自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

Wongellewong 發表於 20-4-17 12:08
香港中銀可開大陸戶口, 不過危機是比大陸果邊kept 埋你香港銀行資料。

在大陸開戶口 , 預左所有資料通 ...

呢樣未必關事, 我的大陸中國銀行戶口已開多年, 都是上星期先收到中山樓盆電話, 未必關銀行事, 我反而覺得可能關淘寶或集運事, 因為呢排淘多左野, 廣告電話都多左. 另外CALL 的士都會多左廣告電話, 仲有TG初初開始用的幾天, 唔識庶敝自己的電話號都多左廣告。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

yeemeif 發表於 20-4-17 12:08
係呀我都搵唔到人入數比我,之後我搵到一間找換店可以免手續費,入咗錢後就爆疫情,完全未用過 ...
淘寶或大陸網購都可用戶口比錢的。
一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

珍珠宮

yee79 發表於 20-4-17 01:31
係 香港中銀存款機可存人仔落自己戶口 跟住用中銀app 做滙款 零手續費 到時開左戶職員會教你點用架 再教你 ...

請問要外幣戶口嗎?

珍珠宮

andyman 發表於 20-4-17 07:41
而家深圳搭地鐵要認証, 因為疫情關係政府要知所有搭過地鐵的人的行程, 第日上去唔知使唔使, 因為我用乘車碼 ...

即係用一張深圳通唔可以搭地鐵?

翡翠宮

yeemeif 發表於 20-4-17 16:50
可以搭, 但是要到票務處先做實名, 現在是為了疫情而做, 第日就唔知會否繼續。

翡翠宮

yeemeif 發表於 20-4-17 16:50

我是在微信 深圳本地寶睇到的信息.

公爵府

好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

回覆樓主:

我喺海岸城地下嘅工商開,第一次要入300蚊

伯爵府

kayikayi293 發表於 20-4-17 11:09
或者另一方法就係香港買日租卡再上去實名,我當初係咁做

香港邊度有得買?

伯爵府

andyman 發表於 20-4-17 08:16
1. 營業廳已沒有平價PLAN , 要開日租卡恐怕要在關口的艇仔買卡了, 一樣會幫你做埋所有實名, 但手續費貴, ...

咩叫艇仔?

水晶宮

sueyee 發表於 20-4-17 18:05
咩叫艇仔?

我估類似小商鋪買d咭返黎,跟住轉賣比街客,幫手做埋實名

翡翠宮

sueyee 發表於 20-4-17 18:05
咩叫艇仔?
即係一出關口, 地鐵站入面, 寫住中國移動果啲 couter , 呢啲就係代理點, 佢地有日租卡, 我語記得係2018定2019年同朋友開左一張150元日租卡, 100元係手續費, 50元係話費, 每月扣8元租金, 數據要另外買1.50元有1.5GB, 一日內用完, 記得叫couter 開埋漫遊, 咁在香港就收到訊息了, 在香港不要用數據好貴, 要用wifi。

珍珠宮

andyman 發表於 20-4-17 17:39
可以搭, 但是要到票務處先做實名, 現在是為了疫情而做, 第日就唔知會否繼續。
...

明白,唔該晒

伯爵府

andyman 發表於 20-4-17 18:50
即係一出關口, 地鐵站入面, 寫住中國移動果啲 couter , 呢啲就係代理點, 佢地有日租卡, 我語記得係2018定20 ...

謝謝解答。
你話數據要另外買,係每一次上去要用都要買?

翡翠宮

sueyee 發表於 20-4-17 19:03
謝謝解答。
你話數據要另外買,係每一次上去要用都要買?
數據要額外比錢, 但會在儲值的金額, 下個月自動扣除1.5元, 24小時內可用1.5GB, 即今晚8點開, 明晚8點就計一天1.50元, 如果9點仲用緊就會計第二天。

伯爵府

andyman 發表於 20-4-17 21:12
數據要額外比錢, 但會在儲值的金額, 下個月自動扣除1.5元, 24小時內可用1.5GB, 即今晚8點開, 明晚8點就計一 ...

即係開左數據制先會自己扣除

翡翠宮

sueyee 發表於 20-4-17 21:32
即係開左數據制先會自己扣除
當然啦, 不用就不扣, 其實跟卡每月有唔知係100幾MB係送的。

伯爵府

andyman 發表於 20-4-17 21:47
當然啦, 不用就不扣, 其實跟卡每月有唔知係100幾MB係送的。

唔該晒你。等疫情過左就去整。見人地用大眾點評同美團咁方便,我都想上深圳玩得方便,下下用cash好out咁

水晶宮

2024勳章

我通常在微信買數據,出發前在微信轉中國大陸區,有個「手機話費充值」,買1G/3元/日的數據,足夠玩一日,幾時去就幾時買,唔夠就再充,反正只係3蚊雞

翡翠宮

czl115 發表於 20-4-18 19:08
我通常在微信買數據,出發前在微信轉中國大陸區,有個「手機話費充值」,買1G/3元/日的數據,足夠玩一日, ...
中移動自動扣都係1.50元1.5GB, 做咩要比人賺多1.50元

水晶宮

2024勳章

andyman 發表於 20-4-18 19:14
中移動自動扣都係1.50元1.5GB, 做咩要比人賺多1.50元

多謝分享我都要再學習一下

首頁

尾頁

跳至