自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

trenycebaby 發表於 23-5-29 23:06
咁佢而家都中五,我當佢考埋 dse,咁過到去讀咩?

成績 meet 到 conditional offer 就直入大學。有興趣讀可以睇吓 UCAS,英國大學收生唔止睇成績,大學有意收你,會比 conditional offer,經 UCAS 報讀,最多報5間,假設有 5 個 conditional offers,揀一個 firm,一個後備(唔記得叫咩)。
Agents 有升學講座,有大學會嚟香港參加展覽,可以了解吓流程、大學、學科、留學生活 etc。其中 British Council 比較大型。

伯爵府

redhot 發表於 23-5-29 15:27
五六十萬一年走唔甩

高中寄宿大約 50 萬,$20 萬學費 + $30萬生活費一年

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

cattz288 發表於 23-5-29 23:22
所以有班人就諗住用5+1過去比仔女讀大學可以平d,但讀普通中學係咪咁易考入勁u?
...
有一班人已經失咗預算啦,去到先至知原來要比國際生學費,攪到有大學都冇得讀
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

侯爵府

buklaylay 發表於 23-5-29 23:45
兩個仔大學畢晒業,用咗三百零萬
一個文科,一個理科

值唔值得?

侯爵府

brother4 發表於 23-5-30 00:20
一個吾只三百萬,自己計每個平均四百萬左右

見幾個親戚仔女喺外國大學畢業番香港都揾唔到食, 所以都會諗吓使唔使去最貴英國,定係其他平少少嘅國家......

珍珠宮

2024年龍年勳章

esmehouse 發表於 23-5-30 03:21
有一班人已經失咗預算啦,去到先至知原來要比國際生學費,攪到有大學都冇得讀
...

無得平讀?

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 hashtag影視迷勳章 貓狗褓姆 認識瑞士牛牛第一回 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

小ice 發表於 23-5-30 03:37
無得平讀?
英國唔會死錯人㗎,好多學校都係靠國際生收費,況且佢哋只係 BNOer
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!
You are the sunshine of my life. That's why I'll always stay around. You are the apple of my eye. Forever you'll stay in my heart.

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

...

唔會,正如我身邊有教書嘅都話,小學過去賺硬,係香港讀國際學校都40萬一年,兩個過去都每年賺80萬,又可離開……係雙贏。。。我只係講咗一句,係外國讀書就等如讀國際學校?教書都咁講……由他吧。

子爵府

yuyueng 發表於 23-5-29 15:30
以我仔計真系要330萬。
中三之後去英國讀寄宿中學4年(Y10-Y13)每年大約45萬(呢2年學費加唔少,而家一定 ...

我仔初中去英國讀,初期滙價12-13,8年已花近四百萬,我覺得是人生一個體驗,好難用錢去衡量。

伯爵府

princesscupcake 發表於 23-5-30 03:33
畢業後預計幾多年回本?

作為父母沒有此計算

水晶宮

我晨早知外國讀書勁貴。其實仔女如果係香港讀到,香港出生,一年大學學費42100元。抵到極。

我會留錢比仔女做首期買樓好過。用幾百萬讀完外國大學,未必賺得返。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

Astra00 發表於 23-5-30 06:44
我晨早知外國讀書勁貴。其實仔女如果係香港讀到,香港出生,一年大學學費42100元。抵到極。

我會留錢比仔 ...

非常同意。

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

princesscupcake 發表於 23-5-30 03:31
值唔值得?

你咁樣問,一定話值得啦!

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

...

乜唔係小學過去既讀到大學就比local 人大學學費咩?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章

princesscupcake 發表於 23-5-30 03:33
畢業後預計幾多年回本?

對仔女教育栽培,唔係用錢衡量

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

Onlok 發表於 23-5-30 06:09
唔會,正如我身邊有教書嘅都話,小學過去賺硬,係香港讀國際學校都40萬一年,兩個過去都每年賺80萬,又可 ...

是但喇
放下自在

侯爵府

2024年龍年勳章

畢業後預計幾多年回本?

預得幾百萬海外留學既
點需要計幾多年回本

侯爵府

2024年龍年勳章

aaaiqc 發表於 23-5-30 07:02
乜唔係小學過去既讀到大學就比local 人大學學費咩?

入到籍就係囉

珍珠宮

Yeung456 發表於 23-5-29 15:14
其實去英國讀書 , 要預幾多錢 ?

讀高中比讀大學還要貴
如果只係大學,其實去英國比去美國平,一年HK$50-60應該可以,但讀好嘅名牌中學要準備HK$80+
英國大學只係負責提供學習環境,更多睇個人能力+努力
英國名牌中學係喺學習之上再提供個人品味、性格、格調嘅培養,同學非富則貴隨時同王子、公主、大家族後人做同學,呢個都係「貴」嘅原因

珍珠宮

Astra00 發表於 23-5-30 06:44

我會留錢比仔 ...

讀大學唔係單單睇學費,周邊學習環境,學生、教授、工作機會都要整體考慮。
值唔值得去外國就一定要考慮讀咩科,有啲科香港讀會有優勢,譬如醫科。自己當年選擇去外國讀高科,到現在都冇後悔,因為所見所聞所思所做,香港係完全冇可能提供到嗰種環境和機遇。從新回到17、8歲仍然會做同一選擇,單單在外國做intern和剛畢業後嗰2-3年學到嘅已經係終身受用。工作固然辛苦,但做嘅產品係香港冇可能接觸嘅,完全值回票價,而且以ROI嚟算,係人生做過最高嘅投資。

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