懷孕前後

跳至

首頁
23456...13

尾頁

別墅

hung129 發表於 17-7-5 22:37

所以等個半鐘就叫合理?咁咪叫預約?

每個人可以接受等候時間長短都會有唔同意見同感受,希望你而家搵呢個醫生唔會令你失望,可以喺你可接受等候時間內同你做到結構

別墅

回覆樓主

香港人啲投訴文化真係厲害
無論公立又好私家又好, 你book個時間只係登記的時間

登記左唔代表即刻有得睇, 醫生睇每個人時間都有長有短

你搵得王醫生照我諗你都已經之前上網睇過人comment, 無理由唔知道個個都係要等

明買明賣, 你覺得唔合理接受到呢點既咪唔好book佢, 而家又唔係迫你一定要睇佢, 大把照結構的醫生唔洗等咁耐

之後佢話滿足唔到你要求幫唔到你照都好正常, 唔通你嘈兩句佢就要俾你打哂排你之前既人尖入去照先?

大宅

hung129 發表於 17-7-5 22:37

所以等個半鐘就叫合理?咁咪叫預約?

冇話合唔合理,呢度唔係淨係得你一個大肚,唔係得你一個比錢買'服務',我相信你當時應該係嘈得好勁醫生先會咁!

大宅

imacphone 發表於 17-7-5 23:25
香港人啲投訴文化真係厲害
無論公立又好私家又好, 你book個時間只係登記的時間

不是投訴文化 只係反映意見
意見不是由客人提供 點令服務得到完善?
正正打去預約時佢無講明呢個叫登記時間
咩叫約11:00睇
睇既意思不是睇醫生?
如果佢有講明 我都可以理解同接受
一係佢文明d列明清楚 唔好比人有誤會
難而理解咩叫個個都要等
等係需要合理 安排唔好之前人流
而白白叫你等 係咩做法?
我去了解流程 去反映意見就係叫嘈?
我唔要求打尖 我只要求了解點解要咁等法
我都有知情權
去提問 去追問 去了解 就可以有不公平對待

大宅

回覆樓主

照結構係煩啲,因為好睇bb配唔配合,照唔照齊所有野,好易照耐左

大宅

老實說
睇公立/私家真係預左要等!差不多一小時呀要!
王醫生專唔專業我就唔知,我只是去過嗰度做nifty!
但換著是我,眼見自己同事(reception 姑娘)已經忙到一頭煙,仲要有難受感覺,大家是同一條team,我寧願唔接呢單生意囉!
By the way,想避免「等醫生」呢個情況,建議樓主以後預約時間,做開門應診第一位客人。應該解決到你問題!

大宅

KwongYuki 發表於 17-7-6 00:02
老實說
睇公立/私家真係預左要等!差不多一小時呀要!
王醫生專唔專業我就唔知,我只是去過嗰度做nifty!

哈 多謝提醒 我今日都明白左呢一點
可以減少不必要的等待(emoji)

大宅

回覆樓主:

你知唔知醫德係咩?要你等就冇醫德?
咁你知唔知修養係咩?公咩義?醫生係你自己揀,你咪揾間唔洗等囉。。有咩好嘈?要你等多1分鐘已經要走啦,做咩等咁耐?人地做生意你唔等咪番屋企自己請醫生上門照囉。
利申,我冇睇呢個醫生,亦冇識呢度嘅人

大宅

其實好簡單....

樓主投訴等得耐,認為唔合理,點知個醫生大返佢,話唔做佢生意,而樓主又已經白白等左咁耐,最後先on 居居咩都無照就走,仲俾人落埋面,梗係嬲都傻啦!

其實呢單野無野好拗,你唔想等,就搵個唔使等既醫生!

大宅

nman0802 發表於 17-7-6 00:58
其實好簡單....

樓主投訴等得耐,認為唔合理,點知個醫生大返佢,話唔做佢生意,而樓主又已經白白等左咁耐 ...

