自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 00:20
可以用電腦打字了
唔知佢會唔會上BK,不過睇到我都唔驚。
佢比我早入門,我入門後就一直覺得同佢同枱食飯都 ...
講真,你eq 好高,比著係我,我唔會再出席有佢的家庭活動,只會私下約62,99 飲茶食飯算。

男爵府

開心吸收勳章

wahahaic 發表於 19-3-25 01:17
我一定唔會忍呢d人!爆左九年!以為好好恰!一句同佢講咁得意嘅細嬸、餐餐洗碗洗淨三隻既?你媽咁教你架? ...

個仔問玩唔玩得佢件玩具時?就應該大大聲答阿仔唔係人人咁大方架肯借人玩架、不過你即管試下去問下啦。佢唔借咪佢自己面幪。我仲會即帶阿仔落街買幾件玩具上來、同班細路講伯娘我好大方架嗱拎去玩啦!順便落果條八婆面!

大宅

好多謝大家嘅經驗分享
我會努力,堅強起嚟

用戶要求終止服務

大戶 發表於 19-3-25 01:28
睇完36樓,我明,因為以前我屋企啲親戚都係咁,所以我一早都係個句,不見即散,以後有乜聚會叫 c6自己去,同 c6 ...

同你一樣,自己戇居居忍左幾十年, 換來只係越踩越過,越見越灰,唔駛見一天光曬,唔駛委屈自己....

子爵府

回覆樓主:

我都好庵春的,在街又係比人烚吾敢出聲的,但我對住C6绝不庵春(係對佢的専利),如果佢都知,咁就唔洗指意逼我同埸出席,我同佢死過,你再逼我,我忍唔住爆佢重衰,無謂見啦。除非佢知咩事,是不是我哋欠左佢哋?為乜要吞聲忍氣?

侯爵府

回覆樓主:

其實我覺得同人地嘈就冇謂, 今次你去嘅目的係畀面奶奶(老公叫), 如果嘈起上嚟其實就失去咗個意義, 老公仲到頭來可能責怪你, 倒不如一開始唔好去. 如果一心係諗住畀面你老公比面奶奶就唔好嘈了, 自己玩自己. 自己帶定玩具同嘢食, 照顧自己. 人哋唔睬你唔同你玩咪算囉, 人哋冇視你咪冇視返佢, 堅強啲唔一定要同人哋嘈, 你無視佢唔好將佢講嘅說話放喺心裏面, 同老公感情先係最緊要. 返屋企同老公講自己嘅委屈, 下次叫佢堅決唔去. 今次已經畀咗面下次就唔需要了

禁止訪問

禁止訪問

公爵府

開心吸收勳章

^—^ 發表於 19-3-25 01:43
同你一樣,自己戇居居忍左幾十年, 換來只係越踩越過,越見越灰,唔駛見一天光曬,唔駛委屈自己....:excit ...

做人得個幾十年,最緊要自己開心,為左啲咁既親戚唔開心,唔值呢

大宅

我老公佢亞哥同佢老婆都係!
我哋叫佢哋,唔會應,當聽唔到!
我教個仔叫佢地,一樣唔睬!
99話我哋輩分細,所以一定要叫人,
我一直呑聲忍氣,什至唔去個D家庭聚會!
直到幾年前,有一次食團年飯,我哋叫佢地倆公婆時,一樣扮聽唔到,唔應人!
99就爆佢地,問佢大仔個老婆咩事咁巴閉,人哋叫你哋咁多次都唔應!話你哋大人有唔妥,唔應該牽連埋小朋友!
跟著99當著2枱人面前,叫我哋一家以後唔使再叫佢哋
個下超爽超開心

水晶宮

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-25 01:21
係99、C6、叔仔都知
其實佢係因為99唔想番99度
我係因為佢而唔想番99度

你c6 唔出聲又有嘅
由得個仔同老婆俾人蝦

你c6 係大哥
個細嫂咩輩份啊
大伯都唔俾面

珍珠宮

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 19:51
我有得揀就唔駛成肚氣
如果我得罪過佢,佢要咁對我就話啫
我自問冇得罪過佢

我估你出身背景唔及佢囉, 有d人係歡喜計較

大家都土生港人, 都可以合唔黎

你係咪繼室,定你未入門前, 有前度佢更喜歡等問題

定本身佢地兄弟不和, 你做左池魚

唔好理啦, 返正佢唔歡迎你, 係事實,知自己無錯咪算

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

wahahaic 發表於 19-3-24 17:39
個仔問玩唔玩得佢件玩具時?就應該大大聲答阿仔唔係人人咁大方架肯借人玩架、不過你即管試下去問下啦。佢 ...

仲買玩具上去?買玩具回家玩啦,佢新屋入伙關我蛋治咩?
我好小氣架,會即刻執野走

子爵府

洗淨三隻杯咁過份?佢好憎你喎,有冇諗到原因?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

每件都係小事,對著這些人,如無得避,唯有強化下自己,你嘅表現亦會影響到個仔。

上去佢地屋企,比我直頭唔會比個仔接觸佢地嘅玩具或物品,唔係有無禮貌問唔問,或借唔借嘅問題,大家關係已不好,掂完有咩事就姓賴。
去酒樓,唔幫你們洗碗就仲好,我寧願自己洗,至少安心,點知佢有無洗乾淨。

公爵府

chichiho 發表於 19-3-24 22:15
唔知你同佢咩關係
我叔仔老婆都同你講嘅一樣
以前我都成肚氣

我都試過,有妯娌在我生仔後對我非常不友善,自問無講過野得罪佢,妯娌姑嫂關係通常麻煩。

大宅

我係你我吾會去見列佢地,佢地擺到明吾鐘意你地,咩係俾面99?你c9、99根本吾重視你同你個仔既感受!為母則強!我吾會俾人洽我既小朋友洽到咁既程度!吾見最好!

大宅

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 19:34
每次見面親戚都表現得對你唔友善的話,
可以點還擊?
繼續當佢透明?

你不要放在心上 閒人一堆 你只要照顧好自己 做好自己 花一秒心神在這種人身上也是浪費 開心每一天

水晶宮

有得避席就避,不見沒咁怒。如局住見面,頂盡一年得一兩次仲自動當透明及零交流算。交個人,做場戲,算數。我男家都有親戚咁,自問沒做咩錯事就一直咁被針對、被罵,近呢幾年用呢個模式,舒服好多。我成日安慰自己,我是嫁呢個男人,不是嫁他的家人。

伯爵府

hashtag影視迷勳章 好媽媽勳章

忌廉溝鮮奶 發表於 19-3-24 19:34
每次見面親戚都表現得對你唔友善的話,
可以點還擊?
繼續當佢透明?

自己讓你和孩子強起來,去99度吃飯,自己活(emoji)️開心,大聲笑開心吃,準備足夠玩樂設施比仔,不用羨慕人,讓人地來羨慕你
你自己也要樣樣好,只是住800-900呎宿舍不是什麼勁人啦,不要讓她覺得自己勁,你無用!遇到這樣的人一定要比她強⋯⋯她就是看不起你⋯⋯自己無品你也可以看輕她,無家教,不知所謂

首頁
23456...8

尾頁

跳至