自由講場

跳至

首頁
23456...10

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

auhiyo 發表於 20-2-8 15:08
幾日前先話仲有2個幾月用,而家就得番一個月?d口罩夠竟去哂邊?

我响另一個帖有講

有醫護人員濫用
醫生收新症(非傳染病症),每收一個就沖涼換制服 + PPE,一晚換幾次
唔好話 PPE,連制服都洗唔切

唔使用自己錢 / 物資就濫用,係浪費多

伯爵府

ASUS_JT 發表於 20-2-8 15:00
咁即係家陣醫院係缺N95口罩,而唔係外科口罩?

N95 已經開始限用, 其它未缺, 但係咁用落去, 保護衣, 手套, 醫療防俱都會缺

依家係幾個國家都搶緊呢D 野, 疫情最嚴重係中國內地, 大部份供貨都去左救急

3M 24 小時開廠, 都話起碼4月先會供應正常...

子爵府

jasprincess 發表於 20-2-8 13:56
其實我唔明點解香港政府唔同其他國家政府去deal, 睇吓人哋口罩廠可唔可以幫我地政府生產口罩
...

無人知正苦想點做, 超底價全球採購標書, csi加生產線加產量又唔外售。

琥珀宮

畀面勳章

I9528 發表於 20-2-8 15:12
我响另一個帖有講

有醫護人員濫用

之前以為夠用就由佢地,而家唔夠就要限制咩人優先用啦,好多 non high risk area 都 full gear,如果唔夠就要限制啦,點都係 isolation ward 同事優先

琥珀宮

畀面勳章

littlesister 發表於 20-2-8 15:20
之前以為夠用就由佢地,而家唔夠就要限制咩人優先用啦,好多 non high risk area 都 full gear,如果唔夠 ...

無錯

男爵府

littlesister 發表於 20-2-8 14:57
事實而家仲係有裝備俾醫護用,無人會無裝備就處理病人,至於點解裝備存貨突然下降,除左因為用多左外,自 ...

有當然有,比你保護都冇、唔會做啦,但係仲夠唔夠嘅先係問題。如果爆疫症講緊2-3 個月....
我問有關口罩行業朋友,保守估要4 月先可以開始正常。
攞公家野已經唔係day 1 新聞,偷口罩嘅人更加可恥。
而本身儲量都出現問題,尤其某幾間公院。半個月前已經知儲量開始唔夠2 個月,仲要purchase 唔到,所以雪上加霜⋯⋯
醫管局2 次都出嚟: 無收!得返1 個月!
政府幫過咩?
另外迫到市民通宵排口罩、老人家買唔到。

餐廳老闆 都班到2xx 個N95 去幫醫護。
私人公司派口罩....
問心,政府做過咩?

男爵府

ASUS_JT 發表於 20-2-8 14:39
SARS時期,病房會重用口罩?! 我當時自費嘅都唔使喎

醫院員工用口罩有冇指引? 有的話,現時疫 ...

的確如此,如果濕咗可以換,否則放入紙袋重用。 幸運地我識這班醫護, 不是在高危病房, 那時候並沒有感染。 現在指引怎樣,我並不知道。我當時日日坐地鐵過海返工,見到並非人人戴口罩,我自己一時時。

大家傾開覺得現在資訊發達, 人人比以前更小心。 以往係擔憂,而家變成惶恐。

大宅

之前以為夠用就由佢地,而家唔夠就要限制咩人優先用啦,好多 non high risk area 都 full gear,如果唔夠 ...
邊度聽返嚟,邊個non high risk area 全套 full gear? 邊間醫院?

琥珀宮

畀面勳章

baby_happy 發表於 20-2-8 14:54
I.T.部門嘅人都可以做醫護工會主席啦。
原片見到佢明顯唔係攞,係偷,因為佢d動作都係好鬼祟,而且唔係偷 ...

請問邊度搵到段片?

琥珀宮

畀面勳章

Mlls8693 發表於 20-2-8 15:30
邊度聽返嚟,邊個non high risk area 全套 full gear? 邊間醫院?

好多,邊度唔講啦,外面都傳黎傳去,話醫院一定好大鑊,否則唔會呢d部門都 full gear

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

littlesister 發表於 20-2-8 15:32
請問邊度搵到段片?

https://youtu.be/1WNVI-1f3mc

大宅

好媽媽勳章

flyinsky 發表於 20-2-8 14:40
如果係咁點解政府又要講真係唔夠先俾?如果唔合規格就應該俾都唔俾得

你嘅意思唔帶口罩都好過用CSI

大宅

littlesister 發表於 20-2-8 15:34
好多,邊度唔講啦,外面都傳黎傳去,話醫院一定好大鑊,否則唔會呢d部門都 full gear
...
伊院出面班警察就full gear, 傳黎傳去即係邊個ward 醫護有full gear?

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章

回覆 baby_happy 的帖子

呢個俾人拉左啦⋯⋯係醫院職員。

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

flyinsky 發表於 20-2-8 12:39
有線新聞講,而家邊個仲話醫院夠口罩?

咁政府存貨,有必須要先送醫管局。

必須要確保前線醫護有足夠口罩,才可以保護市民。

大宅

flyinsky 發表於 20-2-8 12:39
有線新聞講,而家邊個仲話醫院夠口罩?

https://news.rthk.hk/rthk/ch/component/k2/1507386-20200208.htm

子爵府

tutik 發表於 20-2-8 13:25
政府可否立法禁止民間囤積口罩? 充公咗黃人團積嘅口罩一定夠醫院用。

佢哋話唔用黃C嗰啲口罩喎

珍珠宮

littlesister 發表於 20-2-8 15:02
所以要鎖起配給囉,過年時好多倉都唔見口罩同搓手液,係一箱箱咁不翼而飛
...

唔係鎖起 我以前不時去探病,自己會帶口罩,會見病房有盒口罩放在護士工作台,護士醫生有用,有時護士見有探訪者冇口罩(可能係老人家,費時佢走來走去買),都會俾一個佢。

珍珠宮

cherron416 發表於 20-2-8 13:01
Bk有人話自己/ 親友係醫護,大大聲走出嚟話:邊個話唔夠、bala bala....

味係囉,我家人做醫護,一早講唔夠。
可能出黎bibala話夠個啲,就係一盒盒偷返去個啲家人,所以覺得肯定好多,多到可以攞返屋企,其實佢地唔知醫院已缺 說漏了嘴

子爵府

依家個問題係啲大陸人隱瞞事實 明明去過武漢又唔講 住咗喺普通病房住到發病 所以連普通病房嘅醫護都要full gear 已經冇分隔唔隔離病房 因為一樣咁危險 限制到啲咩

首頁
23456...10

尾頁

跳至