自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

oiyau2005 發表於 17-7-20 01:18
內痔突出可以比得上陣痛,外痔反而唔痛

http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

"Internal hemorrhoids are typically painless, even when they produce bleeding."

"
External hemorrhoids are the most uncomfortable, because the overlying skin becomes irritated and erodes."

外痔痛到傻呀!

公爵府

親子王國15週年勳章

conniex_x 發表於 17-7-20 19:57
http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them

"Inter ...

我內外痔兩様都有,係四期,試過最嚴重內痔發作突出肛門外橙咁大,成2個星期,又食止痛藥又查外科手術止痛gel. 但都痛到瞓唔著。

話內痔唔痛係因為響肛門入面

伯爵府

Sofia_happy 發表於 17-6-20 18:28
去私院約專科,見完一星期後入院手術,手術一次包埋腸鏡,一早入院飲瀉水係唔難飲嘅「薏蘿」咁嘅味,痾清 ...

痔瘡槍?

大宅

oiyau2005 發表於 17-7-20 21:46

我內外痔兩様都有,係四期,試過最嚴重內痔發作突出肛門 ...

橙咁大

珍珠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

oiyau2005 發表於 17-7-20 21:46

我內外痔兩様都有,係四期,試過最嚴重內痔發作突出肛門 ...

公爵府

親子王國15週年勳章

Melodyxo 發表於 17-7-20 23:05
橙咁大

我個case好特別,本應去疹所做痔瘡槍手術,但之前3日要痾清腸,可能勁痾血,咁就勁暈丶氣速,發燒,去到血色素得3.9,正常11以上,醫生話我冇瞓低條街好叻,即時入院留醫輸咗5包血,住咗2日。

出院後個痔瘡走咗出嚟入唔返去,痛到死完全瞓唔到,我打去話好嚴重,book咗再做手術。

去到醫生話嚴重得滯做唔到,比咗D勁D嘢止痛藥我,有嗎啡成份for癌症嘅藥同手術外用止痛gel比我,但都係痛到每日只瞓到幾個鐘,又長期流血,最後兩個幾星期後縮返入去做到手術

首頁

尾頁

跳至