自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

熱血勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

就算贏在起跑線,都唔等於一路都贏落去,個固小朋友發展不同呀,唔好作比較!
我個仔K3,佢適應能力好慢,好痴身,要上言語治療,大小肌練習,佢一樣都無返過N班,無上PG,無學其他嘢,我都想佢學吓一樣半樣,但又如何呢?我唔會咗其也人有學,而強迫個仔都要去學,但我都心中都子佢學返一樣嘢,等佢無咁痴身,但事上佢係未得!我知佢去到其他陌生地方佢唔會適應唔到,咁唯有慢慢嚟,逐步放手,等佢再大D先再氹佢學嘢!
慢慢嚟啦~~~有D嘢佢哋遲早都識,係差遲定早,一切順其自然,切勿比較喔

男爵府

回覆樓主

人比人 比死人

大宅

回覆樓主

如果同家長做朋友令你有壓力,咪唔好再做朋友囉,好簡單啫,做人總要識得選擇適合自己嘅生活方式/朋友。

伯爵府

Poo得好勳章 開心吸收勳章 美好大世界2017勳章 Xmas吸收勳章 夏天玩到顛 畀面勳章

回覆樓主

有時傾唔埋或理念唔同或常只處於比較狀態,自己唔接受,我會自動退出,道不同不相為謀。

樓主打算繼續交往?

我一直唔會同任何家長打交道,唔使煩

伯爵府

回覆樓主

道不同不相為謀,慢慢疏遠她們吧

用戶要求終止服務

回覆樓主

唔使同人比較,我朋友嗰啲小朋友,全部都冇上興趣班補習班及PN班,平日生活只係日日落公園玩,有長假就會去旅行,K1 K2 K3每個學期都會有進步奬或者成績優異奬
讀到書嘅根本就唔需要參加任何班

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

回覆樓主:

我一定唔會同呢班媽咪friend

伯爵府

回覆樓主:

人比人比死人。我都係hea媽,當需要緊張時你自己已經會主動去搵方法,唔使聽埋晒其他人所謂嘅意見。所以我由大女返學開始,我只會同家長打招呼,無任何家長whatsapp group,我有我一套教學,唔俾其他人左右。

珍珠宮

但有時加入家長群組也有好處,可以接收學校資訊,互相提醒,好有用假,我自己小朋友讀中學都有加入家長群組

大宅

虎到金來勳章

有好多媽媽都只要聽到同輩家長講佢自己有幾叻有幾好,就立刻要逼仔女要贏起跑線,人有我又有既心態,無疑制造左好多壓力俾小朋友,難怪而家小學生都學人自殺

公爵府

毋忘初衷!
恭賀新禧,迎春接福!

伯爵府

Charlotte_mom 發表於 17-9-26 10:09
我好開心可以同一班志同道合家長一齊做到朋友(BTW我揀左活動,我唔係一味要求成績)。有小朋友煩惱可以商 ...

就係你先前既post令我完全改變諗法
Thxthxthx

侯爵府

陪月勳章 BK猜猜猜慶中秋

回覆樓主:

道不同不相為謀

個個小朋友發展都唔同,你要接受呢樣野

身邊個個都谷緊d仔女,你都會想跟住去做,但重點系你小朋友受唔受到先,與其辛苦你同小朋友,不如還原基本步

男爵府

回覆樓主

K2開始有功課仲大壓力,我個仔k2開始每日功課要寫數字同英文字母,唔識寫唔想做功課,成日俾我鬧到喊,我都唔想咁,但係又可以點呢?

男爵府

回覆樓主

我唔鐘意埋堆,太多事非,仲有時間吹水?我囝返左學食個早餐就要買餸整餸曬衫拖地執屋,凖備好午餐又夠鐘湊囝了,真羨慕你地...
Btw睇你點諗,咩都唔學開開心心大抽獎入小學都無問題,當然如果派得唔好,扣門又無實力無得怨。

複式洋房

luppy 發表於 17-9-26 06:50
其實只是快識個d字定跟學校進度.....
放心,遲早識。
我朋友k2以學到小一中文,糸入到名學校但都不是top.

才開學,幾個媽咪講得最多就是研究如何能入某小學,我是無任何加分的,再諗到兒子再不加油就要讀很差的小學又不甘落後

複式洋房

ricky0223 發表於 17-9-26 19:48
我唔鐘意埋堆,太多事非,仲有時間吹水?我囝返左學食個早餐就要買餸整餸曬衫拖地執屋,凖備好午餐又夠鐘湊 ...

所以好矛盾,如果萬一大抽獎很差,叩門又無實力那就真是一片灰暗

複式洋房

myki 發表於 17-9-26 19:42
K2開始有功課仲大壓力,我個仔k2開始每日功課要寫數字同英文字母,唔識寫唔想做功課,成日俾我鬧到喊,我都 ...

我仔問幼稚園已經間中會有塗顏色畫做,亞仔也是唔肯塗,你教佢英文字母又系無一分鐘坐定聽你講,每天想溫習下佢在學校學的功課,佢根本唔睬我

複式洋房

pigpig_b 發表於 17-9-26 19:19
道不同不相為謀

個個小朋友發展都唔同,你要接受呢樣野

我就是跟住做了,回家也開始谷我仔,亞仔唔鐘意,佢十一月先三歲,佢唔鐘意坐定定聽我講,我火遮眼時就覺得佢好蠢,呢幾日都攪到唔開心,我想我要檢討自己

複式洋房

Queen2016 發表於 17-9-26 19:09
有好多媽媽都只要聽到同輩家長講佢自己有幾叻有幾好,就立刻要逼仔女要贏起跑線,人有我又有既心態,無疑制 ...

唉……大家都明白這個道理,不要攀比不要催谷,不要言聽計行,偏偏就很自然的又去谷個仔,一不小心又比較了

首頁

尾頁

跳至