自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

piggip77 發表於 17-12-23 08:33
今天係商場行過, 見面一個中年女人拖住過大約3 years 小朋友, 係禁同個小朋友講英文, 係講一段野( 但佢講既 ...

I think it's fine as long as it's not mixing up Chinese and English . I heard a mum speaking to her daughter in Citysuper
"tonite drink 戚勤sop好唔好?" I could not help staring at her making a "jip" sound .

子爵府

回覆樓主

我覺得講唔啱grammar 英文,或發音唔好係無問題,問題係講的人,是學英文人定係教英文人囉

珍珠宮

回覆樓主

我在家對小朋友講廣東話,佢哋自動轉台廣東話,但佢地自己對話就全英文
地球和火星 完美與破爛 現實對幻象 這樣的差距離還有盼望 嗎

大宅

回覆樓主

全英無問題,外國人都會有grammatical mistakes,英文要常用常講才有進步

伯爵府

Ytfc 發表於 17-12-23 11:16
想問下咁你母語即係中文?你諗野用中定英架?

我8 歲才去美國,一路到26 歲先返香港工作。係美國時唸野當然英文。回來後就唸英文轉中文,但好辛苦,又成日比人話我唔中唔英。但我講全英同事又唔明,又係要我加中文解釋,之後迫自己學習講全廣東話,即使好多人會講,book 佐conference room 未呀?我都迫自己講,預約了會議室未呀?現在都43 歲了,已好慣用廣東話及好少會加英文了。所以英文越來越差。現在陪呀囝睇英文先開始練習 噃英文。其實我都好想講全英文,因為我中文都好差,但係香港原來好少人係真正能夠明白英語,我唔想呀囝受我這種難堪,所以係香港都係學好廣東話及中文先。

伯爵府

回覆樓主

我女母語係英文,廣東話只明兩三成。我就有外國音,但普通英文程度啫。為左同佢講野都會用英文同佢講,溝通到就ok, 我無計較文法

男爵府

牛年勳章

Funtoread 發表於 17-12-23 18:21
我自己經歷, 為左教小朋友, 成日陪佢睇英文書同講英文,睇英文電視。 日子有功, 我覺得自己英文都好左。 ...

Me 2
為左個女,我托左出去

大宅

回覆樓主

呢個真係月經post, 時不時就會有人跳出黎講呢樣野。。。

喺香港有幾多個native English speaker?如果家長都覺得自己講得唔好就唔同小朋友講,小朋友點會有勇氣講?Local小朋友一個星期究竟對父母多定對英文老師多?

我囡英文grammar全錯但係佢仲夠膽講,咪慢慢糾正囉,好過唔肯講都唔知佢有冇錯

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

babygirl2004 發表於 17-12-23 11:23
其實講錯哂不如唔好講/返屋企先講啦!
係街聽到真係好un 耳同好想笑
快d食rice la! drink 唔drink ...

飲啖juice我成日講,因為我小朋友唔太明白juice係果汁

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

我對住仔女講中文, 連以前d chinglish 都儘量少講. 英文留番俾老師教.

大仔2歲左右對住我講英文同外語, 俾我省左鑊金.... 之後佢就唔敢再同我講外語.

公爵府

回覆樓主:

人地點講我唔會理,但有d最簡單ge字唔好讀錯搞到個小朋友都讀錯俾人笑就唔好
有次番屋企,後面對母子(個媽媽好後生最多30頭,小朋友應該小一) 好大聲講野已經唔點,個內容仲係個媽教個仔桃叫bitch, 我老公英文差到爆都眼凸,問完桃教士多啤梨英文講左stole-berry, slow-berry , snow-berry , 講左好幾次都仲未講到strawberry, 最慘係個小朋友都跟叫slow berry, 仲要大大聲讚佢“好叻叻講岩左! 咁我地番去食slow berry ” 我捉住老公叫佢唔好俾我走去做厚多士,但我真係好怕個小朋友學錯俾人笑

珍珠宮

好媽媽勳章 醒目開學勳章 陪月勳章

Funtoread 發表於 17-12-23 18:21
我自己經歷, 為左教小朋友, 成日陪佢睇英文書同講英文,睇英文電視。 日子有功, 我覺得自己英文都好左。 ...

me 2

珍珠宮

Ytfc 發表於 17-12-23 11:11
Un 唔understand 已經好好、我同朋友係講un唔un、監粗li a,people mountain people sea.....
...

你講個d係潮語,唔係純英文

伯爵府

親子王國15週年勳章

Bcjb 發表於 17-12-24 01:50
我8 歲才去美國,一路到26 歲先返香港工作。係美國時唸野當然英文。回來後就唸英文轉中文,但好辛苦,又成 ...

你可以寫到咁多中文真係好叻
我以前大部分中文朋友,近五年d中文朋友已經回流,身邊全部英文人,我d中文已經開始差
全日只有放工喺屋企同C6用中文,有時一個字諗幾耐先知自己想講乜,佢話我越來越語無論次,怪怪的
但我寫又冇乜問題,因為同香港朋友一向whatsapp 冇傾電話

我返到香港d人已經知我唔係本地人,唉!但我都識潮語

有次坐地鐵,隔離個阿爸見我地冇用揸住條柱
就教少仔,話:阿仔,you don't 學人地,要hold 實條柱 la
救命,我識英文的

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主

Stop la 你地,撈撈呀⋯⋯下次唔好再笑人啦。

珊瑚宮

回覆樓主:

英文唔敷輪,廣東話又唔敷輪……即係唔駛講?

寶石宮

2023年兔年勳章

88muimui 發表於 17-12-23 12:05
我以前個菲佣真係咁講

可能真係想去開光

大宅

回覆:純討論(與小朋友說英文)

香港人普遍英文讀寫能力遠比聽講能力好
想「講」好一種語文就要勇於多聽多講,唔好因為自己講得核突而怯,否則點都講唔好
不過我覺得「初學者」又唔應該抱住「文法/語法錯冇所謂最緊要溝通到」嘅心態,因為文法/語法係基礎,謬誤會影響你表達嘅意思,一開始唔重視文法/語法,日後比較難糾正,我傾向先嚴後寬,寧願講慢啲,諗清楚先講,仲要係完整句子。

「中英夾雜」及「不完整句子」簡直係學習英文嘅災難
專有名詞可以繼續講英文,但係drink唔drink soup真係

侯爵府

回覆樓主:

我都係同小朋友講英文 流暢與否 不用外人理 自己覺得ok 便可 我姐姐都係同佢講英文 唔通我叫姐姐唔好教壞佢咩 但 唔好理 我女依家中文 英文 都流暢 成果 有目共睹 有不少人都希望我可教英文

別墅

回覆樓主

我見及聽過有媽媽叫個仔吞食物,佢講empty your mouth.... 我英文差,究竟啱唔啱?請高人指點

首頁

尾頁

跳至