時政擂台

跳至

首頁
23456...7

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

csdenis 發表於 16-1-31 08:30
當然唔係講緊佢地, 呢班學生個問題已經完全 超越佢地有冇禮貌,是否專師重道呢個範疇,而家已經係講緊佢地 ...

我唔喜歡借題發揮,CEO文章明顯唔係評論港大校委,離題了就唔好。要評論港大學生還是另開topic吧。

大宅

回覆:一田CEO 講呢D都幾型O既...

有時睇財經雜誌會訪問佢,我都會認同佢一啲想法,佢喺好用心去了解人,之前出過一本書,我都有買嚟睇。

超級版主

超級版主

回覆樓主:

所有錯版熱門時事及政治討論主題,會被移往時政擂台,包括任何離題而演變成討論時政的主題,管理團隊擁有移動主題的最終決定權,國民不得異議。屢次刻意發表錯版時政主題,可被警告或封戶。

本錯版時政主題是受到基本版規及時政擂台版規所規管,以上參與錯版討論的國民敬請留意,一旦留言,表示已了解及同意遵守時政擂台版規,日後如發生任何糾紛或發現違規行為,不得以原帖是發表於時政擂台以外之版塊,作為辯解理由。

大宅

引用:我覺得佢同王維基有D似~~莊偉忠說這專頁讚1

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表
我覺得佢同王維基有D似~~

莊偉忠說這專頁讚
我都好欣賞佢-

子爵府

引用:Quote:csdenis 發表於 16-1-31 08:30 當然

原帖由 tester5 於 16-01-31 發表
廢青通常有些共同特點,就是他的行為完全以自己為中心, 自私自利,罔顧環境, 侵害他人安全,利益而不自覺。 並且以自己有理想有目標為理由,合理化以上行為。

如沒有影響其他人,年輕人當然可以 有自己的生活方式。

公爵府

引用:我覺得佢同王維基有D似~~莊偉忠說這專頁讚1

原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表

莊偉忠說這專頁讚
以上嘅說話,大部份認同,但有部份恕未能同意。

既然各人對自己人生負責,就唔該唔好不斷賴社會對年青人如何不公平,然後合理化地做一連串破社會壞秩序嘅事!

喺我定議裡,破壞社會秩序,挑戰法律底線,影響別人,同時自己又百樣理由去開脫罪名,不論年紀都是廢物!

littlesister    發表於 16-1-31 13:27

禁止訪問

引用:佢真係幾型架,佔中嗰排又出文撐,又話自己

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

csdenis 發表於 16-1-31 08:46
廢青通常有些共同特點,就是他的行為完全以自己為中心, 自私自利,罔顧環境, 侵害他人安全,利益而不自覺 ...
你再睇睇篇文章,文中所講的廢青和你形容的「自私自利、罔顧環境、侵害他人」完全是兩碼子的事。你明加左太多個人見解了

子爵府

引用:Quote:原帖由 grancyliang2007 於 16-01-31

原帖由 BBgaga 於 16-01-31 發表
呢段先係文中精髓

"幾十歲人無修養,唔禮讓寬容年輕人,唔指點迷津,都算喇;明明同時代脫節,無本事管人 ...
反過來說, 不斷把光環年青人的頭上戴上去, 也不見得 能把他們引向正途, 做錯了的事就要指正, 做錯了還不斷得到某些人和媒體的認同, 最後只會愈踩愈深。

樹仁學生會會長楊逸朗,因放炸彈被捕, 佢唔係第一日就變成咁。

littlesister    發表於 16-1-31 13:28

水晶宮

引用:Quote:原帖由+BBgaga+於+16-01-31+發表那個

原帖由 scheong 於 16-01-31 發表
所以慶幸香港係福地!
係,如果能停止無補於事嘅惡性譴責 人人能洞悉問題根源的話 香港確是福地

伯爵府

2024年龍年勳章

BBgaga 發表於 16-1-31 08:07
那當然啦,咁你可解質疑稱讚嘅人 睇文睇一半就急於表態?
一篇幾百字嘅短文,一冇實質事例,二冇明確立場,堆砌一D社會現象等讀者自行想像、發揮,你之前認為係重點嗰段,角色可以係老細與打工仔、老師與學生、家長與小朋友、政府與市民,身處每個角色都可以有不同解讀,就好似風水佬講嘢,點兜都得。我冇質疑其他人,我只係懷疑稱讚緊D咩!

子爵府

引用:Quote:csdenis 發表於 16-1-31 08:46 廢青

原帖由 tester5 於 16-01-31 發表
你再睇睇篇文章,文中所講的廢青和你形容的「自私自利、罔顧環境、侵害他人」完全是兩碼子的事。你明加左太 ...
文中係講港廢青現象,呢D就係我對廢青見解。 或者咁講 ,我同意大部分文中所言, 但我應為佢係有意無意避開左呢個是否廢青最關鍵的問題。

侯爵府

BBgaga 發表於 16-1-31 08:57
係,如果能停止無補於事嘅惡性譴責 人人能洞悉問題根源的話 香港確是福地

...
係呀,成日鬧政府,又狼英又689又吳得掂呀咁,除咗一日到黑叫人落台之外,有無啲可以please晒所有人既建議?
永遠不要和白痴爭辯,因為他會把你的智商拉到和他同一水平,然後用豐富的經驗打敗你。

禁止訪問

引用:Quote:csdenis 發表於 16-1-31 08:30 當然

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 scheong 於 16-01-31 發表所

翡翠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

引用:Quote:原帖由 good_pig 於 16-01-31 發表我

原帖由 20020116 於 16-01-31 發表
以上嘅說話,大部份認同,但有部份恕未能同意。

既然各人對自己人生負責,就唔該唔好不斷賴社會對年青人如 ...
同意,自己嘅事自己負責,又何必怨天尤人

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

引用:佢真係幾型架,佔中嗰排又出文撐,又話自己

原帖由 SillyU 於 16-01-31 發表
佢真係幾型架,佔中嗰排又出文撐,又話自己生意仲好咗,又撐鳩嗚,但一田減價時又安排一車一車同胞去掃貨, ...
講一套做一套的cheap精,不過奸商就係咁!

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章

good_pig 發表於 16-1-31 00:37

莊偉忠說這專頁讚
自己人生自己負全就當然係好,冇乜好挑剔。

問題係有好多出來攪事者係無業,自己罷課唔夠要騷擾人,借錢讀完大學唔還,四支健全攞綜援,仲要有案底。所指嘅廢青呢呢堆。

可幸香港並非全部廢青!

遺憾呢二年畢業嘅大學生可能冇運行。

禁止訪問

引用:Quote:原帖由 Lulu880 於 16-01-31 發表原

珍珠宮

引用:Quote:原帖由+scheong+於+16-01-31+發表所

原帖由 BBgaga 於 16-01-31 發表

...
你好似本末倒置咗!

首頁
23456...7

尾頁

跳至