懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

gloriagf 發表於 17-1-21 16:24
咁我都要搵個心理治療師...要食咁多年藥嫁...其實係咪要食一世?驚恐症會有咩特徵唔舒服?
...

藥要食幾耐真係好睇自己
我就成日自己停藥,搞到不斷反發
所以最好聽醫生講啦

別墅

gloriagf 發表於 17-1-21 16:25
但冇啦啦又冇理由入急症...佢自殘果陣都冇人係身邊先會做...搵佢唔到ge

我驚恐症發作都入急症,有時去到已經好返,但D醫生都會照睇。

別墅

gloriagf 發表於 17-1-21 16:25
但冇啦啦又冇理由入急症...佢自殘果陣都冇人係身邊先會做...搵佢唔到ge

我當初係由焦慮變成依家驚恐,初初個人成日好down,好緊張,我自己經歷係入急症無用
我初時發作入左4/5次急症,都係打發我走,佢地之後轉介過我去睇健康院既雜症同精神專科,健康院醫生一黎就開鎮靜劑叫我食,精神科未見到醫生,護士已經話我未咁嚴重,唔洗睇

想當年政府用既藥仲係舊藥,並唔係新藥,side effect 好勁,但佢地一味就開鎮靜劑,會食上癮嫁,相反我睇私家係唔鼓勵我食

仲有政府如果可以轉介到見心理醫生一定好啦,但如果只係普通社工,老實講可以唔洗見晒時間,我係健康前後見過2個,2個都係照讀catalog 既字教我做認知行為治療, 真係聽到恰眼訓

我都5/6年前啦睇,可能依家政府精神科改善左好多

加油多d支持你先生

大宅

gloriagf 發表於 17-1-15 19:11
係...但唔知應該搵邊個醫生~上網睇有d醫生會拖症...仲有d會反效果~所以想搵個專業小小,無從入手。
...

你同你個婦科醫生講個情況佢會幫到你
哎完交冇和好返?
佢會唔會擔心bb出世後錢嘅問題?男人擔心呢d野就會好情緒低落㗎啦,有冇同佢傾下佢咩事變到又煙又酒?
屋企多個新成員又唔知會係點係會緊張擔心同驚㗎,我同我老公都係好驚,老公一直扮冇事,到生之前一個星期佢終於都講其實佢好驚,因為唔知多一個人會係點。同佢傾下,再同你個婦科醫生講個情況啦

大宅

再睇埋你其他回覆先知你有成日喊
你要明白一個唔開心嘅人對住一個唔開心嘅人係會更加唔開心
你老公如果真係因爲bb即將來臨而擔心變情緒病,你要喺佢面前比佢睇到你好堅強,你要同佢分擔佢嘅不安同唔開心,你對住佢喊佢會覺得你認為自己比佢更慘更唔開心咁佢就唔會想對住你或者同你講野,因為你support唔到佢同埋唔理解佢
你試下主動d同佢食餐好嘅,自己煮都可以係好嘅野嚟㗎,安排下節目拍下拖,重拾返拍拖嘅開心可能會有用㗎,你地都應該係一齊開心先會選擇結婚㗎嘛

複式洋房

mw1437 發表於 17-1-22 08:35
我當初係由焦慮變成依家驚恐,初初個人成日好down,好緊張,我自己經歷係入急症無用
我初時發作入左4/5次急 ...

佢成個人突然之間變左...食左藥會唔會變番之前咁樣?我本來都好堅強,但每次問到佢一d問題...我就會變得好灰、好想放棄,例如:我問你會唔會唔要我同bb?佢就答我唔知~跟住佢訓覺...會自己一個另埋一面訓,掂到佢..佢會縮開,然後話我想自己一個...咁樣落去~我怕我撐唔住,同埋懷孕期好敏感..咁樣我會覺得佢鐘意左第二個、而唔係情緒病~佢究竟係咪唔係有病、只係想同第二個一齊、我驚我都有妄想症...

複式洋房

Valerieoon 發表於 17-1-22 08:30
我驚恐症發作都入急症,有時去到已經好返,但D醫生都會照睇。

驚恐症發作會點?係咪同抑鬱發作一樣?

複式洋房

Cheng_bb 發表於 17-1-22 10:11
再睇埋你其他回覆先知你有成日喊
你要明白一個唔開心嘅人對住一個唔開心嘅人係會更加唔開心
你老公如果真係 ...

