懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

引用:我想問花生都唔食得?

原帖由 LuckyBBB 於 15-01-06 發表
我想問花生都唔食得?
如果你冇對花生敏感,梗係食得啦!

侯爵府

引用:haha,+我完全冇理過人地眼光,芒果,西瓜,

原帖由 casscassy 於 14-12-31 發表
haha, 我完全冇理過人地眼光,芒果,西瓜,荔枝,麻辣,菠蘿全部照食,不過會避軟雪糕,陀B心情開心最緊要
...
我同你一齊,照食,但會食少d

男爵府

引用:Quote:原帖由 LuckyBBB 於 15-01-06 發表我

原帖由 地震寶寶 於 15-01-06 發表
如果你冇對花生敏感,梗係食得啦!
我無的,但會否因為食得多敏感食物(如:花生) 令bb 容易敏感?

侯爵府

引用:Quote:原帖由+casscassy+於+14-12-31+發表h

原帖由 minniebella 於 15-01-06 發表
我同你一齊,照食,但會食少d
齊=樣

伯爵府

引用:Quote:原帖由 地震寶寶 於 15-01-06 發表如

原帖由 LuckyBBB 於 15-01-06 發表
我無的,但會否因為食得多敏感食物(如:花生) 令bb 容易敏感?
我個人諗法係,亞b係肚佢都未試過,出到黎先試,會仲容易敏感。
另外係,以前亞媽個代都唔多介口,反而我地係好小敏感。
喱一代介口介得多,敏感反而比以前多。
以上都係個人意見。

大宅

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 畀面勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第三回 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

我覺得好似點樣食都會有人話咁,好多時都食得唔舒服

上次返健康院做產檢,姑娘話孕婦要食下紫菜黎吸收碘,因為呢種營養好容易被忽略。我問姑娘係咪四洲一包包零食紫菜都OK,佢話係,食幾包就夠。咁C6就特登買咗100小包紫菜比我啦。點知比媽咪見到(佢做陪月,而家我喺娘家養胎中),就話我食埋呢啲咁既野,好高鈉,對BB唔好,bilibala一大堆。我話係姑娘叫我食架,因為有碘;媽咪完全唔信我,話碘有咩用呀,人地點會叫大肚婆食零食呀,邊個話架… 我點講佢都唔信,我就唯有上網查資料,結果搵到衛生署有official資料,仲講到明係「零食紫菜」;但佢都係擔心太高鈉etc。我睇過紫菜包裝上面寫,食五包紫菜都係得65mg鈉,但其實食一塊嘉頓高鈣方包都2xxmg鈉囉。咁唔通我又唔食得方包咩

類似紫菜既食物爭議仲有好多好多,有啲時候真係寧願媽咪唔係陪月,咁佢就唔會好似專家咁叫我戒呢樣戒個樣… 我覺得要均衡飲食,BB先唔會咁多敏感。同埋媽媽本身食得唔開心,BB都會feel到架嘛…

大宅

我都係好多嘢都照食, 我相信介得越多, bb出生後反而容易敏感
但就蝦蟹, seafood, 我本身唔好呢d, 所以唔覺辛苦
有個親戚陀住食好多seafood, 無介口, 個仔出生後有嚴重濕疹

男爵府

引用:Quote:原帖由 LuckyBBB 於 15-01-06 發表我

原帖由 地震寶寶 於 15-01-07 發表
我個人諗法係,亞b係肚佢都未試過,出到黎先試,會仲容易敏感。
另外係,以前亞媽個代都唔多介口,反而我地 ...
其實點解我咁諗呢......
因為我第一胎都無戒得好清 (有間中食蝦餃,花生,朱古力......),只係堅持到濕毒涼生冷野唔食(菠蘿,芒果,蟹,雪糕,魚生,其他貝類海鮮),但我阿女有濕疹,我覺得少少遺傳,因我有少少 不過我覺得我阿女嚴重些

所以我今胎先諗係咪要戒清 d 呢?

其實點解阿媽果個年代無戒口都無咁既問題呢,因為佢地年代食物好天然,而家食物大量基因改造, 激素.......其他化學成份,所以先愈來愈多咁既問題!

伯爵府

引用:Quote:原帖由 地震寶寶 於 15-01-07 發表我

原帖由 LuckyBBB 於 15-01-07 發表
其實點解我咁諗呢......
因為我第一胎都無戒得好清 (有間中食蝦餃,花生,朱古力......),只係堅持到濕毒 ...
濕疹係遺傳架!有時真係未必關你食野事。
BTW 最緊要食左係開心既、食左又擔心喱樣個樣就忍下口啦。

男爵府

引用:Quote:原帖由 LuckyBBB 於 15-01-07 發表其

原帖由 地震寶寶 於 15-01-07 發表
濕疹係遺傳架!有時真係未必關你食野事。
BTW 最緊要食左係開心既、食左又擔心喱樣個樣就忍下口啦。
咁我都無咁內疚

男爵府

sawadeeka 發表於 15-1-5 14:45
我覺得最無稽既係食蕉=滑腸=易小產
我地唔係用大腸+肛門生BB喎
用肛門生BB, BB係響條腸度滑出來

不過, 中醫話蕉係涼性, 我諗係對子宮無咁好姐, 間中食下唔好食多應該無野既, 不過我係好鐘意食, 所以我要戒下, 我次次一食就食幾隻

伯爵府

想問點解梨唔食得??我平時都有食雪梨wo,解渴!
豆腐花唔食得係初期吧?但我初期都有飲豆漿wo!

別墅

我d同事仲誇張啦,一見到我食糖,即刻沒收。
台面有零食,即刻自己拎左黎食,仲話你生完先好食。
呢排我唔舒服,食面包做早餐,又話"乜你食d咁既野嫁"
想食麥記做早餐,就話你千其唔好食呀
想當日,個同事自己有左,都係乜都食..

首頁

尾頁

跳至