自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

大陸婆嫁老伯即刻生幾件落身分證。
後來又炎老伯老又窮,離婚。
一係就落返啲細路拎綜援。
一係留返啲細俾老野自己搵個件水魚。
係啲男人蠢姐。
可憐納稅人要養呢啲大陸婆同蠢男人既蘇州屎!

ms_maybb    發表於 15-9-8 09:34
333s    發表於 15-9-8 08:27

大宅

回覆:同大6 女人結婚真係難有好下場

純分享 不喜勿插
我媽係大陸人,我爸香港人 番大陸讀書時識既,結埋婚
我地屋企好圓滿幸福,我媽有番工有養家,同我爸由窮捱到宜家中產,仔女都讀大學
我相信佢地係特別例子,宜家既人可能無我媽咁單純

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:Quote:珍珠包包 發表於 15-9-7 11:00 睇返

原帖由 buklaylay 於 15-09-07 發表
識一個男性朋友, 之前結過兩次婚 (都係香港人)...
點解B6女人,無論乜野身世,帶埋同人地生既仔過黎,帶埋成家人過黎,都有人接手既?

我媽媽都有朋友個仔(年紀較大)娶新抱,對方帶埋個20+歲既仔一齊嫁過黎

bik1229    發表於 15-9-8 22:01
stefonie    發表於 15-9-8 09:24
buklaylay    發表於 15-9-8 08:32

珍珠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

引用:純分享 不喜勿插我媽係大陸人,我爸香港人

原帖由 ohyesh 於 15-09-07 發表
純分享 不喜勿插
我地屋企好圓滿幸福,我媽有番工有養 ...
好似有分界線,某過年份後既婚姻情況比較差。以前既大陸人冇咁既情況,應該同某黨既教育同政策有關

禁止訪問

引用:回覆 珍珠包包 的帖子我都識有朋友娶B6老婆

珊瑚宮

回覆:同大6 女人結婚真係難有好下場? 身邊愈來愈多人娶內地人.

大宅

攞了單程証或香港身份証後立即變臉,識得既有9成都係咁

禁止訪問

引用:Quote:珍珠包包+發表於+15-9-7+11:00+睇返

象牙宮

ohyesh 發表於 15-9-7 23:24
純分享 不喜勿插

近代內地.

你父母, 我父母, 那時代大陸人, 和近代.. 真的好不同.
正如港人好勤力, 近代港男/女, 享受派, ... 宅男/女. 懶. 不工作, 由年老父母養...

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

男爵府

引用:純分享 不喜勿插我媽係大陸人,我爸香港人

原帖由 ohyesh 於 15-09-07 發表
純分享 不喜勿插
你個case 係門當户對、而且係20年前、
唔同香港回歸後、 港男所娶的内地女子非門當户對只求脱貧那種

男爵府

回覆:同大6 女人結婚真係難有好下場? 身邊愈來愈多人娶內地人.

正正常常沒得挑剔幸福美滿嘅婚姻會播係電視度俾你睇咩?肯定播下有問題嘅中港婚姻博收視啦。老少配我自己唔睇好,不過見到身邊有D娶/嫁內地人嘅沒人離婚,因為真係門當戶對,講金講錢講家底真係唔輸蝕港男

男爵府

我都有中學同学、 一個番廣洲讀書、 識到個內地女有少少錢(老豆內地人開廠), 將近结婚。 另外一個在北京工作、 娶埋北京妹並留低定居。 2個港男都係娶內地女 、但是年齡学歷相近、 亦不是為香港身份證、 冇$可呃(剛出社會工作) 所以前景都是好的

333s    發表於 15-9-8 12:15

男爵府

唔好話娶內地人丫,就算同佢地做朋友都係咁,平時姊妹前姊妹後,又講到幾有義氣,講到一生人只有得你一個朋友咁,到有事想佢幫下忙,走得快過火箭。

珍珠宮

禁止訪問

回覆樓主:

男爵府

我只睇新聞,而凡親出事家庭,十居其九有個大6人妻。。。

公爵府

除了呃錢同id外,我見幾個朋友娶b6老婆,個老婆成日去打麻雀,仲要打好大,就算肯出去做野,成份糧都係交晒俾麻雀枱上。
一係就賭錢,好鐘意賭,仲要係輸一萬幾千都唔曉停手。輸幾千蚊濕濕碎咁,但又唔係有錢人家。
思想古怪,唔尊重家翁家婆,懶惰成性,尤其出去返工嗰啲當正自己係女皇,覺得我嫁落黎我肯返工已經好屈就,成日呼喝老公,人前勁要面子,吹捧自己幾有派頭老人幾叻。。。

大宅

回覆:aibaba 的帖子

貪香港身分證囉,好多都係咁

大宅

引用:我62想娶b6...個b6只大我幾年咋而家睇落正

原帖由 aibaba 於 15-09-07 發表
我62想娶b6...
個b6只大我幾年咋
而家睇落正正常常,好似咩都唔貪
貪香港身分證囉,好多都係咁

別墅

引用:我只睇新聞,而凡親出事家庭,十居其九有個

原帖由 waiyumama 於 15-09-08 發表
我只睇新聞,而凡親出事家庭,十居其九有個大6人妻。。。
好很認同。

首頁
23456...7

尾頁

跳至