自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

子爵府

yy_chow1210 發表於 23-7-4 18:07
你哋點面對?

既來之則安之。快快收拾心情搵工。

大宅

朱古力包包 發表於 23-7-4 18:12
係!我都試過,好平常。可以無原因。
上司/Boss唔like你,一樣可整走你,賠足就可。上咗市大公司亦可執泣 ...

伯爵府

回覆樓主:

做咗幾十年人 梗係試過喇。
no big deal喎。

侯爵府

2024年龍年勳章

無,就算有都無乜緊要,此處不留人,自有留人處

伯爵府

一定有啦 哩頭比辭職信,都未夠15分鐘,佢比封解僱信,咁又賺多佢一個月人工

伯爵府

回覆樓主:

你當同拍拖一樣,唔係你分手,就人哋分手咁囉,唔啱搵到啱

子爵府

2023年兔年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

有,平常心面對,年青時,返咗1年俾人炒,賠咗2個月人工,我就玩足3個月,之後再搵工,做咗廿年,而家半退休狀態,返part time

水晶宮

大力大力 發表於 23-7-4 18:47
有~

好多年前公司賣盤上市、轉左新老闆、新老闆唔識行業、成日同佢爭拗、佢嬲起上嚟炒我、因為做我超過五 ...

咁有料?!想入邊間就邊間

水晶宮

我冇。
辭工就試過好幾次
xoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxoxo

侯爵府

2024年龍年勳章

yy_chow1210 發表於 23-7-4 18:07
你哋點面對?

有。最近半年連續被兩份工炒。再之前份工做差唔多10年,由第一份到去年一直沒有被炒。感覺現時就業市場比較複雜,有正常的工,也有伏工,第一份工是死位,冇人做得長,我走後來了幾個人又走了,現在懸空。第二份是公司工作量少人工高,8婆上司想保住地位,見我非她們族類玩盡辦公室政治整走我。現在第三份工作量雖多,但是比較正常。轉工很勞累,唯一理由是薪酬水平確實提升。

子爵府

回覆樓主:

有客好黑仔,做兩间公司都執(仲大公司)
我就一間,流手到最後被炒,果時有心理準備,以為有遣散費,典知系MPF扣

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

無試過,不過好閒ja。

侯爵府

回覆 pomanlife 的帖子

男爵府

回覆樓主:

有呀~做卡拉ok侍應又被炒,做ok便利店又被炒,做茶餐廳又被炒,做6年graphic designer又被炒,果份工連長期服務金賠左9萬蚊,不過長期服務金用mpf對沖,只係提早攞強積金d錢,公司無咩損失

子爵府

回覆樓主:

有,因為我投訴佢哋出少咗bonus後來比我fight返,好多同事都陸續唔做,佢哋諗住先下手為強。佢哋想叫我即走唔賠,果下幾開心,反正我都想唔do,我話你地想我即走,你哋要賠一個月,個HR都汗顏話「公司想搏下姐」(因為竟然有其他同事同意即走唔賠,否則話驚無ref letter,我心諗痴線我都未驚過),最後攞幾萬即走。 而且好快搵到新工多1/2人工。

男爵府

mybabylove 發表於 23-7-4 20:18
一定有啦 哩頭比辭職信,都未夠15分鐘,佢比封解僱信,咁又賺多佢一個月人工
...
叫你立即走?
比多一個月人工,我唔怕比人炒

侯爵府

回覆 yy_chow1210 的帖子

炒, 好小事姐, 東家唔打打西家, 賽翁失馬焉知非福, 或者找過份更好呢, 本人正是

男爵府

有喎!沙士後半年,大概十二月。公司復常發覺真係唔惦咪cut 人!無野架喎!之後轉吓工,做咗呢份都十幾年,我當初嗰份唔走都做唔到而家咁好!其實係當初嗰份放生左我!嗰時環境同而家差唔多,但似乎而家啲人走易啲
利申:支持祖國 反對移民

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

蚊毛 發表於 23-7-4 20:48
有呀~做卡拉ok侍應又被炒,做ok便利店又被炒,做茶餐廳又被炒,做6年graphic designer又被炒,果份工連長 ...

蚊姐你適合做貴婦,所以被炒既工冇份適合你

侯爵府

牛年勳章

有,有個x婆上司自己無能又驚下屬上位,誣捏下屬務求盡快整走人,工作咁耐就遇過一次,當時都好大壓力好難受,明明只做好本份無越權無做多,點解會被中傷。但之後咁多年愈來愈好,無論offer,工作環境,發展,一份工比一份工好。所以都係經歷嚟

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