懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Viannwang 發表於 19-6-24 17:32
三年前做IVF已經有對孖仔,同老公十幾年都未試過自然懷孕,所以一直無避孕,今次就咁突然有左,真係悲喜交 ...

唔好唔要啦,我46有咗,同老公年紀大要養幾個,我又突然冇份job冇收入,開頭在屋企hea咗三個月,也日日都擔心冇$養,因為老公公司幾個月冇糧出,我報名育嬰園可以申請學費津貼,工人也不要,點都頂住養佢,早3個月就係諗住賣樓嗰時,我突然接到份job, 連老公嗰份都可以頂埋,阿b真係幾旺,突然什麼也變順利,嬰園最後一個位都比佢排到,仲有5星期就出世,日日聞吓薑醋味不知幾醒神,加油吧準媽媽,唔捨得就不要做後悔既事

複式洋房

無論如何,加油

別墅

Viannwang 發表於 19-6-24 19:22
我37歲啦,老公48歲,佢擔心嘅嘢多過我好多,因為佢係家庭支柱,我哋不停抽居屋都唔中,公屋又申請唔到, ...

講吾講得大概搵幾錢一個月?三思呀,你仲好後生

別墅

唔知你哋迷晤迷信,我見過好多人唔要BB之後個運勢好差

大宅

唔好唔要BB呀!我44y剛小產,而家想起走咗嗰細B嗰心都會穩穩痛!
生一個健康BB要經歷好多難關,你千萬唔好咁快放棄呀!

複式洋房

我認為check下T21, 同問多個醫生意見先決定
要三思

別墅

三年前做IVF已經有對孖仔,同老公十幾年都未試過自然懷孕,所以一直無避孕,今次就咁突然有左,真係悲喜交 ...

唔好輕易放棄,冇嘢係唔得嘅,加油

大宅

BB會選擇適當時機嚟 我結婚前加結婚後試七年都唔中 到我想放棄去做ivf就中左阿女 阿女腳頭好呀 排左好耐公屋都未到我地 一有左加名無幾耐就審查派樓 bb一岀世就有公屋住 你bb都係架 可能腳頭好 今次居屋就比你抽到心儀單位

複式洋房

我唔知你同你老公爲何會放棄BB,驚養唔掂是一個借口,對於我黎講貴有貴養,平有平養,我自己有四個小朋友,大囡已經中學,細囡已經小六,但上年意外有左孖仔,個一刻真係呆左,因為唔知四個小朋友自己是否可以handle到,但對於我黎講責任好重要,既然上天比我呢份禮物我就樂意接受啦,我都曾經驚養唔起,但依家孖B都就五個月啦,對於怕自己養唔起個個諗法我覺得我自己多於左,好開心自己選擇生佢哋出黎 再諗清楚D啊

大宅

我無意見
只祝福你身體安好,由醫生決定

大宅

請你唔好咁自私 幾多人做ivf幾次最後都失敗 自然懷孕本身係好多人朝思暮想 你竟然喺唔確定佢係咪有問題時就唔要佢 既然佢有幸黎到呢個世界成為你既小孩 你都要尊重佢既生存機會

大宅

尊種你樓主!家家有本難念的經 ,人就像一杯水 冷暖自知、只要你想清楚 唔後悔就可以了
記得唔開心搵人傾訴 唔好諗埋一邊 …
雖然萍水相逢 但希望你解決到 祝福你…

複式洋房

yyw28 發表於 19-6-24 18:53
唔知你信唔信,我大囡成日同我講我選擇你做媽媽,因為我覺得你好同埋個肚軟冧冧好舒服,記得我第一次同佢 ...

謝謝你來當我的寶貝係戲定書?有冇link?我搵唔到丶thx

大宅

菠蘿蜜 發表於 19-7-1 23:42
謝謝你來當我的寶貝係戲定書?有冇link?我搵唔到丶thx

是一本書

複式洋房

睇完大家既留言我都覺得好感動呀, 我同樓主一樣都去左家計會仲約左時間見醫生傾流產, 最終我冇去到. 其實我開頭想唔要係因為我生完冇耐又有住屋既問題我驚照顧唔到兩個所以一開始就打算唔要.
但最終依家會堅持胎住佢, 老公話快唔快樂取決於自己點睇, 有冇地方都可以生活到, 有屋住已經比起露宿既人好好多架啦, 怕照顧唔到怕辛苦都係幾年既問題JA, 將來回味返都覺得值得. 我地做大人要有責任, 既然冇得改變就要接受.
P.S. 我甲狀有事係會嘔到癲, 第一胎我嘔到瘦左20磅, 依家又開始嘔, 每次嘔都覺得好辛苦好想放棄, 但好快又閃走, 因為捱多幾個月佢就會出來架啦. 生命來得唔容易
樓主好好想清楚 加油

禁止訪問

子爵府

potatocc 發表於 19-7-2 11:27
睇完大家既留言我都覺得好感動呀, 我同樓主一樣都去左家計會仲約左時間見醫生傾流產, 最終我冇去到. 其實我 ...

望到你打哩篇野 都想喊 ,你都加油

子爵府

mrspigletyip 發表於 19-6-24 21:51
樓主,你會一生後悔,以後你的全家合照是不齊人的,以後你吃的團年飯也不齊人。
生命的寶貴,而且是妳的骨 ...

你咁講過份左囉

大宅

我做媽媽了 發表於 19-6-24 18:40
我本生有糖尿勁高⋯⋯而家29w有機會毒血我陀緊B女一D都唔想放棄糖尿人仕介口好辛苦!
正常孕婦肚餓想食就 ...

我好明白你,我都係糖尿高級組,不過唔洗打胰島素。我飲完糖水2小時12.8。俾糖尿科醫生嚇死。好彩托賴仔仔最後都健康平安出世。

大宅

樓主,有B是天賜,唔好放棄,我已經小產左2次,想佢阿B返黎,攪到自己疑神疑鬼,每次m遲左幾日,我就充滿期待,奈何每次都好失望,所以有時話就應好好珍惜,以免日後後悔,當然我亦尊重你的決定,只要你明白曰後會見對的就ok了

首頁

尾頁

跳至