佢並唔係因為bb出世而咁樣...係未有bb之前佢同我講佢失眠、要食安眠藥訓、已經睇過一次心理醫生、但係佢話冇用,連藥都冇食到...但佢果陣講,我唔覺得有d咩野,因為我見佢嘻嘻哈哈...都冇咩特別唔妥~但佢發作唸唔開ge前一晚...我仲未意識到佢真係有問題,因為佢前幾晚都好hea...晚晚話唔開心走左去飲酒、所以番到黎我好嬲、我講左句唔要bb、唔知係咪咁樣刺激左佢、第二日就咁la!所以其實佢係咩原因咁...真係唔知~有試過同佢去睇戲、但佢都冇感覺~我已經唔知點做。

複式洋房

gloriagf 發表於 17-1-22 12:47
佢並唔係因為bb出世而咁樣...係未有bb之前佢同我講佢失眠、要食安眠藥訓、已經睇過一次心理醫生、但係佢話 ...

其實如果你唔介意, 自己都可以先搵社工傾下, 起碼你自己都有人 support 下, 同埋同專業人士傾得仔細啲先再一齊諗點幫先生! 始終而家你自己都會辛苦, 幾 tough 都好, 始終有人講下會好啲

同埋而家有啲機構係專接觸啲懷疑有情緒問題但又唔肯接受服務嘅人, 如果得你都問下啲機構, 睇下有無服務可以安排俾你同先生啦!你上網搵 "精神健康綜合社區中心" 應該會搵到的啊!

你自己都保重啊!

大宅

佢並唔係因為bb出世而咁樣...係未有bb之前佢同我講佢失眠、要食安眠藥訓、已經睇過一次心理醫生、但係佢話 ...

咁似係因為你嗰句說話,因為我之前都有同樣事情發生,但係講嗰個係我老公,我喊咗足足一個星期7日,到第8日最後真係小產咗。呢句說話真係唔可以亂講,bb係會聽到

複式洋房

sarackh 發表於 17-1-22 20:38
其實如果你唔介意, 自己都可以先搵社工傾下, 起碼你自己都有人 support 下, 同埋同專業人士傾得仔細啲先再 ...

有搵到...佢好抗拒我搵~唔肯去!仲警告我唔準再搵!

複式洋房

Cheng_bb 發表於 17-1-22 21:15
咁似係因為你嗰句說話,因為我之前都有同樣事情發生,但係講嗰個係我老公,我喊咗足足一個星期7日,到第8 ...

我都好後悔講左...但係我係因為懷孕情緒有問題...根本講咩都唔知~

複式洋房

回覆樓主:

如果佢唔肯搵人幫, 你都自己搵咗人傾先啦!佢唔肯去都無得迫, 咁就照顧咗自己先啦!你情緒好 d 先處理到佢嘅情緒, take care!

別墅

gloriagf 發表於 17-1-22 12:40
驚恐症發作會點?係咪同抑鬱發作一樣?

會好似就快死咁,呼吸唔到,心跳快,頭暈

別墅

情緒病發作時,病人對身邊事物真係無晒興趣同動力嫁,好慘,情緒會好down
你記住多d陪住佢,睇實佢
現階段真係醫生先幫到佢

水晶宮

依家你先生好需要家人嘅包容同支持,你要加油

複式洋房

mw1437 發表於 17-1-23 21:30
情緒病發作時,病人對身邊事物真係無晒興趣同動力嫁,好慘,情緒會好down
你記住多d陪住佢,睇實佢
現階段 ...

咁係咪對自己老婆都冇感覺,冇興趣嫁?

複式洋房

Valerieoon 發表於 17-1-23 20:53
會好似就快死咁,呼吸唔到,心跳快,頭暈

原來會咁嚴重嫁...我見我老公會用手禁住心口,然後開大d歌,塞住耳仔聽歌...有次暈...自己入院吊針!

複式洋房

dinosaurmum 發表於 17-1-23 21:32
依家你先生好需要家人嘅包容同支持,你要加油

我會...但而家又有bb、我自己心情都好down

別墅

gloriagf 發表於 17-1-23 22:33
我會...但而家又有bb、我自己心情都好down

你自己都要小心呀,同身邊朋友屋企人傾下啦,唔好自己一個面對,有身邊人支持真係好重要,動力既來源

特別你依家有左bb, 一定要積極面對,千奇唔好收埋自己呀

首頁

尾頁

跳至