自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

回覆樓主:

我都有咁既經歷,但我反覆思量,仔女一定比事業重要,而且升左,壓力更大,工作更多,到時工作更加會佔據你大部份時間,投放係家庭既時間會更少,而且升唔升係唔係真係咁重要?我相信樓主想升應該唔係錢既問題,係覺得老闆對自己能力認同既問題,而且唔想比自己差既人head住自己。好好諗清楚邊樣野先係最重要,加油

侯爵府

厚多士 發表於 18-6-8 19:01
入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

我好明白,如果你係事業心重就要將個女既野外判(但你要明白外判都未必一定有好成績,只係你自己輕鬆d), 咁代表你會選擇事業放棄家庭,你要全心去併博……係事業方面,你只係公司一粒棋,就算你上左位,亦都有可能唔要你就唔要你,公司唔會同你講感情……我自己就揀左家庭,寧願唔升職都要陪住小朋友,時間過左就不回頭,旁人可能覺得可惜,但我唔想將來同小朋友關係好似陌路人

我既經歷比較多,已經好多野化左,我只求身體健康,成績錢財唔洗好豐富……大家要求唔同,要睇你點取捨

琥珀宮

馬爾太 發表於 18-6-8 19:52
事業早就放棄了。因為我知道如果我只顧自己,可能會害咗兩個小朋友一世。媽咪嘅責任唔止睇功課,情緒身心發 ...

good,我都係咁諗

男爵府

回覆樓主:

(emoji)

男爵府

回覆樓主:

我有另一番分享。小朋友仲係bb, 幼稚園時, 的確要放好多時間係屋企, 份工真係吊塩水咁吊就算, 唔記望有乜作為。但到了初小, 覺得小朋友有佢自己既諗法同朋友, 自己個心開始真係唔洗成日圍住佢地轉。我d朋友都有諗係時候plan 下"再戰江湖", 為自己打算,因為仔女開始大只會越來越少痴住我地。

公爵府

sweetcandychan 發表於 18-6-8 20:11
佢冇仔女,唔會明白。工作只係人生一部分,離開左間公司,d人就唔會睬你。只有屋企人先會陪你一世。對我黎 ...

我之前返工係好開心,自己鐘意嘅工作,公司福利好好,升職機會亦好好,但有小朋友後,就覺得時間真係會唔夠用,兼顧唔到咁多,亦聽到10個有9個上司級嘅人都講過話自己拼搏咁多年想為屋企好啲,但當仔佢地女大咗,竟然都話最唔開心係細個時冇父母陪,我就決定小朋友行先,因為,湊其實都係可能得十年八年,而且佢嘅將來有無限可能,而家冇後悔過自己湊,起碼其他人見親都話佢好乖好有禮貌,同埋,個親子關係真係會唔同,因為,其中有一年,我自己屋企個邊要我幫手,變咗c6要唔做野幫手湊一年,見住個一年,c6同小朋友嘅關係改變係好大,c6自己都話好開心有個一年,到而家我地一家嘅關係都好close,小朋友亦有咩都會同我地講同我地分享

子爵府

回覆樓主

我俾你辛苦,三個小朋友,自己係中層位,夜晚仲要進修,我唯有把學業交比補習老師,家務交俾工人,星期六日盡量呢個時間谷對仔女溫習,有時真係要學識放手,我囡都係小一,我已經train 到佢唔可以太依賴,訂立守則,小責任要自己負,為母最強,我真係冇訓覺時間,條路自己揀左,唯有做好自己

侯爵府

入職兩年多,本身阿head都幾睇我,我亦幾喜歡份工作,所以也很努力工作。但上年阿女入左小一,佢間學校好谷 ...

我寧願用心機時間來教仔女,工隨時可轉但仔女是無得改變跟你一世

男爵府

回覆樓主

我都係,每日返屋企好似打份補習工,真係好累,其實我小朋友已經在我回家前做曬功課,但溫習就一定要等我回家才溫,明明只是叫他讀下課本都唔肯,好氣餒
我今年都有機會,祝你也升職成功呀!

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

回覆樓主

我係公務員,我head 之前都俾機會我讀書,話咁會快d acting, 但其實我做得呢份工,我就係諗住放棄事業睇家庭
份工都係賺兩餐過日晨,所以c6話生一個算,咁就夠錢養

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

greenpea 發表於 18-6-8 23:23
如果小孩真的未夠班,勉強升班不是好事,小一留班打好基礎好過再高年級啲嘢越來越深,有啲小朋友腦發育未 ...

當然!但講緊係因為樓主冇時間照顧至導致留班……小朋友衹係小一,好需要大主從旁睇住。

珍珠宮

BK Milk勳章 畀面勳章

我小朋友今年升小一。 我本身份工好忙, 壓力又大, 越加越多野俾我, 攪到晚晚失眠又脫髮。已經去到一個點係頂唔住。 所以, 我決定辭職自己湊小朋友一段時間。 除左可以自己抖一抖, 更希望可以改善佢自理能力同適當小學生活。

雖然遲d再返出來做野未必會揾到而家呢個level 的工, 但現階段小朋友對我係最重要的。

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 18-6-9 08:24
當然!但講緊係因為樓主冇時間照顧至導致留班……小朋友衹係小一,好需要大主從旁睇住。
...

送小孩去上補習班,有老師跟功課會不會可以輕鬆啲

珍珠宮

厚多士 發表於 18-6-8 20:12
回覆 ChloeMa 的帖子

子女已經長大所以不用再這樣辛苦是嗎?仔女到咩年紀會冇咁辛苦?

最辛苦應該係佢哋入幼稚園之前

小朋友係越大越輕鬆,前提係懂得放手俾佢哋負責多啲嘢

我兩個小朋友係小學生,星期日我煮飯,佢哋都幫我手去拎餸、煮飯、執拾、抺枱,工人姐姐放大假,會幫我洗衫晾衫,絕對係幫輕到我
更何況係佢哋自己的學業呢?

大宅

回覆樓主

我生咗仔後事業係無進展過,眼見同我差唔多時間嘅同事宜家高我幾級,自己都有啲唔開心,但又可以點,根本無可能好似單身咁去搏,唯有安慰諗自己不過不失都唔算差囉

珊瑚宮

greenpea 發表於 18-6-9 08:31
送小孩去上補習班,有老師跟功課會不會可以輕鬆啲

如果你知道大部分補習社嘅質數,畀你都唔會比小朋友去!

珊瑚宮

親子王國15週年勳章 BK Milk勳章

Fishqqma 發表於 18-6-9 08:49
如果你知道大部分補習社嘅質數,畀你都唔會比小朋友去!

咪搵間好既咯!

侯爵府

陪月勳章

考試測驗點解一定要拎大假陪溫?

珊瑚宮

greenpea 發表於 18-6-9 08:53
咪搵間好既咯!

講就容易,有好多嘢要配合。
好嘅補習分分鐘冇位唔係你話去就去。
又唔通好遠嘅又去。

珍珠宮

回覆樓主:

老公搵到又唔等錢洗可以唔升
睇你自己想點
邊樣重要d
1個人做得幾多呀
人人都想放工自己relax自己時間
但做媽媽就係唔得
一係唔生
一生就個個將來都係一樣
但我覺得子女福幸福過做高層囉