都正常啲。

伯爵府

BB.Mummy 發表於 21-7-18 20:27
搵班主任傾, 強烈的提出你嘅要求

邊有得強烈㗎
派科是以全級總成績計,咁額滿咗就順延下個選擇!
只能夠講樓主兒子成績不夠超前咋喎,就算格硬入讀,又真喺有能力!

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

pooh仔 發表於 21-7-18 19:31

我估佢學校係行套餐,學校已經 set 死晒,所以 block 1. block 2咁揀。

伯爵府

洋蔥頭媽咪 發表於 21-7-18 20:38
我估佢學校係行套餐,學校已經 set 死晒,所以 block 1. block 2咁揀。

你咁講我就清楚晒!

珍珠宮

即係而家3x,Econ+Bafs+VA ,咁都唔算太差,只係偏重商科。你兒子中三 Physics 同數學成績如何?如果數學麻麻地,修phy 都會幾辛苦。Block 1有 ICT 嗎?如果有試下同學校商量可否將 VA 轉 ICT.

大學修工程冇 Physics 有難度,但完全冇理科都幾難入,最少都有科 ICT 好啲。

大宅

回覆樓主:

有econ+ bafs, 要讀點會冇得讀,教阿仔從來讀書要成績好先可以有選擇,個個都想讀醫/law,但成績唔夠好唯有搵其他想讀嘅野讀。既然咁想讀eng, 點解中3唔加把勁瘋狂溫書考好成績名列前茅,乜科都任揀啦,而家既然冇physics同m2讀,一係同學校傾可否repeat,或調整自己心態去讀商科,老實講,轉校都睇中3成績架喎,同埋人地physics同m2都可能搶手,點解要俾位插班生呢

公爵府

牛年勳章

仔仔自己点諗,如果只是VA, 同學校倾下,有無其他選擇,中四轉校吾容易,仔仔也未必想轉的,孩子意願重要,理科都吾易讀

伯爵府

kylie10 發表於 21-7-18 13:57
阿囝讀緊band 2A 的中學,但剛收到學校分派中四選科結果,入唔到有興趣的理科科目, Block 1分咗Visual Art, B ...

試下 聖道迦南、顯理

子爵府

牛年勳章

kylie10 發表於 21-7-18 20:32
回覆 pooh仔 的帖子

次選Econ

Econ ,BAFS 都可以接受。其實Econ 都多人揀嘅
VA冇興趣就真係難攪,不過中五可以drop 科

翡翠宮

2018復活節勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

我女每個 block 都可以填 3,4 個 choice 㗎喎, 點解咁快到va嘅,而且 m2 係 system 外另加

子爵府

kylie10 發表於 21-7-18 13:57
阿囝讀緊band 2A 的中學,但剛收到學校分派中四選科結果,入唔到有興趣的理科科目, Block 1分咗Visual Art, B ...

我都想了解,你間學校派左科目,咁其實其他學校是否都係呢段時間收到通知架?定間間唔同時間?

會唔會而家間間都餘返啲無人揀科目?

首頁
12345...9

尾頁

跳至