自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

瑪瑙宮

laukiki 發表於 17-3-10 21:42
我其實都有好多櫃,但我嘅意思係好似有好多野咁,一打開個櫃就全部都係衫,我已經有兩個6呎大衣櫃加兩個6 ...

我家姐好似你咁, 好多好多衫, 鞋, 袋, 帽, 配件, 飾物, 佢成都話執, 執極都重有, 佢以前有比我, 我都要唔到咁多, 同我自己的 STYLE 又唔襯. 屋企變左个倉咁, 佢本人真係用的地方真係好少.

子爵府

sumsum_so 發表於 17-3-11 12:18
唔捨得比人就賣,當然個價唔會高,只左有錢收番會心理平衡啲。我分享我做法,我屋企冇左50%既野。
慢慢執, ...
好勁呀!

男爵府

掉啦……我以前又系好多好多野……鞋、衫、總之好多好多野……之後……搬細屋、……掉左好多野…執屋、清潔都方便

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 畀面勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 最關心BB問題熱投勳章

laukiki 發表於 17-3-11 01:58
我真係好鐘意買野,係乜都鐘意買果隻,我屋企吾計數吾到嘅衫褲鞋襪,打㡳背心至少有50件,睡衣至少有20套, ...

哇 !

好有沖動想幫你清理一下 !

我覺得你可以先迫自己唔好再亂買野, 特別係屋企已經有好多個D, 然後再慢慢將用舊既/cheap既/好多spare既掉左先, 唔好急

大宅

laukiki 發表於 17-3-11 01:58
我真係好鐘意買野,係乜都鐘意買果隻,我屋企吾計數吾到嘅衫褲鞋襪,打㡳背心至少有50件,睡衣至少有20套, ...

樓主,我十年前未嫁時都好似你咁,見平(中價啦,唔係名牌價)又買,抵又買,款啱價啱又買(當中duplicate嘅款式顏色好梗有),小雜物如最like嘅felix the cat/my melody小擺設又買。成間房超多野。

到結婚後,好想有個舒服嘅住屋環境,決心唔買無謂野,衫見到like嘅,都即時個腦會諗自己屋企有無呢款or色or質地嘅衫,當中有好多次都俾我scan到屋企真係有喎慳番唔使買當然大前提,你一定要更大執一次,當中一定有無謂嘅衫褲,即掉,爽到!

打底衫又係,嗰時係大執一次,決心唔俾自己買,著到殘即掉,數量越來越少,到真係有需要先再買,但已係兩年幾後嘅事。

少雜物擺設係好咖,香港實在太大「陳(sorry突然忘記點寫)」,我又無姐姐幫手,放咁多出來攞自己來搞。。。又慳番!

加上,香港寸金尺土,一尺價錢成萬幾蚊,走去放晒d無聊野搞到自己在家活運空間細/少左,唔抵啫!

仲有我有個親戚係購物狂。。。雖然佢唔認,間屋買野買到個廳得一隻腳嘅路可行得,平排對腳係行唔到食飯係要用佢嗰搭牛仔褲當枱腳,上面放塊板當枱來食,自己間房已塞滿晒野,入都入唔到,家電壞換唔到新,因抬太多野,抬唔走壞,運唔到新入家呢個case係極端d,但見到佢咁,真係覺得一個曠濶整潔嘅空間係多麼重要,那怕只係二百幾尺嘅屋!

樓主努力減買用舊,我依家掉野最叻好爽!

大宅

sumsum_so 發表於 17-3-11 12:18
唔捨得比人就賣,當然個價唔會高,只左有錢收番會心理平衡啲。我分享我做法,我屋企冇左50%既野。
慢慢執, ...

你呢個方法好正,我上年都試過,真係清左好多,比左成袋紅白藍嘅衫同20幾對鞋我隔離屋個姐姐,但仲係有好多野未清,我諗我要重覆呢個方法10次,應該可以救返我自己同間屋,多謝你呀

伯爵府

唔捨得扔,咁上網賣或free俾人會不會好一點?
沒有得到本人字面上允許,文字傳媒不許引用/摘錄/轉載本人任何留言,以作報導或任何其他用途。

大宅

iamthequeen 發表於 17-3-11 13:22
樓主,我十年前未嫁時都好似你咁,見平(中價啦,唔係名牌價)又買,抵又買,款啱價啱又買(當中duplicate ...

