婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

美菲絲 發表於 16-9-6 21:40
以前擇日係先由男家拎住新娘既八字去夾男家屋企人既八字~~~一夾就係成年入面邊幾個日子好(十個八個咁上下 ...

哦~~原來係咁既
不過擇日子係奶奶揀左邊日就邊日,我同父母都唔信咩算命既野,所以無諗咁多....
不過bb出世奶奶要拎bb八字應該點拒絕?我同老公都話左唔信算命,bb一出世奶奶係都要拎八字算命,講極唔聽....煩到我老公最後比左....

子爵府

艾森 發表於 16-9-6 22:05
哦~~原來係咁既
不過擇日子係奶奶揀左邊日就邊日,我同父母都唔信咩算命既野,所以無諗咁多....
不過bb ...

你奶奶冇聽過一個人唔可以成日算命既咩~~~越算越差~~~~(信既人係咁講~~唔信就更係冇關係)

而且小朋友算命係唔準~~~等同小朋友d指紋同樣都未生定~~~變化仲好大~~~

其實你兩公婆唔信就冇乜所謂~~~佢鐘意算咪算飽佢~~~~係怕之後姐~~~

你唔俾~~~頂多係佢煩住問你拎~~~~煩極都係得一樣野煩~~~

你俾左就有排煩~~~一陣唔知話呀B今年犯乜犯物帶呀B去祈乜福~~一陣又話呀B今年唔出得門唔去得旅行~~~一陣又話呀B要帶d乜帶d物~~~依樣唔得~~~果樣唔得~~~跟住搞依搞路就話係為呀B好

子爵府

艾森 發表於 16-9-6 22:05
哦~~原來係咁既
不過bb ...

以前d人多數都迷信d~~~所以邊會俾個年生八字其他人~~~

可能我太保護我屋企啦~~~而我老公屋企太古怪~~~所以老爺一開口講話要我父母既八字~~~我巳經拒絕左~~話佢地唔記得~~話我父母既原生屋企都唔拜神~~所以冇記低~~~

雖然我唔信~~~但我唔認為要俾佢囉~~~

伯爵府

shan0609 發表於 16-9-6 11:15
背景:兩次小產, 都係早期bb冇心跳要做人流
   岩岩完左3個月既中藥調理
   醫師話我而家身體脈象都 ...

八字唔好亂俾人

伯爵府

畀面勳章

美菲絲 發表於 16-9-6 21:28
性格影響命運~~~講得好岩~~~~

我唔介意要擇日揀日子~~~但唔好講到唔跟足就會衰成世先得架~~~

你case可以做例子。
本來6299可以話事擇邊日。
但佢地咁做,就令到有得擇日權變左無。
擁有的變失去,
就係性格問題囉!影響左之後的發展

美菲絲    發表於 16-9-7 01:46

伯爵府

畀面勳章

美菲絲 發表於 16-9-6 21:40
以前擇日係先由男家拎住新娘既八字去夾男家屋企人既八字~~~一夾就係成年入面邊幾個日子好(十個八個咁上下 ...

咁複雜……我最怕煩。

男爵府

已經行錯第一步

子爵府

藍莓綠茶 發表於 16-9-6 23:43
咁複雜……我最怕煩。

假如兩邊都信玄學命理既話~~~~依個係尊重既做法~~~~

女方嫁入男方家~~~上門親家係可以揀先既~~~~但男家揀完都要俾女家有得揀~~~係一個尊重黎既~~只係女家揀既範圍細d囉~~~

又避開左拎女家父母咁私隱既資料~~~人地嫁女姐~~~唔係成家嫁過黎呀麻~~~~

正常如果爺爺麻麻公公婆婆仲健在~~~連佢地都要夾埋八字~~睇下果日有冇沖撞~~~咁唔通人地女家連爺爺麻麻公公婆婆既八字都要俾埋男家咩~~~

好在你屋企果邊冇所謂~~~咁就易話為好多~~~

子爵府

美菲絲 發表於 16-9-6 22:21
你奶奶冇聽過一個人唔可以成日算命既咩~~~越算越差~~~~(信既人係咁講~~唔信就更係冇關係)

而且小朋友算 ...

