自由講場

跳至

首頁
12345...7

尾頁

侯爵府

回覆樓主:

我病左兩次,大感冒。
對大人黎講都ok既,但小朋友就危險d,一出世就冇接住d污蔑野,冇接觸唔到病菌,其實唔知會唔會影響免疫力

伯爵府

我都係。
記得疫情前,唔使帶口罩嘅時候,我同事感冒照返工,我坐佢隔離,第二日我就中左招。
自此,我一見有人病,我就即刻帶口罩,嗰時啲人覺得我誇張,全公司得我一個帶,但帶左真係避免左中招機會。

男爵府

你知唔知就係個個用口罩,少咗接觸病菌機會,自己免疫力會愈來愈弱? 到遲啲全城唔用口罩,一遇到啲病菌時,就一病會病得比較重? 所以未來啲流感會再勁啲(之前有醫生分享過)

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

子爵府

2024年龍年勳章

minniemouse131 發表於 22-8-24 11:02
小病是福,尤其是小朋友,醫生都話,呢幾年保護得太緊要,普通傷風感冒都未試過,身體完全冇抵抗力 ...

對啊!太多保護係唔好㗎!因為身體免疫系統都要學習認識病毒病菌㗎,如果小朋友太細個太過保護佢,突然間遇到一場大病之後就首尾長

男爵府

早幾日睇過一份研究報告,話每日帶口罩會令到自己吸太多自己呼出嘅二氧化碳,腦部會缺氧,令人會蠢D

為咗抗疫,我都會堅持帶口罩

我覺得唔止帶口罩小病咗,市民嘅衛生意識高咗,唔會周圍摸野,經常消毒雙手,哩D都係原因之一。

子爵府

2024年龍年勳章

tailinlin 發表於 22-8-24 13:22
你知唔知就係個個用口罩,少咗接觸病菌機會,自己免疫力會愈來愈弱? 到遲啲全城唔用口罩,一遇到啲病菌時 ...

原來依度好多都係醒目之人,所以話有時人係唔可以太乾淨㗎,本身身體有保護的,清潔得太乾淨變相左清除左自身保護屏障

珍珠宮

回覆樓主:

日日戴住口罩,真係無乜傷風感冒過,連鼻敏感嚴重嘅朋友都少發作咗。

男爵府

香蕉煎餅 發表於 22-8-24 10:59
其實咁係好定唔好?

對大人嚟講係好,因為已經有好好嘅抵抗力, 唔需要再感染病毒細菌佢增強抵抗力。病嘅話就只會喺辛苦。

對小朋友嚟講就唔係咁好, 特別係年紀細嘅小朋友, 佢哋需要接觸病菌去增強抵抗力。

水晶宮

tailinlin 發表於 22-8-24 13:22
你知唔知就係個個用口罩,少咗接觸病菌機會,自己免疫力會愈來愈弱? 到遲啲全城唔用口罩,一遇到啲病菌時 ...

到時真係物競天擇,有健存免疫系統就可以安然渡過

我只喺公眾地方,法例要求情況下戴口罩。

男爵府

Elenalan 發表於 22-8-24 13:36
到時真係物競天擇,有健存免疫系統就可以安然渡過

我只喺公眾地方,法例要求情況下戴口罩。

到時好多人要慢慢再build up 自己既免疫系統

子爵府

香蕉煎餅 發表於 22-8-24 10:59
其實咁係好定唔好?

唔好
人人抵抗力低咗,將來一除口罩,分分鐘好多問題

子爵府

applepayto 發表於 22-8-24 10:55
大家有冇健康左?
所以我支持繼續帶口罩。
三年前幾乎一年至少四次感冒。

呢D不是治本辦法。人類係要利用免疫封對抗病菌。

大宅

applepayto 發表於 22-8-24 10:55
大家有冇健康左?
所以我支持繼續帶口罩。
三年前幾乎一年至少四次感冒。

我都覺 , 堅持戴口罩!

我唔同意得閒要接觸下病菌先叫增強抵抗力, 甘呢個世界有幾百萬億細菌係咪要全部接觸過先至增強到?
增強抵抗力係用黎防禦細菌,係指要睡眠充足,飲食均衡,做運動,唔係接觸細菌

子爵府

醒目開學勳章

Boeing787 發表於 22-8-24 12:27
未必是好事。身體長期少接觸病毒,抵抗力下降。將來不戴口罩后反而更容易生病! ...

按照你嘅理論,確診多幾次反而更健康?

大宅

浪女 發表於 22-8-24 13:53
按照你嘅理論,確診多幾次反而更健康?

係本末倒置既理論

男爵府

如果話小朋友要接觸多啲病菌增強抵抗力,又唔想好似外國咁中蕃茄流感。

正常衛生都要做,唔駛過份消毒同過份接觸污糟野。

公爵府

好媽媽勳章

有病亦有中過

伯爵府

熱血勳章 BK Milk勳章

長琦良美 發表於 22-8-24 13:11
太耐無病,未必係好事,小病是福,是對自身免疫力鍛鍊。

聽得太多小朋友,太過保護,乜都消毒一餐,一返學 ...

認同, 雖然呢幾年都戴罩, 但我兩個小朋友都有病過吓, 都係d上呼吸道感染咁, 當然亦惹埋比我, 另外我自己都試過一次發高燒, 真係唔知點惹到d病毒番黎

伯爵府

hippo1115 發表於 22-8-24 13:51
我都覺 , 堅持戴口罩!

我唔同意得閒要接觸下病菌先叫增強抵抗力, 甘呢個世界有幾百萬億細菌係 ...
你既睇法係自己個人估出來定係有根有據先??

上月4人染流感死亡 官方稱長戴口罩削免疫力
07月21日(四) 19:13

東網電視
更多新聞短片

廣東省廣州市學生學習戴口罩。(中新社圖片)

廣東省衞健委近日公布最新全省法定報告傳染病疫情情況,該省上月共報告4宗流行性感冒死亡病例。據廣州疾控中心官方微信公眾號表示,長期戴口罩、限制社交距離等非藥物干預措施,令預存免疫力下降,是導致近期流感高發的原因之一。

國家衞健委發布的全國法定傳染病疫情數據顯示,今年頭5個月,內地已報告7宗流感死亡病例。自上月以來,廣東、福建、江西、海南等地接連發出預警,部分醫療機構發燒門診接診量驟增。國家流感中心上周五(15日)發布的監測數據顯示,目前部分省份處於夏季高發期,南北方省份均以甲型流感H3N2病毒為主。

廣西疾病預防控制中心急性傳染病防制所主管醫生蔣麗娜提醒,今年新冠與流感疊加流行的風險仍存在,流感等呼吸道傳染病一旦流行,將導致新冠疫情防控局面複雜化,可能帶來重症風險。廣州市疾控中心表示,考慮到流感疫苗接種後抗體水平衰減較快,該中心建議在去年9月至今年5月未接種疫苗者現在起盡早接種;已接種者可暫不接種2022至2023年的流感季疫苗,到10月再接種。

原文網址:上月4人染流感死亡 官方稱長戴口罩削免疫力 | on.cc東網 | 兩岸 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnne ... 0721_00952_001.html

首頁
12345...7

尾頁

跳至