懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

minimeme 發表於 12-10-11 17:12
回覆 cherrieloy 的帖子

差不多時間.
咁好大機會係肚風啦, 因為日抖積積埋埋d風, 到夜晚積晒o係肚仔同d腸入面, bb會好唔舒服, 會肚仔痛, 所以會勁喊, 就算點抱點暖都唔收聲

你試下日抖同bb玩o既時侯搽d baby oil幫佢按下肚仔, 順時針打圈按, 如按得成功bb隔一陣就會放屁, 呢d就係風喇~

複式洋房

回覆:minimeme 的帖子

係牙,跟住我有日朋友問我個仔,做咩你甘曳牙,成日夜晚喊激媽咪,跟住我個仔嘅答案嚇到我地儍,佢話\"姐姐咬我牙\"...心唸無理由歲幾人仔識甘講大話掛先無得吾信,嗱嗱聲做嘢啦。之後我媽再俾左粒玉,就從未發生過甘嘅事喇。

大宅

引用:回覆+minimeme+的帖子 我之前都係!!+試下

原帖由 龍豬BB 於 12-10-10 發表
回覆 minimeme 的帖子

我之前都係!! 試下用奶嘴(滅聲器)^^
贊同

大宅

回覆:minimeme 的帖子

想問邊隻牌子保嬰丹同點餵?我諗我b都要試食,我又已經抱了5個鐘了!

複式洋房

引用:想問邊隻牌子保嬰丹同點餵?我諗我b都要試

原帖由 carjo 於 12-10-12 發表
想問邊隻牌子保嬰丹同點餵?我諗我b都要試食,我又已經抱了5個鐘了!

...
位元堂都得,有針筒喂

大宅

引用:Quote:原帖由+carjo+於+12-10-12+發表想問

原帖由 丁豬媽 於 12-10-12 發表
位元堂都得,有針筒喂
但係是粉嗎?餵既時候有沒有什麼技巧?我b只有一個月大,怕不怕會濁親?

複式洋房

引用:Quote:原帖由+丁豬媽+於+12-10-12+發表位元

原帖由 carjo 於 12-10-12 發表
但係是粉嗎?餵既時候有沒有什麼技巧?我b只有一個月大,怕不怕會濁親?

...
係粉,用暖水開,然後用針筒係嘴角續啲續啲唧入去,飲完後再唧少少水俾佢。係最低k親風險同包吞到。

大宅

回覆 cherrieloy 的帖子

用baby oil按摩肚仔都有做. 唔按摩個日佢都好多屁放. 昨日上午用艾草炒粗salt用毛巾包住按肚, 未知有無效, 親戚教驅肚風

大宅

回覆 carjo 的帖子

原先想買余仁生, 但係老公買左位元堂. 盒上有教食幾多份量. 因為D味道到好重, 所以我地用奶溝, 用針筒每下放少少地餵.

子爵府

回覆:阿女, 5週人仔喪喊到似中降頭

我個仔都係喪喊~食奶嘴又\"續",攪到要比人肉奶嘴佢先唔喊

大宅

回覆 carjo 的帖子

就係怕濁親, 每下用針筒放好少入口, make sure 佢ton好先放第二下, 所以每次都餵15-30分鐘

大宅

回覆 tyon 的帖子

我女自從quit左人奶之後就對人肉奶咀無興趣. 都唔知係好事定唔好事, 我都有D失落感架

大宅

引用:日頭好地地,+夜晚狂喪喊,+似被虐待.+佢谷到

原帖由 minimeme 於 12-10-10 發表
日頭好地地, 夜晚狂喪喊, 似被虐待. 佢谷到紅曬, 好驚佢有事. 之前比佢食過保嬰丹, 好左幾日, 今晚又來過. ...
會唔會肚風

男爵府

引用:回覆+大眼的Dog+的帖子 有用white+noise+

原帖由 minimeme 於 12-10-11 發表
回覆 大眼的Dog 的帖子

有用white noise 厘個app, 放水聲比佢聽, 效果不大. 放人胎教歌又無用. 等我試下你 ...
係咪食人奶?

伯爵府

引用:回覆+丁豬媽+的帖子 問左在寺院做工的親戚

原帖由 minimeme 於 12-10-11 發表
回覆 丁豬媽 的帖子

問左在寺院做工的親戚, 佢教我夜晚播大悲咒比bb聽, 有保護作用. 佢亦叫我帶bb去寺院拜 ...
我覺得先唔好迷信,bb只係好需要安全感,試下用包被包住bb+奶嘴!(因為如果你要信既,人地話你播經,係惹埋啲野黎聽!)所以文明些,咪攪唔掂就諗埋一邊!有些bb會百日哭,過左三個月就唔成日喊,又吹唔脹喎!

大宅

回覆 天山雪蓮 的帖子

滿月後由半人奶轉左食全奶粉

大宅

回覆 Deluxemo 的帖子

唉. 你講個d一早己經做齊曬. 確實我老公唔比我帶bb去拜觀音. 所以我現在唯有觀察下情況先

男爵府

會唔會係太熱或太凍呢
掃風夠唔夠呢

男爵府

引用:回覆+天山雪蓮+的帖子 滿月後由半人奶轉左

原帖由 minimeme 於 12-10-13 發表
回覆 天山雪蓮 的帖子

滿月後由半人奶轉左食全奶粉
有無用肚圍?

子爵府

回覆:阿女, 5週人仔喪喊到似中降頭

係咪百日哭呀?