我都係,鐘意果件衫可以全部顏色買哂,leggings 乜野色都有,波鞋gazelle好鐘意又掃哂咁多隻色,根本深藍同黑色係差吾多,著黎著去米又係著對黑色,依家我小左出街買野,但一出街就好痕乜都想買,不過已經好過以前好多,我屋企人次次約我食飯之前都會估我抽住幾多袋野,成日笑我

男爵府

laukiki 發表於 17-3-10 21:05
我屋企兩個人住成800呎屋有3間房,成屋都好似放滿哂野咁,執極都咁多野,已經減少左買衫褲鞋襪,亦都扔左好 ...

有本書叫《生活簡單就是享受》很實用,圖書館有得借!

大宅

回覆樓主:

我幫緊親人執嘢,都有類似情況。可以好似之前的JM咁,寫低主要的物件,然後分批分區處理。例如:
1. 衣物
2. 書
3. 廚房
4. 藥
5. 被舖

如此類推

大宅

唔係怪獸 發表於 17-3-11 13:26
唔捨得扔,咁上網賣或free俾人會不會好一點?

我之前free過,係呢度都有free過野比人,因為我住得遠,所以吾好意思叫人咁遠入黎攞,D野又重,所以我次次都會車埋去比人,我C6話好煩,特登山長水遠送埋比人不如扔左佢,之後都冇再post野free比人了

大宅

我之前用過一個方法係執D吾太會著嘅衫出黎放係一個箱度,去旅行果陣攞呢D衫去著,著完丟哂佢吾攞返黎香港,又多左位可以買野,但之後發覺丟左D衫有位又買多左野,搵苯

FiFiMa    發表於 17-3-14 13:43
pansy888hk    發表於 17-3-11 23:33

大宅

豆豆B 發表於 17-3-11 13:37
有本書叫《生活簡單就是享受》很實用,圖書館有得借!

你估吾到呢本書我一早買左,而且睇左好多次,我c6一見我又黎料就串我知吾知乜野叫生活簡單就是享受呀

珍珠宮

laukiki 發表於 17-3-10 21:42
我其實都有好多櫃,但我嘅意思係好似有好多野咁,一打開個櫃就全部都係衫,我已經有兩個6呎大衣櫃加兩個6 ...

太多不捨,點執都冇用。我都成日執,過年前執兩次,已掉咗同送咗好多俾人。遲吓再執。由其衫,唔啱著都留。

大宅

不過好多謝呢度D JM嘅意見,仲好詳細咁用寶貴嘅時間打左一大段野教我,希望亦都幫到其他人,我會的起心肝今晚吾睇"迷"嘅大結局,開始我嘅清屋大革命

大宅

畀面勳章 BK Milk勳章

月希 發表於 17-3-10 21:25
咁..你間屋亂成點先?

其實咁大地方...裝修時整多D大櫃...應該夠架..

其實你地成日講入牆柜好好用,咁到底咩款咩間格既入牆柜最好用呀?

因為一做左入牆柜記冇得番轉頭,所以我遲遲都下唔到決心去整?

有冇好師傅介紹?

子爵府

回覆樓主:

我睇完本書,立即行動拋左4-6袋舊衫、雜物。
放係出面好快俾人汁左

男爵府

laukiki 發表於 17-3-11 13:46
你估吾到呢本書我一早買左,而且睇左好多次,我c6一見我又黎料就串我知吾知乜野叫生活簡單就是享受呀:mone ...

看完書沒收穫嗎?我看完受益匪淺,正往极简生活路線發展!

大宅

豆豆B 發表於 17-3-11 14:13
看完書沒收穫嗎?我看完受益匪淺,正往极简生活路線發展!

我好多年前已經買左呢本書,比佢啟發左好多野,不過耐左又吾記得哂,應該係要持之以恆將佢變成習慣先有用,不過呢本書真係幾有用,吾單止係處理身外物,仲有關於朋友及工作上都好有啟發性

禁止訪問

開心吸收勳章 大廚勳章 畀面勳章

首頁
23456...7

尾頁

跳至