自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

令我諗起早前同亞女 (AGE 4) 去游水後, 沖完涼自己著衫, 清潔亞姐覆述有個初中生沖完涼係亞媽幫佢抹身同帶 BRA.

侯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我每日坐車都見到一對夫婦(大約30幾歲), 個男人幫佢老婆攞手袋不特止, 佢仲幫個老婆嘟埋八達通, 而佢老婆就兩手fing fing大搖大擺自己上車

大宅

住我樓下, 有個讀international school 既中學生, around 14/15歲, 每次都要亞媽拎書包, 而個中學生就幫
亞媽拎手袋。 真係好肉酸, 兩母子都吾怕醜ka

原帖由 wensi 於 10-11-17 10:32 發表

乜而家d香港男仔有尊嚴ge 咩, 我成日係街見佢地同女朋友law 手袋. 我覺得好樣衰, 可能我老啦!

禁止訪問

禁止訪問

子爵府

原帖由 大力大力 於 10-11-17 10:07 發表
變成港孩 百份百 係父母既責任!!!

絕對係,仔女係父母教出嚟嘅,有怎樣的父母就有怎樣的孩子。

珍珠宮

好媽媽勳章

原帖由 noodles9112002 於 10-11-17 10:51 發表
係街真係好多說話聽架, 果時個仔k1人又細粒學校書包又大個, 初開學d書一次過派返黎都幾重, 咁佢放學揹住書包出黎, 中午又曬我要攞住傘咪尤得佢揹住行囉, 跟住就多說話聽"音公個書包仲大過個人" "揹得書包多腰骨唔好" 行到唔曬地方收左把傘咪幫佢攞下, 同個仔講明實在太重先幫佢輪流攞下, 又有說話聽 "e家d細佬真幸福有亞媽工人攞書包..." 如果聽佢地講, 真係玩c

我仔仔現在小一. 我自己小學時係父/母接放學, 頭幾年初小父/母有幫我拎書包(小四之後我唔記得有冇), 我覺得好幸福架!

而現在的小學生的書包真係好重. 書又多, 又要拎餐具, (我仔在學校食飯, 不用帶飯盒/壺, 但要帶餐具) 夾夾埋埋真係幾重. (阿仔40lbs, 書包重10-11lbs)
當我發覺原來阿仔的書包佔佢的體重差不多/超過1/4, 我有幫佢揹書包 (因為我真係相信書包太重會影響腰骨. 我真係見過有些小朋友揹著好重的書包, 攪到有點駝背). 不過又好怕會養成佢冇責任感.

最近呢兩個禮拜我諗到新招, 就係我幫阿仔拎部份書, 佢自己揹書包. 到學校門口就放番晒d書入佢書包.

公爵府

原帖由 amypekkle 於 10-11-17 18:51 發表

最近呢兩個禮拜我諗到新招, 就係我幫阿仔拎部份書, 佢自己揹書包. 到學校門口就放番晒d書入佢書包.

你呢個方法又幾好喎, 等我又試下先~~
我囝囝讀緊 k2, 我唔會盲目要佢揹書包, 諗起隔離屋個小朋友脊骨彎o左要做手術就怕怕喇...

首頁

尾頁

跳至