自由講場

跳至

首頁
12345...6

尾頁

珍珠宮

虎到金來勳章

ToeyLam 發表於 23-12-8 11:05
回覆 polliebb 的帖子

因為我媽之前做左臨時氣管造口 未講到野 只能夠寫字 所以我諗醫生就問我地吧 ...

你問下醫院有無問過佢本人,我家人嗰陣醫院都有問我地,我問佢有無問過病人,醫院話問左,病人話唔想搶救,但醫院都想知家人意願,所以都會再問家人

珍珠宮

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:52
回覆 wan_sosin 的帖子

我都好糾結 諗住試下暗示 因為我媽係多愁善感既人 佢成日寫字比我地睇 話: 唔知過 ...

我係瀕死差啲救唔返嘅病人,醫生當時都無把握我生存得到,雖然今日我救回來,但個過程真係好似落一次地獄咁辛苦,痛苦唔只急救嗰一刻,係就算急救到唔斷氣,捱住生存都十分辛苦,食唔到瞓唔到講唔到,水都飲唔到,當時我仔細個,我點都要生存落嚟。我而家揹住大堆病,我同老公講,下次唔好救我,我唔想經歷多一次。
如果你估計你媽媽唔會明,無辦法你要為佢決定,但你要知道你為佢選擇了甚麼,急救當然有機會生存,但唔等於生存得多久,呢點都要明白,你亦可以問下醫生,假設救到可否康復,過返平常生活,第日生活質素如何都好重要。
有啲救返都要長期住院。

珍珠宮

我都好糾結 諗住試下暗示 因為我媽係多愁善感既人 佢成日寫字比我地睇 話: 唔知過 ...
你媽媽得60幾,仲算後生,俾佢自己選擇返,你同哥哥一齊解釋一次俾佢聽,睇佢自己決定

洋房

多謝你既回覆 到你生活到而家 當時既辛苦都算好值得嗎?

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 hashtag影視迷勳章

的確係好糾結。
中同爸爸~80,三高,糖尿,血壓高,又無打針,上年中咗covid 入埋院仲發現有cancer,情況最差時,醫院問佢哋如果有急轉差,做唔做急救。佢哋都唔知應該點做。照顧者(媽媽)想同意。但少理父母嘅兄弟唔同意。end up 係問佢老爸意願。佢爸爸係同意唔做電擊,心外壓等。情況翻翻覆覆……係急症醫院轉去療養醫院,係療養又轉回急症……來來回回……而家入咗老人院。因為本身身體都麻麻,今次就算醫返,佢媽都根本無法照顧佢啊爸。
其實除了cancer..好多病都一樣影響身體各個器。其實集大成都一樣可以好嚴重。take care.
但自己決定又好難……不如婉轉啲問下佢意願

子爵府

我們控制不了自己生死,但應該跟佢意願,如果當事人寧願捱痛去搶救搏一線生機,我會尊重佢。至於幾時問伯母,我唔敢教你,心靈脆弱嘅人以為被人放棄就意志消沉,如你日日探望可觀察住病情再決定。

珍珠宮

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:21
回覆 BKFinder 的帖子

我地唔敢問阿媽 因為我自己聽到都好難消化 我家人做護士 一直話DNR 不等似不醫療 只 ...

你呢個擔憂好正常,老人理解力有限,佢地直接反應係自己應該冇得救,從心理角度嚟講,有壞影響

珍珠宮

wan_sosin 發表於 23-12-8 11:15
我係瀕死差啲救唔返嘅病人,醫生當時都無把握我生存得到,雖然今日我救回來,但個過程真係好似落一次地獄 ...
謝謝分享,希望你生活愉快

珍珠宮

ilovebb2019 發表於 23-12-8 11:03
中西協作唔係樣樣病都批準的。我老豆果時都後期留係醫院,西醫話如果想同佢睇中醫要自己帶佢出去。我媽果時 ...

