興趣嗜好

跳至

首頁
23456...8

尾頁

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-5 12:58
感謝妳教我水種蘭花,我呢一棵嘅水份唔知夠唔夠呢?
已經兩個禮拜,冇咩特別嘅變化。
我好想佢快啲生新鮮 ...

水位ok, 初初轉水種d根會爛。變透心。不洗怕。換多2次水。慢慢過2個月就會有新根出尼呀。

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-5 21:46
浸左兩個禮拜,未見到有新嘅根,佢冇咩變化,冇黃葉,所以我先再上嚟問吓有經驗JM
...

水種起碼2個月先見有變化,就算舊根全部爛哂。但葉無變黄同甩出尼都重有得救呀。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

anson2007 發表於 18-6-6 20:47
水種起碼2個月先見有變化,就算舊根全部爛哂。但葉無變黄同甩出尼都重有得救呀。
...

原來係咁!好彩有妳分享這經驗,如果唔係,每星期換水見有爛根,真係有D擔心㗎。
好,等多大約個半月,希望有新根,好似妳果棵咁健康

相片中圈住的就是黑色的爛根退走後,餘下的部分,是否也需要剪平?

大宅

anson2007 發表於 18-6-6 20:43
轉環境係會咁,吾出奇,最好有相睇埋先知係點。

呢度4盆(請用盆識別)
請幚忙睇下根嘅情況
另外我家夏天比較悶熱,會否用水種好D,thx

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-6 21:43
原來係咁!好彩有妳分享這經驗,如果唔係,每星期換水見有爛根,真係有D擔心㗎。
好,等多大約個半月,希 ...

新水種係會發生爛根。如果㩒落去係淋身就係爛根。㩒落去係實心就係轉換緊水養。慢慢尼。無得急呀。放心,正常嫁。

伯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-6 21:48
呢度4盆(請用盆識別)
請幚忙睇下根嘅情況
另外我家夏天比較悶熱,會否用水種好D,thx

第一盆頭黑哂係有菌,照計無得救。但可以照淋水睇下個頭會吾會生側芽。有機會再生過一盆新剪。第2,3盆沒問題。可以正常淋水。尼d蘭花料正常3,4日就要淋1次水。最后個盆都正常。d水苔要按實d. 吾好太鬆。太鬆散會容易職水爛根。

大宅

anson2007 發表於 18-6-6 21:53
第一盆頭黑哂係有菌,照計無得救。但可以照淋水睇下個頭會吾會生側芽。有機會再生過一盆新剪。第2,3盆沒問 ...

第二盆好似D葉鄒鄒地,是否太乾?最後嗰盆可否加D蘭石?
呢幾盆我唔敢換植料及剪根
第一盆及另一盆(掉咗)就係換咗即死
D花莖枯乾咗是否剪晒佢?
thx

伯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-6 22:05

第二盆好似D葉鄒鄒地,是否太乾?最後嗰盆可否加D蘭石?

換植料沒問題的。有問題都係棵花本身有事。同用水苔種就吾好加蘭石呀。第2盆樹皮本身吾係好吸水。可以淋多d水都得,枯左嘅花枝剪哂佢呀。

伯爵府

回覆樓主:

記得蝴蝶蘭係吾可以哂太陽呀。揾個位係有小小陽光就得。千其吾好比佢地勁哂。好快會死。

大宅

anson2007 發表於 18-6-6 22:15
換植料沒問題的。有問題都係棵花本身有事。同用水苔種就吾好加蘭石呀。第2盆樹皮本身吾係好吸水。可以淋多 ...

點解用水苔唔可以用蘭石嘅?
我仲突登出花墟買咗呢兩樣tim
謝謝教路,thx

大宅

anson2007 發表於 18-6-6 22:16
記得蝴蝶蘭係吾可以哂太陽呀。揾個位係有小小陽光就得。千其吾好比佢地勁哂。好快會死。
...

冇晒太陽,放在窗邊,好少光
thx

伯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-6 22:25
點解用水苔唔可以用蘭石嘅?
我仲突登出花墟買咗呢兩樣tim

一係就全部轉用蘭石種。每日淋水。如果蘭石加水苔你吾熟點淋水好易會死。

大宅

anson2007 發表於 18-6-6 22:27
一係就全部轉用蘭石種。每日淋水。如果蘭石加水苔你吾熟點淋水好易會死。
...

每日淋就煩D 咁我用返水苔啦,thx

伯爵府

yoyolaw 發表於 18-6-6 22:37
每日淋就煩D 咁我用返水苔啦,thx

用水苔方便呀,夏天成十日先淋1次水。最好係浸佢2,3個字吸夠水就得。
冬天可以成廿日先淋水。如果温度低過15度就停水。如果凍足好多日可以停成個月都無問題呀。

侯爵府

2024年龍年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 Poo得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 DHA勳章 畀面勳章

...

我係蘭石加水苔呀
盆底三份二用蘭石,另外用水苔包住蘭花D根,就佔咗上邊嘅三份一。
一個至個半禮拜用花灑淋水一次,有冇錯呀?

侯爵府

anson2007 發表於 18-6-6 22:47
用水苔方便呀,夏天成十日先淋1次水。最好係浸佢2,3個字吸夠水就得。
冬天可以成廿日先淋水。如果温度低過 ...

之前嗰兩年的失敗,就係全部用水苔,可能加上我唔識淋水,所以啲根被過多的水浸至腐爛。所以我先特登出去買包蘭石返嚟,諗住疏水會好啲

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-6 23:23
我係蘭石加水苔呀
盆底三份二用蘭石,另外用水苔包住蘭花D根,就佔咗上邊嘅三份一。
一個至個半禮 ...

咁多蘭石。轉哂佢呀。一係就3,4日淋水一次,蘭石吾吸水。水苔又吾算多。最好新手是旦用一樣會好d. 我自已係中意淋花嘅人。所以我會用哂蘭石。我以前就係成日手多淋水太多比我淋死盆花呀。

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-6 23:26
之前嗰兩年的失敗,就係全部用水苔,可能加上我唔識淋水,所以啲根被過多的浸至腐爛。所以我先特登出去買 ...

我以前都係咁。全水苔但又成日淋水。吾識睇佢有無水。淋其他花時成日都淋埋佢。轉左蘭石點淋水都得。

侯爵府

...

三份二蘭石,三份一水苔,一個星期左右,用花灑淋一次水,淋到透,一個月之後,結果如圖。
有小小鮮嫩的根長出,長了兩片葉,我暫時幾滿意。
我要努力令佢生存落去,希望順利渡過夏天,入冬之後,就作開花的準備。
好彩妳提我,唔好俾佢哋曬太陽,我要幫佢轉位

伯爵府

mingaga 發表於 18-6-6 23:36
三份二蘭石,三份一水苔,一個星期左右,用花灑淋一次水,淋到透,一個月之後,結果如圖。
有小小鮮嫩的根 ...

有新根就吾好攪佢呀。可能咁先啱你種呀。比d花肥。11,2月氣度低過13,4度就會開始有花芽。hk每年大約3,4月開始開第一朵花。

首頁
23456...8

尾頁

跳至