自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

la_source 發表於 23-2-2 15:28
我地公司今日先膠層傾緊呢個問題因為有好多未曾感染既同事都好CONCERN呢個問題
...

竟然仲有好多未?我度成50人只得返兩个咋,好可憐,无人聽少數声音了,入房开会一句唔介意呵就一边除口罩講野

子爵府

回覆樓主:

其實咁樣講係咪啲醫生有問題?如果明知個病人係確診嘅,咁點解唔寫五日?你話普通傷風感冒流感就話啫,而家係新冠肺炎喎。醫生唔會同病人撩鼻嘅咩?

珍珠宮

ansonbbb 發表於 23-2-2 23:26
打工仔就咁無奈,唔返你要去睇醫生先有假紙,但唔知而家係咪容易睇到醫生 ,唔係嘅話無返又要扣人工,唔想 ...

而家唯有去攞政府普通科新冠名額,但疫情數字大家都知有升有跌,再上升時就連名額都爭不到,到時私家又要周圍撲,或只好比更高價錢去私家醫院

公爵府

kk1979 發表於 23-2-2 15:15
所以我覺得學生快測應該要KEEP住做. 中左一定要等快測陰先比返, 如果唔係在學校食LUNCH真係好難唔大爆發!

...

其實衣家有冇大爆發真係唔知個喎

侯爵府

回覆 洋蔥頭媽咪 的帖子

我一家四口都未中、有乜好驚、中咗咪當感冒囉,啲人話要覆常就要當佢普通病咁睇架啦!

伯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 畀面勳章

香港人真係好鐘意返工...

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

yoyo123 發表於 23-2-2 23:41
竟然仲有好多未?我度成50人只得返兩个咋,好可憐,无人聽少數声音了,入房开会一句唔介意呵就一边除口罩 ...
我覺得都唔係好多, 幾個

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

yoyo123 發表於 23-2-2 23:41
竟然仲有好多未?我度成50人只得返兩个咋,好可憐,无人聽少數声音了,入房开会一句唔介意呵就一边除口罩 ...

我公司有一半同事未中 (包括我),雖然我哋公司福利ok,唔舒服就可以 SL (有薪),但都唔同意取消隔離令,始終好多工種未必有病假有人工,而且中咗又週圍走,有啲人中左冇乜病徵,有啲人中左又好嚴重,佢唔止傷風至少似流感,否則都唔會有部份醫生知你中左都唔睇啦,唯有自己小心啲,就算政府放寬,我暫時都唔會除口罩住 。

子爵府

回覆 ansonbbb 的帖子

病左如果冇番最多係果幾日冇人工,但扣人工就犯法喎

子爵府

每日笑一笑 發表於 23-2-3 12:35
回覆 ansonbbb 的帖子

病左如果冇番最多係果幾日冇人工,但扣人工就犯法喎

我意思,都係無人工
無人工同扣嗰幾日人工係咪無分別?

首頁

尾頁

跳至