非常同意,成間野又唔係得你一個要等,香港地睇醫生邊個唔洗等,我兩胎都係揾王醫生接生同照結構,每次都要等,快既1個鐘,2個鐘都係平常事。你唔等得咪走先,醫生唔做你生意都正常,係診所度嘈,影響其他人

大宅

回覆樓主:

樓主想醫生出黎答你咩呢?答你:係呀我係睇得慢架啦,病人係要等架啦。
咁答左你,你會唔會開心啲???

平時全科嗰啲診所都要等架啦
佢開9點,醫生先9點半 or 10點先返黎啦。咁唔通你又要佢答你點解佢咁遲先返黎啦wor?

大住個肚要收下火,平心靜氣啲對身體好啲

大宅

nman0802 發表於 17-7-6 00:58
其實好簡單....

樓主投訴等得耐,認為唔合理,點知個醫生大返佢,話唔做佢生意,而樓主又已經白白等左咁耐 ...

認同!!!

大宅

babyjjj 發表於 17-7-6 00:43
咁你知唔知修養係咩?公咩義?醫生係你自己揀,你咪揾間唔洗等囉。。 ...

完全認同。俾我係醫生都唔會為呢位客戶「提供服務」,因為呢位客戶太麻煩。

大宅

annafifi 發表於 17-7-6 01:16
非常同意,成間野又唔係得你一個要等,香港地睇醫生邊個唔洗等,我兩胎都係揾王醫生接生同照結構,每次都 ...

咪係,個個都等緊架啦,你咁嘈法 其他人只是食花生咋

大宅

回覆樓主

飲茶食飯等位,都係要等啦!唔通又要嘈?

樓主既然有更好醫生幫咗你,就不必太動氣了!

別墅

babyjjj 發表於 17-7-6 00:43
咁你知唔知修養係咩?公咩義?醫生係你自己揀,你咪揾間唔洗等囉。。 ...
我懷疑樓主不是香港人,誤解公義和醫德的定義。我係醫生都怕左你,真不敢做你生意。

大宅

ipfamily 發表於 17-7-6 01:27
咪係,個個都等緊架啦,你咁嘈法 其他人只是食花生咋

你可以有呢方面的想法
我都唔可以阻止
問題不係唔等
而係我選擇去追問 去了解
得唔到合理的對待

大宅

lihoma1869 發表於 17-7-6 01:46
飲茶食飯等位,都係要等啦!唔通又要嘈?

樓主既然有更好醫生幫咗你,就不必太動氣了!

嘈既定義係咩?
點解去了解 去探究 最後結論係叫嘈?
唔去爲自己權益而發聲叫岩?
白白咁去等又叫正常?
制度玩緊你,你都被控制制度
你都可以有選擇

大宅

cchippp 發表於 17-7-6 01:21
樓主想醫生出黎答你咩呢?答你:係呀我係睇得慢架啦,病人係要等架啦。
咁答左你,你會唔會開心啲???

我只要求出面登記姑娘解決人流問題
從來沒有提及醫生的進度
我都未曾被呢位醫生提供過任何服務
不能作任何評價
只係醫生一個回應:我有客人等三小時都無你咁嘈法,而我滿足唔到你 我唔照
正正係佢既回應
我才會問乖既客等你 你就照
我去了解 你就唔照

大宅

annafifi 發表於 17-7-6 01:16
非常同意,成間野又唔係得你一個要等,香港地睇醫生邊個唔洗等,我兩胎都係揾王醫生接生同照結構,每次都 ...

我反映完已經好克制地等先生同經理解決
對於影響人 確實已經減到最低
我地更要求有間房去同經理傾
經理起初不想理會...最後都有開房坐下來
請問冷靜到叫經理開房 還叫影響他人嗎?
知道大家不在場 會對事情有很多誤解同幻想
但我絕非在場大叫大罵
醫生拒絕提供服務時我都無阻止下一位媽媽進行產檢
我只要求登記方面有一個交待同合理的安排
只係想大家明白 點解要被診所牽住走?

作為顧客基本的選擇權都沒有?

首頁
23456...13

尾頁

跳至