自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

hellomiki 發表於 23-10-15 12:18
以前聽過話鑽石根本就系唔值錢的東西,商人為了賺錢打造出來,所以貴買平賣已經反應一切,做鑽石呢行好好 ...

我朋友就係賣鑽石致富. 我睇住佢由打工仔到自己做生意,再買左幾間house / 舖收租. 不過佢基地唔係香港

男爵府

jasprincess 發表於 23-10-15 12:49
正如有人接受到A貨有人唔可以. 我今朝都同老公傾開培育鑽石,佢話寧願唔戴都唔想買A貨
...

培育鑽石未至於係A貨,高質素嗰啲一樣有證書,一樣有雷射編號
價錢上,你可以當佢係兩個等級
質地上,你可以當佢係天然,同人工之分別

男爵府

大力大力 發表於 23-10-15 10:39
我係女人、買粒大大粒、平嘅帶算數、又冇人識分、就算跌咗粒石、都唔會太肉痛~
...

唔係架,一卡都要幾千蚊,兩卡都要成兩萬蚊

伯爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

LandoCheung 發表於 23-10-15 09:45
鑽石首飾係女人心頭好,帶出嚟見得人就可以啦
出去參加宴會,應該唔會有人要你出示證明文件嗎?
...

我試過戴住一隻接近一ct嘅(玻璃頭)戒指,我買嘅時候只係$2 X X X,我姑拉話:嘩!我唔信係假嘅!佢話我唔會戴假野,(佢覺得我買得起)⋯⋯我話:假架!不過用石鏡睇,都睇到切得好靚(睇落咪好夠火,重似係D色)
如果話鑽石值錢(有投資價值),係應該有二手市場(起碼可以賣返一半價錢),但事實係冇囉,所以我覺得真鑽石係完全唔值錢
只係啲廣告商話真鑽石係代表真心,我覺得好搞笑

大宅

dleelm 發表於 23-10-14 13:41
我要天然鑽石,廣告都講'鑽石恆久遠,一顆永留存。天然石係時間累積得來,人造石根本冇得比,帶來玩下就 ...
廣告係附加,都唔係天然存在呢
天然石頭如果唔閃就算再天然我真係無興趣,所以我就唔抗拒培養鑽石呢

珍珠宮

jasprincess 發表於 23-10-15 12:50
我朋友就係賣鑽石致富. 我睇住佢由打工仔到自己做生意,再買左幾間house / 舖收租. 不過佢基地唔係香港
...

我識得有人都系呢行,住豪宅,大把物業,內地有廠房加工鑽石珠寶,身家唔知幾多億

珍珠宮

bb560 發表於 23-10-15 13:15
我試過戴住一隻接近一ct嘅(玻璃頭)戒指,我買嘅時候只係$2 X X X,我姑拉話:嘩!我唔信係假嘅!佢話我唔 ...

鑽石代表永恆的愛 呃女人

禁止訪問

2024勳章 虎到金來勳章

子爵府

廣告洗腦洗得太深
而且越賣得貴,啲人越趨之若鶩
你賣得平佢唔買添呀,覺得cheap
其實名牌都係咁之嘛,有啲仲係用仿皮,質素又唔係好
Fashion brand嘅首飾仲唔係真金真鑽,咪又係賣幾千蚊都大把人買
根本人就係虛榮

禁止訪問

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

回覆樓主:

鑽石根本是商家、造出來的百年騙局~

百年骗局落幕!比利时钻石交易所承认:以后买肥皂也可能送钻石
https://m.163.com/dy/article/IF5LOT2H0552NMAF.html?spss=adap_pc

.
attach0/tmp/phppSkwzG
attach1/tmp/php3E4Skb

伯爵府

我99買咗粒幾卡人造石,因為佢最鍾意冇料扮四條 成日話第時會將啲珠寶留俾兩個孫,全部朱義盛,搵鬼要

伯爵府

回覆樓主:

等如古時煉金術,而家發現了造鑽石的方法,一樣成份一樣formula, 下一代只要唔buy就完全唔保值。
黃金唔同,屬貴金屬是金融市場一部分。
買袋更好年年升

琥珀宮

醒目開學勳章 大廚勳章

annie133 發表於 23-10-16 06:59
等如古時煉金術,而家發現了造鑽石的方法,一樣成份一樣formula, 下一代只要唔buy就完全唔保值。
黃金唔同 ...

打杖走難、祗有黃金有價值、拿粒鑽石出來、無人識睇、兵荒馬亂時、鑽石不值錢~
大力理財篇 之 子女理財!

http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3868590&extra=page%3D1
買基金真係好傷
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3294843&extra=page%3D1

子爵府

培育石比較完美,天然的點都有雜質,仔細看可以看得出

公爵府

邊度有得買

琥珀宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

大力大力 發表於 23-10-16 07:14
打杖走難、祗有黃金有價值、拿粒鑽石出來、無人識睇、兵荒馬亂時、鑽石不值錢~
...

兵唔兵慌馬亂,二手鑽石都係唔值錢,近來見到唔少人用平過一半嘅價錢放Tiffany。除非啲石上得拍賣會啦

伯爵府

2024年龍年勳章

回覆樓主:

天然鑽石可以傳給兒女,但自己的婚姻一定要幸福先好。
我姑媽,當年說把她3卡幾的證書石留給表姐。我當年心諗,uncle 送完幾粒俾你,咪又係出軌幾年先至返屋企,真係一d 都唔吉利。
結果表姐真係因為老公出軌離咗婚,早幾年先再嫁過個後生的小胖男。

男爵府

opclk99 發表於 23-10-15 00:43
一般人用肉眼分別到?
專家都未必得吧。

點會分到啊?一模一樣嘅成份,只係製作過程唔同只係海魚同養魚嘅分別

男爵府

ms.aeroplane 發表於 23-10-15 09:27
唔係假,只係非天然形成嘅!即係海魚同養魚既分別。

你講得好啱形容得好好

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