自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

回覆樓主:

要打曬兩針先算完成接種,香港得77%,仲要可能都係最近打,14日都無,抗體未有效

男爵府

Cheddar85ang 發表於 22-3-1 14:18
其實香港本來安排得幾好,一推出疫苗就長者優先接種,不過無人肯打。
到噚日先約到我啲小朋友去打,約咗仲 ...
多數國家都係長者打先, 但大陸就例外. 當時大陸仲未俾60 歲以上打. 所以香港就有人質疑大陸都未俾60歲以上打, 點解香港可以.

到第三季大陸同後生打晒, 開始同長者打. 特區政府又唔識用呢點做宣傳

侯爵府

回覆樓主:

最新一波不幸有小朋友過身,又有好多長者過身,所以多咗好多家長帶小朋友去打針。

前兩日我去私家醫生打第三針科興,同場大部份都係小朋友同老人家!

禁止訪問

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 畀面勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 笑得好勳章

同一個一開始就躺平的國家比較有意思嗎?事實係死亡個案大多沒有打針,是否打針係個人行為,但為己為人去打針真係咁難嗎?咁無左條命大家就不要罵政府抗疫無能,這是你個人的「選擇」。

男爵府

fasola 發表於 22-3-1 15:26
明明 bk 舊年好多人咁講, 話自己/老公/父母三高/長期病唔打. 宜家有事又入晒傳媒數
...

唔係入晒傳媒數,愚民自己都有責任。而黑媒例如方向報要負上絕大部份責任!

男爵府

414928 發表於 22-3-1 15:48
同一個一開始就躺平的國家比較有意思嗎?事實係死亡個案大多沒有打針,是否打針係個人行為,但為己為人去打 ...

就係咁簡單!

男爵府

Ericacaa 發表於 22-3-1 15:45
我都唔明 明明已經咁高接種
有班好反對疫苗嘅好高調宣傳, 感覺好似好多人反打針. 其實舊年在職已經有八成打左.

學生都好多打左. 有七成. 只係唔平均, 有啲級八成, 有啲六成.所以難做到全校返全日.

珍珠宮

今日收到一班窮人發新聞話科5-12降12%保護率

水晶宮

畀面勳章

boobooli 發表於 22-3-1 13:05
有班老人家唔肯打冇計啦
上班族都基本8成打晒針
個香港比老人家累死. 咁唔合作 ...

「個香港比老人家累死. 咁唔合作」

同意

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

很多長者及3-12歲未打針,
政府醫療團隊都話接種率不理想,
希望這兩年齡層儘快打針

男爵府

紫翹 發表於 22-3-1 12:47
高係咪因為呢輪多人打咋, 成年幾啦! 好多堅持唔打的都因為疫苗通行政要打. 我妹唔打仲唔俾我媽打, 宜家佢 ...

都好吖,我識一件,到呢一刻自己唔打亦唔俾父母打

子爵府

boobooli 發表於 22-3-1 13:05
有班老人家唔肯打冇計啦
上班族都基本8成打晒針
個香港比老人家累死. 咁唔合作 ...
你無野呀 怪老人家累死香港都講得出

珍珠宮

茶木 發表於 22-3-1 13:08
近排爆到7彩先打啲人先去打

之前清0冇迫切性打針, 驚一早打咗, 抗體跌得快,到而家爆疫又冇晒

我有朋友老公打齊三針確診咗但係幾日就已經好番喇

識人一家人中咗因為老人家有長期病患冇打針,確診咗幾日就入咗深切治療部,醫生叫家屬有心理準備
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

珍珠宮

Sebastian@ 發表於 22-3-1 16:13
都好吖,我識一件,到呢一刻自己唔打亦唔俾父母打

我識嗰家人呢就係全家人都唔肯打針,最近佢地確診咗,佢仲鬧返我轉頭,話我成日勸佢打針,根本打針同唔打針都會確診 。。。但係佢而家又好徬徨周圍搵資料睇下點樣可以入醫院喎
所有遇見,皆有因果
要是每個人都懂你,那你得有多平凡

子爵府

26days 發表於 22-3-1 13:37
傳媒力量幾勁!外國老人家為左保護自己就打,香港班老人家比傳媒報道得多,所以唔打。到現在疫情爆發,見到 ...

香港由黑暴到疫情,大把毒媒對香港火上加油,
呢啲人一定有報應!

公爵府

回覆樓主:

我識果D之前死都唔打既深淺黃朋友最近都仆咗去打,仲帶埋幾歲仔女去

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

紫翹 發表於 22-3-1 12:47
高係咪因為呢輪多人打咋, 成年幾啦! 好多堅持唔打的都因為疫苗通行政要打. 我妹唔打仲唔俾我媽打, 宜家佢 ...

外國都係靠迫。

琥珀宮

畀面勳章

fasola 發表於 22-3-1 15:21
60 歲以下, 舊年已經有8成人打左. 唔係爆疫先至打

爆疫先至打係班老人

咁咪影響 overall Jab rate lor, 之前一直未夠7成

公爵府

2023年兔年勳章

Jasmine-4711 發表於 22-3-1 16:12
很多長者及3-12歲未打針,
政府醫療團隊都話接種率不理想,
希望這兩年齡層儘快打針

開始嘅時候,無開放俾小朋友打針。家長對疫苗都無乜信心,先至搞成咁。

對長者嚟講,打針確係風險比較高,好難怪仔女唔敢俾父母打針。當然,到疫情失控,中病毒失救嘅風險比打針風險大得多,就突然多左好多長者打針。

而事實上,周圍中病毒嘅,好多都係上班族,已經打左兩針,仍然大量染疫。事實證明,相隔180日先至打第三針係太耐,生產抗體效率已經大幅下降,應該縮短接種第三針嘅時間限制。

首頁

尾頁

跳至