原來唔可以成日算命,不過唔信呢方面既野真係無咩所謂
點解我同老公咁唔想比bb八字,係因為奶奶個妹會同d孫算命,之後算出黎話bb八字同父母唔夾,要分開住直到十幾歲,又話八字唔夾所以bb難湊,佢地全部都信架

迷信要帶咩做咩係一向都有,奶奶會係我同老公枕頭放道符,又比道符要放銀包...我唔拜神又要我裝香比觀音土地....呢d老人家鍾意就順佢意啦我父母都唔拜神所以都唔知唔應該比八字人,依加我又學多樣野喇~

大宅

回覆:唉..6299搵左個算命佬算我..(純呻)

我99都問過我攞八字,我扮唔知,佢叫我問呀媽,我話呀媽已經唔記得左同無寫低

防人之心不可無,尤其對99

子爵府

艾森 發表於 16-9-7 12:20

原來唔可以成日算命,不過唔信呢方面既野真係無咩所謂

有時你要諗下跟左佢意思做會有乜連帶既野出現~~~先黎決定做唔做囉~~~~

好似你講果d裝下香既~~~你冇信教既~~~一次半次咪順下佢意囉~~~但好似你講俾完八字佢之後~~~會搞一輪野出黎~~又要咁又要咁既~~~就反而一開始斷左佢既心思好過啦~~~

由其係你講到叫人父母同仔女分開住~~~直情係痴鬼線~~~真係同父母咁唔夾既個B仲出到世咩~~~要同個B由細分開既~~咁個呀媽生黎做乜~~~代母呀~~生黎俾人湊~~十幾年唔見唔照顧個B~~~

你奶奶個妹咁大個人有冇諗過個咁做會對個B既成長有幾大影嚮呀~~~定係佢個仔同新抱唔肯同佢住~~~佢為左搶個孫返黎湊先講埋d咁既說話呀~~~留唔到個仔都留住個孫係身邊呀麻~~~佢八字同個孫至夾~~~大左實一帆風順呀~~~

伯爵府

回覆 shan0609 的帖子

我會即時答返99,個算命佬有冇算到我晚黑會眼訓,
肚會餓咁呀?

wcpcelia    發表於 16-9-9 16:13
美菲絲    發表於 16-9-8 14:08

大宅

你應該搵返個算命,算下佢個仔。
生小朋友係雙方,同佢講算你一個唔夠架

大宅

chowqv 發表於 16-9-6 17:39
等我"馬前炮",到你有咗,千萬唔好俾佢地知阿b個8字,唔係有排算。

日子我諗冇得呃, 分分鐘佢自己抄低
時間我就一定唔會比
見過鬼真係怕黑

大宅

美菲絲 發表於 16-9-6 16:31
Hey~~~咁呀神棍睇完我個樣~~~話左一年後我會生個仔架麻~~~咁冇生到囉~~唔通話自己係神棍咩~~~~

更係即時 ...

命運在自己手既, 人地講既野都要過濾下先架嘛
乜都信, 話我子宮鬆又信, 痴鬼線

大宅

艾森 發表於 16-9-6 17:39
呢度好多人話樓主比八字係奶奶係錯...咁當初老人家話要用黎擇日子結婚,無諗咁多咪比左...點知會比人拎左用 ...

難得jm你明白, 其實我都只係比左生日日期咋
咁又覺得反正佢地又唔係唔知
要搵番張紅紙出黎都係會搵到..
咁冇諗咁多, 照寫左比佢......

大宅

Tingche 發表於 16-9-6 17:43
係囉, 一開始就唔好比八字佢地。
而就算佢地真係聽左都唔應該講比你聽, 信唔信係佢地既事,
佢地咁講返比你 ...
多謝你呀~而家身體ok呀
呢幾日排卵期, 我會努力

大宅

Buppalo5 發表於 16-9-6 19:51
子宮鬆曬?(emoji)
係喎, 其實咩意思

大宅

Dollmoma 發表於 16-9-8 06:14
我99都問過我攞八字,我扮唔知,佢叫我問呀媽,我話呀媽已經唔記得左同無寫低

防人之心不可無,尤 ...
而家會諗過度過先見過鬼怕黑

大宅

fattymama 發表於 16-9-8 08:49
回覆 shan0609 的帖子

我會即時答返99,個算命佬有冇算到我晚黑會眼訓,
哈哈哈, 我相信佢會算到

首頁

尾頁

跳至