自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

公爵府

teambuilder 發表於 19-7-24 20:25
BK 好多JM,立場中立或藍,一係同家反目,一係同老公不和,一係同事互罵。有呢類經驗嘅人都似係同一類人, ...

我䛊啲黃以為自己大哂,unfriend and bad mouthed 不同政見人士,你講得好啱,真的是社會普遍現象

侯爵府

公司唔講政治就最好,日日見何必吵吵鬧鬧

公爵府

JaneJaneT 發表於 19-7-24 18:47
一個黃,一個藍, 坐在中間,很煩

你兩個同事又係多餘!有精力留返嚟救國啦!

珍珠宮

teambuilder 發表於 19-7-24 20:25
BK 好多JM,立場中立或藍,一係同家反目,一係同老公不和,一係同事互罵。有呢類經驗嘅人都似係同一類人, ...
的確值得大家自省下先。

尤其咁多單爭吵後用埋生命去申訴理念,那些和佢地爭吵的親人朋友感受又係咩?講少一句,退後一步,面子真的難放下?你“正義”得不到人認同就一刀斷情?我冇話呢啲人嘅理念“錯”。
咁多父母的論壇鬧異見時表現之暴戾恣睢,希望佢地唔好用同樣方式對子女。但作為一個成人,就不應該咁唔成熟地處理糾紛。

侯爵府

大力大力 發表於 19-7-24 22:16
物以類聚,有事就警察,無事就黑警~

係,社會好奇怪

大宅

Alex123 發表於 19-7-24 23:01

係㗎啦!你估好似做警察做到以為自己做義工,唔洗出糧咁, ...

咁都要衡量班黑衣係咪暴徒會唔會癲狗式咬人嘅!等陣under staff俾人圍揼傳媒,呀,係黃媒唔會講,或掉轉黑白嚟講㗎嘛, call back up係正常approach!!

侯爵府

在公司直頭唔講野,午餐自己一個食,很煩

珍珠宮

alicego62 發表於 19-7-25 08:52
我䛊啲黃以為自己大哂,unfriend and bad mouthed 不同政見人士,你講得好啱,真的是社會普遍現象
...
建制激動好多,更喜歡改“花名”去貶低別人.......能針對理性討論的少,能技術上討論的更少。一味轉貼......

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

任何一方也容不下任何反對意見

男爵府

返到公司最好不要談政治, 一定有和自已不同意見的同事, 費事影響情緒、工作、感情.

珍珠宮

clyeu 發表於 19-7-25 07:16
冇聽到報案室有24000「市民」同時打999,同時間區內多宗打鬥?一個警區只剩幾多警力你知?沙田事件你見不 ...

同時報警又如何?咁收到第一個元朗西鐵站的報警就要立即處理及安排啦!之後23999個報警又關乜事?
加上已經有元朗區議員爆料前兩天及當天下午已經向警察公共關係科報料。另外,報案中心亦已經有人爆料啦!你唔係無睇呀?
而且香港有幾大?如果唔塞車,荃灣及旺角區也可以半小時內去到元朗啦!

多啲分析,唔好盲撐啦!

公爵府

clyeu 發表於 19-7-25 07:16
冇聽到報案室有24000「市民」同時打999,同時間區內多宗打鬥?一個警區只剩幾多警力你知?沙田事件你見不 ...

24000個call.. 我睇到都打左個突,班友都無良知既。。連999都攪。狗都不如...

珍珠宮

bobocheung65 發表於 19-7-24 22:58
我mk 搞果日出去宵夜 隔離忽然有六個黑衣人坐低 我老公死講 我都小佢 你咪搞事啦大佬
...

哇~你當時處境好危險

珍珠宮

Myy4.myy4 發表於 19-7-25 09:29
咁都要衡量班黑衣係咪暴徒會唔會癲狗式咬人嘅!等陣under staff俾人圍揼傳媒,呀,係黃媒唔會講,或掉轉黑 ...

講緊元朗黑警合作喎?

子爵府

Alex123 發表於 19-7-25 01:48
係囉!出糧時就有三萬個警察,但報警一個小時,甚至已經有元朗區議員早一天已經向警察公共關係科報料及要 ...

3萬個全部軍裝? 3萬個24小時on call? 當晚西環攪緊咩你唔知咩? 唔好一竹竿打一船人,仇警仇到咁

大宅

Alex123 發表於 19-7-25 10:04
講緊元朗黑警合作喎?

元朗黑警合作係你地講,有proof就搜證。仲相信法治,我相信會有檢控!

珍珠宮

bobocheung65 發表於 19-7-24 22:56
我今日只聽到其中一個最激動的同事話 政府一日唔回應一日繼續搞

我無插嘴 費事影響做嘢

其實政府唔係唔回應,只係佢地唔妥協je,得一就想二,無止境訴求~
不過你岩,我去街聽到都費時出聲~

大宅

Yungalice13 發表於 19-7-25 10:05
3萬個全部軍裝? 3萬個24小時on call? 當晚西環攪緊咩你唔知咩? 唔好一竹竿打一船人,仇警仇到咁
...

正解。D人都唔知警務處結構同日常運作點run

珍珠宮

wannabe118 發表於 19-7-25 10:03
24000個call.. 我睇到都打左個突,班友都無良知既。。連999都攪。狗都不如...
...

係好恐怖啊!市民打足咁多個電話都可以一個都無人處理,見無警察到,當然繼續報警啦!
証明有咁多市民見到有黑社會打人及受影響,班義工警察也可以當無事發生。真係狗都不如。

珍珠宮

回覆樓主:

其實就算講,如果係理性同識互相尊重,一樣無問題,我同我朋友,對黃藍都有各自睇法,咁所以佢會聽下我講,我又會聽下佢講,講完,大家一齊~哦~咁又係呀~於是我地一齊決定,乜都唔好信~
不過咁,我地一致認為,暴力好不智,黑白都討厭~

首頁
23456...10

尾頁

跳至