自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

子爵府

首先要有求情呢樣野!

大宅

露比EE 發表於 19-11-2 08:49
求情都冇得重考,我女4年班份英文卷只做左7成,連老師都問佢點解,佢話因為未決定用正楷定潦草喎! :igive ...

所以有時小朋友嘅想法真係好令人流冷汗⋯⋯

珍珠宮

開心吸收勳章

mollybach 發表於 19-11-2 07:23
其實係想搏一搏,睇下求唔求到情,當然,我都知機會係接近零,只係覺得白白無咗d粗心大意分數好唔抵。而我 ...

真係第一次聽,做漏幾頁可以同學校求情補考。咁我係咪都可以話呀仔係識計數,只係粗心大意計錯而要求重考?

考試唔係淨係考知識,仲考埋技巧,夠唔夠冷靜,是否細心睇題目,有冇對卷等等。

珍珠宮

回覆樓主:

無需向學校求情,有錯漏就自己承受返後果,係小朋友一個好重要嘅學習過程
學識自己承擔後果緊要過測驗分數

你去同學校求情,小朋友會以為有錯漏都總有人幫手
不過我覺得去求情,學校都唔會安排重測

好老實,我中學考試都試過大意做漏一頁,小學都無試過,係中學先發生,係人生唯一一次
從此我會更加緊慎以免做漏

做漏卷唔合格,得到好低分,加上俾媽咪責備已經得到應有懲罰
如果係我,我唔會額外再去罰小朋友

男爵府

mollybach 發表於 19-11-2 07:45
2年班,所以先唔想行錯一步影響日後深遠;但又好可惜白白無咗最有把握嘅主科分數。
...

其實你求情冇用,學校都唔會因為你求情而比你重考,咁係對其他學生好唔公平,而你亦會比到自己小朋友錯覺,原來做漏左,找家長求情就可以重考,咁駛乜努力温書,考得唔好咪求情囉,反正可以重考。

二年班,其實都係傻下傻下階段,你慶幸佢二年級發生做漏試卷,而唔係呈分試,佢會刻骨銘心架啦,大把小朋友都會做漏試卷,唔好捐晒佢d玩具啦,同佢講,明明係自己識,依家幾唔扺呢?下次小心d啦。

大宅

cloudwingwing 發表於 19-11-2 08:53
真係第一次聽,做漏幾頁可以同學校求情補考。咁我係咪都可以話呀仔係識計數,只係粗心大意計錯而要求重考 ...

係,而家就比個教訓佢要戒粗心大意,亦提醒自己唔好忘記做人最基本嘅嘢係要承受自己帶來嘅後果。

水晶宮

回覆樓主:

唔會求情,求一次,佢以為以後都有呀媽幫,更加唔會對自己嘅事負責。

我女因為畫花試卷,每份俾老師扣20分,我都冇求情。佢試卷仲要滿分,級1,我女喊到豬頭咁,食不下嚥,我都唔求情,但有同老師了解。我女唔知一時貪玩後果嚴重,以後佢咪知囉。呢d經驗非常珍貴,千金難買!! 趁佢細個俾佢經歷多d挫折,俾佢學懂承擔後果,呢d係佢將來人生寶庫! 分數高低事小,名次係虛空。

大宅

秋天與楓葉 發表於 19-11-2 08:57
無需向學校求情,有錯漏就自己承受返後果,係小朋友一個好重要嘅學習過程
你去同學校求情,小朋友會以為有 ...

知道,我都明白捐哂佢d玩具係令佢好嬲同有陰影,所以我唔會喇。

公爵府

hashtag影視迷勳章

mollybach 發表於 19-11-2 06:43
佢本身專注力有d問題,但唔係好嚴重,所以無做評估。昨日測驗係佢強項科目,佢以為自己做完,無對卷就發白 ...

幾年級?一次半次唔緊要,但要他知道後果。我仔中五大考突然發瘟,強項科目做漏一版,成績當然劇跌,事後完全知衰,各科都不再掉以輕心,結果該科目dse取5**,順利入讀心儀學科。
吸取教訓最重要!

