懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

Meowho 發表於 18-2-26 00:06
你幾週呀?
而家最難受係身邊有朋友係大肚,經常興高采烈咁談論,仲要對住佢笑,其實我唔想聽! ...

我第6-7週都見到有心跳,跟住醫生就話2星期後即第9週先再產檢,不過呢2日見個下腹有d痛,同平時拉扯的痛唔同,驚驚地就尋日提早去產檢,點知就話無左心跳了,生長仲停留係1.45cm。照計第9週唔止咁細。

所以今日再入院再睇都係無心跳跡象,就去左做塞藥引流了。希望排清啦

別墅

Meowho 發表於 18-2-26 00:06
你幾週呀?
而家最難受係身邊有朋友係大肚,經常興高采烈咁談論,仲要對住佢笑,其實我唔想聽! ...

無計啦,有時係街見到人地個b咁得意,然後就諗到自己咁樣。真係又眼濕濕了。

其實你唔想聽的話,不如缺席啦。我自己就係,免得自己忍唔住咸,兼且又對住人地笑唔出咁掃興,借d二唔去就算,等自己平伏返先啦。

不過我同自己講,唔開心都無用,已成定局。唯有望著前方,我地要好似坐月咁去調理。要嚴肅對待,因為調理得好就更加有利之後成孕。

大宅

Meowho 發表於 18-2-25 23:58
咁有冇開假比你休息?

急症見我聽日都直接入院,所以無開假住

大宅

Palapachan 發表於 18-2-26 00:21
我第6-7週都見到有心跳,跟住醫生就話2星期後即第9週先再產檢,不過呢2日見個下腹有d痛,同平時拉扯的痛唔 ...

你揀塞藥呀?我諗住揀食藥你幾時塞架?幾耐有反應?

大宅

Palapachan 發表於 18-2-26 00:24

無計啦,有時係街見到人地個b咁得意,然後就諗到自己咁 ...

其實都明白係胚胎唔健康,身體自然淘汰!但經過一次之後,都好有陰影

我都唔想出席架,不過係公司同事,日日都見到臉,佢地日日都圍繞住呢d話題,如果完全唔搭嘴,就變得好似唔祝福人咁

別墅

Meowho 發表於 18-2-20 15:12
9w胎兒停止心跳,醫院建議要進行人工流產⋯⋯

請問塞藥定食藥比較無咁傷同排得清?

我選擇吸宮
乾淨,過程不痛苦
已經好傷心,想快點過去

別墅

Meowho 發表於 18-2-26 07:36
其實都明白係胚胎唔健康,身體自然淘汰!但經過一次之後,都好有陰影

我都唔想出席架,不過係公 ...

我之前都係咁,一係唔去,如果去就投入話題。因為唔想俾人知我既事

別墅

Meowho 發表於 18-2-26 07:32
你揀塞藥呀?我諗住揀食藥你幾時塞架?幾耐有反應?

尋晚係威院塞的,佢只有兩種揀,一就塞一就做手術,話呢個週數塞就得了。大概一個鐘就有出血塊了,不過仲未有大舊野出來,係咁出血水同血塊,每幾個鐘就要我啪2粒止痛藥,所以現階段唔係好痛,只係好虛暈暈地咁。

不過勁不知所謂,佢只開3日假俾我,我仲緊燒呢,普通傷風感冒咩,你地醫院開幾多日假俾你地?

各位有無咩方法自己駁長個假爭取休息多d。

而家好似血崩咁,一個鐘條巾就full晒,d血有出無入,真係好傷。

大宅

Palapachan 發表於 18-2-25 20:31
你前後留左幾多日院呀

正式住院得一日,但醫院計二日一夜!
(因為我係整完入院手續,就出院返屋企過夜,第二朝先再入院)

大宅

回覆樓主

我照完,話排唔清,下午飯後食左藥,到宜家都有痛但無野排...

別墅

Hello你好 發表於 18-2-26 18:59
我照完,話排唔清,下午飯後食左藥,到宜家都有痛但無野排...

你隔幾多日後再食第二次藥呀?幾時再覆診去照呀?

我都有朋友塞左2次藥仲未清,佢揀塞第3次,然後食埋中藥先清。

大宅

Palapachan 發表於 18-2-26 20:28
你隔幾多日後再食第二次藥呀?幾時再覆診去照呀?

我都有朋友塞左2次藥仲未清,佢揀塞第3次,然後食埋中 ...

我尋日自行排左,今日入院照話未清,食左第一次藥咋,3月9再覆診,希望呢段期間中西合壁迫哂出黎就好...

別墅

Hello你好 發表於 18-2-26 20:44
我尋日自行排左,今日入院照話未清,食左第一次藥咋,3月9再覆診,希望呢段期間中西合壁迫哂出黎就好...
...

我尋日塞左,不過到今日都好似無乜大宮縮反應,只試過一次咁大把,其餘時間都只係出血塊同血水。都無見乜傳說中的咩胎膜或者個胚。

咁我係咪應該自己去婦科照下穩陣d呢?而家有d驚半天吊,唔出唔入咁殘留係度仲煩。

大宅

Palapachan 發表於 18-2-26 20:48
我尋日塞左,不過到今日都好似無乜大宮縮反應,只試過一次咁大把,其餘時間都只係出血塊同血水。都無見乜 ...

如果覆診期唔係差好遠,我諗可以靜待睇睇。個人意見咋。你幾時再覆診?我等下次覆診前應該都唔會睇西醫住...我會執兩劑中藥食。

別墅

Hello你好 發表於 18-2-26 21:04

如果覆診期唔係差好遠,我諗可以靜待睇睇。個人意見咋。 ...

公院個第一次覆診期係2星期後呀。就係覺得好耐,係3月12日呀。

大宅

Palapachan 發表於 18-2-27 00:10
公院個第一次覆診期係2星期後呀。就係覺得好耐,係3月12日呀。

咁希望呢段期間流哂出黎,我食完都係無反應...

大宅

回覆樓主

我係8weeks空心胎,2月頭入左威院吸宮,剛剛清哂,由希望到失望短短個幾月,人都癲,反而做完小手術之後成個人鬆左,好好調理身體,寶寶會再來的。

別墅

Hello你好 發表於 18-2-27 09:07
咁希望呢段期間流哂出黎,我食完都係無反應...

你食咗幾耐藥啊?依家幾多日呀?係咪食一次?

別墅

Palapachan 發表於 18-2-26 20:48
我尋日塞左,不過到今日都好似無乜大宮縮反應,只試過一次咁大把,其餘時間都只係出血塊同血水。都無見乜 ...

我都係咁勁擔心!早知刮宮乾手淨腳!依家仲要延長個痛苦!最驚最終都係排唔到最終都係要去做手術,傷上加傷

別墅

MAMAHANA 發表於 18-2-28 15:00
我都係咁勁擔心!早知刮宮乾手淨腳!依家仲要延長個痛苦!最驚最終都係排唔到最終都係要去做手術, ...

刮宮我又驚喎。始終係手術有風險呢。醫生唔建議,因為我地週數小,其實一般塞藥食藥都可以的呢。繼續觀察先啦。

我都打算如果無乜改善,我就去食中藥。

我相信源遠流長的中醫技術,對墮胎之術都應該好一流,睇d膠劇都好多求其飲碗崩大碗就話無左了。所以去睇中醫,應該會幫到手。幾個朋友都係話靠中醫先排得清。死都唔去刮宮,會好傷的呢,有d朋友之後隔2個月又中左生左tim了。

如果刮宮,起碼要抖半年呢。

首頁

尾頁

跳至