自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

回覆:Sales一句“運吉”嚇走我

我成日覺得啲老闆請著呢啲倒米伙記,真係黑仔

已刪除用户

回覆樓主:

翡翠宮

MariaTsui 發表於 16-5-13 08:42
昨天難得一天假期,很開心行街shopping,去左朗豪坊,lunch time之前,CampXX鞋店一個客都無,我沒有行入去 ...
香港O售業D 態度唔好同日本比,甚至仲衰過大6

水晶宮

引用:真心講,我唔信十個人入面真係有十個人,一

原帖由 唔關我事~ 於 16-05-13 發表
真心講,我唔信十個人入面真係有十個人,一入間鋪頭入面望兩眼就會俾錢買野走囉

琴日去食意粉,眼見好多職 ...
很跨張真的難以致信,多口問句是否Pizza Hxt?

男爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

之前去沙沙幫人買野問個sales有無某隻牌子精華!個sales好大聲話:哦!xxx啊(係讀錯左個牌子名但語氣好似我錯甘)是但點左我去洗臉個邊然後佢去招呼d自由行最尾我睇都無睇走人行遠d去左永安化妝部買算

翡翠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

我一定唔會再同佢買

大宅

禁止訪問

珍珠宮

唔關我事~ 發表於 16-5-13 14:57
真心講,我唔信十個人入面真係有十個人,一入間鋪頭入面望兩眼就會俾錢買野走囉

琴日去食意粉,眼見好多職 ...
剎利呀??

翡翠宮

好多店舖鐘意請埋D"後生",但好多後生都好有性格......冇嘢做就話悶,有嘢做就話好辛苦!
我試過一次某牌子(唔係CHEAP嘢)有PRIVATE SALES,我有家人做該品牌,所以再有STAFF OFFER,當我地問個SA折完再折之後實際係幾錢時,佢好寸咁話X折再X折囉,我地都好好禮貌問多次,我地想知道實數因為一件皮褸成萬蚊......點知佢仲係咁答仲要反眼?! 之後我地行開左....

點知,突然有條蛤蜊SA(唔係上面講果個)係我地面前出現,用佢地個內部對講機,啤住我地講 "咁巴閉唔好用STAFF OFFER嘛!!"

當然,呢兩條友最後係被炒了,聽返家人講 (佢係管理層) 呢兩個人比人投訴過幾次,有次仲同客係鋪度嘈.....

大宅

薩利亞

佢地都有講其他客人壞話,內容係關於廚房食物問題,即係唔係個客要嘈,仲要話個客你同我就咩啫,你自己入廚房講囉

大宅

tkkmama 發表於 16-5-13 17:27
剎利呀??

聰明

水晶宮

好媽媽勳章

有次去屯門UA隔離間rxxbox,直頭似趕人走,唔招呼我都ok,但……佢地反應令人好 “差”意

幾個員工好衰咁講:“睇啱攞比你睇”………追住你講幾次

通常都會咁講,我都明

但佢地語帶我一定運吉,阻住收工咁(初頭都唔為意,真係以為阻佢地收工,快快走)

臨走直頭一齊大叫:“多謝幫襯喎~~~~~~~~~~~~~~~~~”(唔同萬寧嗰d,至多機械式講)

語氣直頭知佢地個心講粗口咁,
咪阻_住嗰隻

2分鐘後,我又經過呢間門口,另一班大陸客又入去,好快又出黎,又係同一個語氣,重指手橫腳咁恥笑班大陸人

似趕客多過返工

我去另一間cxu買幾百蚊鞋,超多人,都無黑我面,重好好

水晶宮

香港有時D sales 真係好趕客,問多句都唔答,黑口黑面
又話生意唔好,態度咁差,個客都唔想買啦!
講真有時幫襯開D舖,唔係特別平,不過因為老細親切,會返去幫襯佢囉!相反個D,唔會再幫襯買嘢!

珍珠宮

我屋企附近有間車仔麵,雖然好好食,但係因為佢地態度太差,我令願食間味道差過佢,但態度好過佢地D車仔麵!

象牙宮

引用:有次去屯門UA隔離間rxxbox,直頭似趕人走,

原帖由 丙丙 於 16-05-13 發表
有次去屯門UA隔離間rxxbox,直頭似趕人走,唔招呼我都ok,但……佢地反應令人好 “差”意

幾個員 ...
丙丙今日行萬寧,聽到幾個職員係度講每個客入楚都要講句野,如果全間鋪得一,兩個講都要扣分,詳細記無留意聽。

男爵府

我覺得佢講運吉好正常,我相信d sales之間成日講成日呻。
問題在於佢應該等多3分鐘,d人走咗先講囉。

其實咁嘅市道,佢哋仲未睇化咩?

珍珠宮

引用:香港人有時好矛盾, 無人黎買野又話人運吉,

原帖由 華華子 於 16-05-13 發表
香港人有時好矛盾, 無人黎買野又話人運吉, 又詁零售業瀟條, 但到有人黎買野, 又話行街好迫, 又話比人買晒D ...
有部份sales話香港客好麻煩,又話大陸客粗聲粗氣,唔知佢哋想D客點

珍珠宮

引用:好多店舖鐘意請埋D\"後生\",但好多後生都好有

原帖由 fatchu@home 於 16-05-13 發表
好多店舖鐘意請埋D"後生",但好多後生都好有性格......冇嘢做就話悶,有嘢做就話好辛苦!
我試過一次某牌子(唔 ...
抵炒,唔想做sales就快D轉行喇

伯爵府

香港零售業的不景氣 都係因為佢地
睇完哂 完全無動力係香港買野 .. 去旅行買就算

首頁

尾頁

跳至