即是過多咗幾多年呀?呢個故事好振奮

男爵府

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:38
回覆 KILW 的帖子

佢心臟病個到 做左通波仔 落左支架 而家係驚 佢屙血落唔到薄血藥會令支架溶解 ...
支架會溶解? 我爸都落過支架,一路都無食過薄血藥
但病人有出血係唔適合食薄血藥的

珍珠宮

ToeyLam 發表於 23-12-8 11:28

多謝你既回覆 到你生活到而家 當時既辛苦都算好值得嗎?

值得嘅係我返屋企見返個仔,但我現在失去工作,行山旅行嗰啲唔多做到,咩都唔食得,有錢都無用,每個月平均去兩三次醫院,而家身上有啲病係無得醫只係拖,命就唔會長,只求唔太辛苦,
體質如80歲,有重型貧血,白血球低易受感染,生活唔會完全無壓力。
所以等個仔成年唔需要我照顧,我都唔想太辛苦生活,鍾意食咩做咩會放寬自己,到時隨遇而安
生活質素都係好重要嘅,日復日都面對住疾病唔可以講輕鬆。

水晶宮

wan_sosin 發表於 23-12-8 11:50
值得嘅係我返屋企見返個仔,但我現在失去工作,行山旅行嗰啲唔多做到,咩都唔食得,有錢都無用,每個月平 ...

take care

睇中醫可以嗎?

珍珠宮

BKFinder 發表於 23-12-8 11:39
謝謝分享,希望你生活愉快

謝謝

洋房

回覆 winglung 的帖子

係呀 會有依個風險 同埋佢有blood clot 係身 好需要薄血藥去防止d 血塊變大 你爸爸做完通波仔都無食薄血藥? 連阿斯x 靈都無比?

珍珠宮

Onlok 發表於 23-12-8 11:55
take care

睇中醫可以嗎?

我食嘅藥係保命,唔食好快死,所以西醫話怕中藥同西藥如果撞咗影響西藥效果,係好不利嘅事情。因為無得每樣中藥驗一次對西藥有無影響。
就算西藥我都要密密驗住血入面嘅成份足唔足夠,唔夠都會影響我性命,唔敢搵命搏。

水晶宮

wan_sosin 發表於 23-12-8 11:59
我食嘅藥係保命,唔食好快死,所以西醫話怕中藥同西藥如果撞咗影響西藥效果,係好不利嘅事情。因為無得每 ...

see

take care

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

wan_sosin 發表於 23-12-8 11:59
我食嘅藥係保命,唔食好快死,所以西醫話怕中藥同西藥如果撞咗影響西藥效果,係好不利嘅事情。因為無得每 ...

加油!

子爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

樓主, 祝伯母早日康復

男爵府

ToeyLam 發表於 23-12-8 10:16
真係好糾結 我媽媽60幾歲平時行得走得 打得牌 雖然有糖尿病and 腎之前cancer 都好返 一向都好精神九月中因 ...

問醫生,可唔可以借輪椅比媽媽,推佢出去曬太陽。
問清楚醫生,食藥?如果想出院要注意什麼?
好多人都不喜歡在醫院。
醫院有冇物理治療?
社工?
可以幫手
祝:身體健康,早日康復。
你都要保重身體。

子爵府

其實簽咗唔係等於唔治療,你可以再問醫生乜情況之下先至放棄救治。

舊年媽媽中風入醫院,插曬喉,過兩日醫生叫曬我哋全家去醫院,係提議我哋拔喉同埋簽DNR。 問咗醫生,媽媽個生命指數只係淨返1,所以我哋都決定簽,唔想佢咁辛苦, 因為真係會有機會打斷胸骨。 拔喉之後醫生都繼續會觀察佢個病情,睇下要放幾多氧氣之類,阿媽大步檻過。今年新冠加肺炎入咗醫院,醫生亦都同我哋講咗情況會好壞有生命危險, 今次都有再問我哋係咪繼續DNR,媽媽喺醫院得到醫護悉心照顧之下,大概一個月佢離苦得樂喇。

唔好咁擔心,有得醫,醫生係一定醫架

首頁
12345...6

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