自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

上校車 發表於 23-12-11 08:28
而家中年人既血壓最好係120/80 咁上下, 你呢排係咪食好濃味既野 ?

中年 我40頭咋

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

monchhichijoyce 發表於 23-12-11 08:31
中年 我40頭咋

4x吾係中年

大宅

yanyan-mummy 發表於 23-12-11 08:42
4x吾係中年

無3不成幾呀…

翡翠宮

monchhichijoyce 發表於 23-12-11 08:46
無3不成幾呀…

35已可報名玩中年好聲音

雲母殿

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

monchhichijoyce 發表於 23-12-11 08:46
無3不成幾呀…

咁四字頭吾通係青少年

翡翠宮

2023年兔年勳章 減齡達人勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 玩具勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

monchhichijoyce 發表於 23-12-11 08:24
間唔中會度,7.x

血糖間唔中度先7.x 你下血壓成95 , 唔係應該驚血壓咩 , 你調轉晒喎

水晶宮

monchhichijoyce 發表於 23-12-11 08:31
中年 我40頭咋

而家25 已經叫中女啦

象牙宮

睇醫生又唔食藥,驚糖尿病,
又唔驚爆血管?
糖尿病會即時死?
食中成藥都唔信醫生。

伯爵府

monchhichijoyce 發表於 23-12-10 23:11
其實睇緊政府,因為之前一路食緊降血糖中成藥,之後再食埋降血壓藥,隔2,3個鐘就會暈,標冷汗,全身冇力 ...

以下是美國最新研究報告,證實有助治療高血壓的食物:

5種有助治療高血壓食物

1)菠菜

菠菜富含鉀質及鎂質,可維持最佳血壓水平。菠菜是一種綠葉蔬菜,富含一種名為硝酸鹽的植物化合物,可以降低血壓,還含有抗氧化劑、鉀、鈣和鎂,可以保護心臟的健康。

美國2022年的一項研究發現,每日飲食中鉀含量每增加1克,收縮壓就會降低 2.4(mmHg)。另外,一項針對27人的小型研究發現,連續7天食用16.9盎司的高硝酸鹽菠菜湯的人,其上壓及下壓均有所降低 。

建議食用:每日進食175克煮熟的菠菜

2)紅蘿蔔

紅蘿蔔助於維護視力,而且富含酚類化合物,助於放鬆血管和減少發炎,從而幫助降低血壓。生吃胡蘿蔔比煮熟的胡蘿蔔,更有助於降低高血壓,因為高溫下會破壞紅蘿蔔的營養素,如一些植物性化合物,這些化合物亦有助控制血壓。

2023年美國一項研究發現,每天進食100克紅蘿蔔,高血壓的問題會降低10%。

建議食用:每周進食400克紅蘿蔔。

3)雞蛋

雞蛋是優質蛋白質的最佳來源之一,其蛋白和蛋清亦含蛋清肽物質有助維持血壓健康。50毫克的蛋清肽物質,其降血壓效果約等於10毫克的降血壓藥物卡托普利,所以特別適合高血壓患者食用。

2023年對美國2349名成年人進行的一項研究發現,每周進食5個或更多雞蛋的人,其上壓會降低2.5(mmHg)。從長遠來看,常吃雞蛋的人,其高血壓問題也有顯著改善。

建議食用:每日進食1隻雞蛋。

4)西蘭花

西蘭花富含類黃酮抗氧化劑,可透過增強血管功能,以及增加體內一氧化氮水平來降低血壓。另外,西蘭花屬於高纖維蔬菜,能有效降低腸胃對葡萄糖的吸收,進而降低血糖,有效控制糖尿病的病情。

美國最新一項187453人參與的研究發現,每周食用400克或以上西蘭花的人,相比每月食用一次或更少西蘭花的人,其患上高血壓的機會會更低。

建議食用:每周進食400克西蘭花。

5)奇異果

奇異果的維他命C含量高,還含有調節血壓的營養素,包括纖維、鉀和鎂等。奇異果還提供各種植物性多酚和抗氧化劑化合物,可以幫助降低心臟病的風險,例如控制血壓。

2022年來自紐西蘭的一項研究發現,連續7周,每天早餐吃2個奇異果的成年人,可使其上壓降低 2.7(mmHg)。

建議食用:每日進食一個奇異果。

子爵府

monchhichijoyce 發表於 23-12-10 23:07
跟住去量血壓

你好似掉轉晒啲嘢,你個血壓係比較急嘅問題,係要優先食血壓藥,如果嗰隻糖尿中藥夾唔到,你可以帶埋去俾醫生睇。(不過大陸中藥醫生一定唔會幫你睇㗎。)

政府排隊?政府你去街症已經有糖尿藥喎,邊使排隊㗎?仲有,糖尿七點幾絕對唔係一件好特別嘅事,當然係唔好啦,但係一定急唔過你個血壓。

你唔為自己都為屋企人着想,萬一佢哋要做照顧者係好辛苦㗎。你去西醫度調返正啲藥,降返晒個血糖血壓先,先慢慢搵你嘅中醫朋友幫手啦

大宅

金黑街矇 發表於 23-12-11 10:49
你好似掉轉晒啲嘢,你個血壓係比較急嘅問題,係要優先食血壓藥,如果嗰隻糖尿中藥夾唔到,你可以帶埋去俾 ...

其實我係排左糖尿專科,上次去街症都有驗血糖,因為我唔係血糖高咁簡單,係直情有糖尿病呀…我要食藥先控制到血糖。

伯爵府

中年 我40頭咋

我以為你係5x ~ 6x

大宅

fivebeanrice 發表於 23-12-11 11:04
我以為你係5x ~ 6x

珍珠宮

2018復活節勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章

是是但但 發表於 23-12-11 06:29
不如同返醫生講,食藥後反應,同埋拎埋你隻中成藥佢睇。你如果本身高血壓,你唔正視,只食中成藥醫糖尿, ...

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

醫生開血壓藥唔食,食大陸朋友俾嘅糖尿藥?

珍珠宮

虎到金來勳章

回覆樓主:

我覺得血壓高危險過糖尿

已刪除用户

2024勳章 2023年兔年勳章 畀面勳章

回覆樓主:

大宅

polliebb 發表於 23-12-11 11:24
醫生開血壓藥唔食,食大陸朋友俾嘅糖尿藥?

因為2隻只可食一隻,如果2隻都食身體會有好大反應

大宅

polliebb 發表於 23-12-11 11:25
我覺得血壓高危險過糖尿

我尋晚開始食返血壓藥喇

大宅

bivian_bivian 發表於 23-12-11 11:28
你隻糖尿藥係朝早食定夜晚食?我食開嗰隻糖尿藥係政府醫生開,但係就一定要夜晚先食得,因為食完隻藥係會有 ...

我隻糖尿藥係餐前或餐後食嘅,係中成藥

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