大宅

學校冇得求情㗎喎!我仔果時都做漏最後面果一頁.減咗廿分(選擇題).個個都求情.咪好唔公平?

珍珠宮

開心吸收勳章

mollybach 發表於 19-11-2 08:59
係,而家就比個教訓佢要戒粗心大意,亦提醒自己唔好忘記做人最基本嘅嘢係要承受自己帶來嘅後果。
...

睇哂你的留言,你好理性,肯聽大家意見,所以千萬不要去學校,學校肯定記住呢種怪獸家長。

既然你仔可能有問題,是應該去尋求協助,睇下係咪真係專注不足,才有適當的治療及教育給她,加油。

珍珠宮

mollybach 發表於 19-11-2 09:01
知道,我都明白捐哂佢d玩具係令佢好嬲同有陰影,所以我唔會喇。

一時火遮眼乃人之常情
同仔仔平心靜氣咁傾返今次件事學到咩
正所謂經一事,長一智
希望你明白學識自己承擔後果,緊要過任何測驗/考試分數

水晶宮

畀面勳章

mollybach 發表於 19-11-2 08:00
佢無做評估報告,係老師、補習老師話留意佢有d似係,但又唔算好著跡嗰種,呢類踩界先攞命,人哋以為佢無問 ...

下次記得考之前,提佢睇頁數做人
只提一件重要既事好啦
太多太多樣會唔記得

珍珠宮

減齡達人勳章

可樂糖 發表於 19-11-2 07:22
因為一時大意,無曬心愛的玩具好慘!
將心比心,如果你有次煮飯唔記得襟煲飯制,開飯時發現,結果你屋企人 ...

珍珠宮

2024年龍年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 育兒性格勳章 夏天玩到顛 畀面勳章 有「營」勳章 wyeth冷知識勳章 爸B勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章

佢本身專注力有d問題,但唔係好嚴重,所以無做評估。昨日測驗係佢強項科目,佢以為自己做完,無對卷就發白 ...

睇完成件事,我係你一定唔會向學校求情。首先要了解冇做幾頁,唔係外界原因導致,而係你小朋友自己大意疏忽做成,一定要自己承擔責任。再者,如果你同學校求情,俾你補做,對其他考生實屬不公平,人人按時完成,而你為什麼有特權可以第二次再補做?(請你用別的家長角度想想這件事)。

今次一定要俾小朋友一個好好教訓,等佢知道,考試/測驗唔用心、小心,係要承擔低分/唔合格後果。如果你幫佢求情, 佢下次又有心存僥倖心態,唔會知道錯。

禁止訪問

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 我的育兒心得勳章 分享愛 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

mollybach 發表於 19-11-2 07:25
係,昨日話捐哂已經喊到豬頭,其實唔係佢態度輕浮,覺得無所謂的話,我真係唔會行到呢一步。
...
咁順便可以傾下佢既態度

琥珀宮

呢d邊有得求情重考,家長唔洗唸多了,學校無可能接受。

而且個分數又唔係咩前途尤關,低分咗,會有乜大影響既嚴重後果?若因此要留班,才求情唔想留。

只係你覺得好唔抵,你自己疏導情緒吧,學校無責任去幫你呢樣

男爵府

咁特別連求情都俾你諗到?!
與智者為伍 與善者同行

男爵府

雖然唔係好貼題,但同你分享下~

我有個中四插班生,第一次考試唔記得左考bio(一日考兩科,考完第一科走左,唔記得去考elective)結果當然是換來「零分」及「扣操行分」,我及所有身邊人都笑到佢中六,呢個係佢成長的教訓~

佢入左科大喇,year 1,我再三提佢「科大的星期日係working day,好多考試都安排在星期日,唔好miss」

佢地會成長的~ 由得佢地承受後果、教訓~ 是歷練!

P.S. 我記得呢個學生都試過漏做兩頁英文應該俾人罰到不得了~

首頁
23456...9

尾頁

跳至