自由講場

跳至

首頁
23456...14

尾頁

大宅

回覆樓主

唔好玩啦。關律師乜事。佢都係收到文件先知係certified copies.

份契係全份唔見左定某幾份咋?如果只是一部分就好小事。如果嗰幾份certified copies 係年代久遠,根據法律又會deemed good title.

你問清楚律師同bank 先啦。
唔見契其實好平常

別墅

hnh_mami 發表於 18-7-4 10:27
其實你有無辨法可以問多個律師建議? 我就唔係幾信你現在律師既說話。

我寧願俾小小顧問費,總好過將來有 ...

嗯,我打算問多個律師,因為呢個律師唔夠專業

水晶宮

szeszewai 發表於 18-7-4 03:21
我都好想業主負責!

而家只有certified copy..... 一句唔見左我都呆左!
批你都唔好上會, 有痳煩, 唔好買, cancel deal. 業主賠佣同訂

男爵府

回覆樓主

之前係跌吉睇過有人同你一樣情況,問哂律師不能踢契,而且唔係好多銀行肯按無契樓,果位樓主都搞咗好耐,問咗好多間,啲大行都唔肯按,我印象中BEA 肯按,你可以去問下

同埋我想講,出售無契樓要比市價平最少1 成,個賣家咁樣呃你,真係好衰你第日轉手都一定有麻煩

琥珀宮

stkl 發表於 18-7-4 08:59
無得補契㗎!只可以做一份certified true copy證明層樓係你, 無屋契銀行唔會承做按揭, 樓價一般比有屋契嘅 ...

咁層樓應該要平60-80萬喎,咁仲唔算暪騙?

水晶宮

熱血金章

szeszewai 發表於 18-7-4 08:56
你呢個業主都有良心! 一早同你講無屋契

無屋契唔做按揭,咁如果大吉利是火燭燒咗,或者有賊入屋偷咗,咁果啲人咪好慘囉,補返都唔得。

男爵府

太平公主 發表於 18-7-4 10:45
之前係跌吉睇過有人同你一樣情況,問哂律師不能踢契,而且唔係好多銀行肯按無契樓,果位樓主都搞咗好耐,問 ...

明明係業主違反誠信,咁都唔可以踢契?

伯爵府

szeszewai 發表於 18-7-4 03:21
我都好想業主負責!

而家只有certified copy..... 一句唔見左我都呆左!

點解唔係業主負責?佢地成交唔到,要賠訂

大宅

牛年勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

其實成日都有契係唔見左某幾份附件, 律師會做番certified copies, 收番charge, 好小事咋.

keep 契好麻煩, 所以就算供完都要按少少, 等銀行keep 契, 免得自己唔見.

琥珀宮

szeszewai 發表於 18-7-4 10:01
如果個律師真係話唔知,我仲可以點? 一d 都唔專業,完全唔理我呢個買家

...

去律師公會投訴佢,但好大可能係賣家全心暪騙

琥珀宮

psac 發表於 18-7-4 10:49
其實成日都有契係唔見左某幾份附件, 律師會做番certified copies, 收番charge, 好小事咋.

keep 契好麻煩, ...

有幾煩?

公爵府

BK Milk勳章 畀面勳章

szeszewai 發表於 18-7-4 10:35
嗯,我打算問多個律師,因為呢個律師唔夠專業
唔見樓契係唔會影響業權, 業主做個宣誓, 去土地註冊署補番d CERTIFY 契就得啦, 唔洗咁緊張喎

水晶宮

太平公主 發表於 18-7-4 10:45
之前係跌吉睇過有人同你一樣情況,問哂律師不能踢契,而且唔係好多銀行肯按無契樓,果位樓主都搞咗好耐,問 ...

Discuss個情況係咪同樓主一樣有正式複本的樓契?定連複右樓契都冇先?2個情況大不相同

男爵府

se6b03 發表於 18-7-4 10:47
明明係業主違反誠信,咁都唔可以踢契?

道德上業主係有錯,但法律上業主已有certified true copy , 冇影響成交,所以不能踢契

琥珀宮

szeszewai 發表於 18-7-4 02:24
只有certified true copy, 律司話唔可以唔成交!

我完全唔明點解律師樓無一早通知我!

http://www2.hkej.com/landing/mobArticle2/id/1625785
可睇下,尤其最尾一段,有可能係騙徒

水晶宮

mandy952 發表於 18-7-4 10:49
去律師公會投訴佢,但好大可能係賣家全心暪騙

我自己少少經驗,呢D情況二手買賣冇得踢契,律師都做唔到咩,投訴個律師亦冇完因去投訴,因佢冇錯。所以我自己現在鍾意新樓多D。

水晶宮

太平公主 發表於 18-7-4 10:54
道德上業主係有錯,但法律上業主已有certified true copy , 冇影響成交,所以不能跌契
...

正解!

琥珀宮

szeszewai 發表於 18-7-4 02:24
只有certified true copy, 律司話唔可以唔成交!

我完全唔明點解律師樓無一早通知我!

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20170820/mobile/bkn-20170820050042479-0820_00822_001.html
可以睇埋呢個

琥珀宮

eggcarol 發表於 18-7-4 10:55
我自己少少經驗,呢D情況二手買賣冇得踢契,律師都做唔到咩,投訴個律師亦冇完因去投訴,因佢冇錯。所以我 ...

但業主冇法律上冇責任話比人知有冇屋契嘅咩?又或者律師冇責任check清楚賣家有冇屋契嘅咩?有同冇價錢都唔同啦

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

szeszewai 發表於 18-7-4 10:21
哎,我怕第時賣出去都好煩! 我做唔到好似呢個業主甘無誠信! ! 我真係諗唔明點會唔見 !

如 ...

快d 搵熟人介紹多個律師問吓啦!呢d 樓最好唔好買,最怕到時有人拿出一份真跡出黎,咁就喊都冇謂

首頁
23456...14

尾頁

跳至