自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

annahm 發表於 20-12-8 07:31
我都係啊,已經好耐無發,可能轉天氣,最近個心跳得好亂

是的。昨天已經是大雪節氣,冬天是腎水當旺,腎屬水、心屬火,水克火,心偏弱,處於弱勢,可於飲食中增加苦味(虛寒者需注意避忌寒涼之物),苦味入心。

珍珠宮

MARI123 發表於 20-12-7 13:07
回覆 平平常常 的帖子

我現在既中醫佢話我個胃可能唔多好, 暫時唔適合飲一些滋膩既中藥, 而我見到炙甘草湯 ...

對中醫藥道理認識不夠的人,很容易見樹不見林,容易放大了個別而忽略整體。這樣的誤區我曾經走過。所以中醫師要懂得檢討、分析和反省,才會不斷有進步,不然就容易走偏。中藥材極少是單獨使用的,往往是藥方裡面有配伍,發揮整體藥方的功效。同樣一種中藥材,放在不同的藥方裡面,效果可以完全不一樣。舉例説,即使藥方裡面有黨蔘黃芪,也可以讓陰虛的人吃藥後感到舒服滋潤,因為裡面還有其他藥材配伍。還有藥方裡面有大熱的肉桂,收火用的。

以單一中藥材論,大寒大熱的藥材我都曾經吃過,但都是以藥方的形式吃的。所以不要有先入為主的偏見,看到藥方裡面個別藥就抗拒。

別墅

回覆 shirleyli_0513 的帖子

最緊要無翻發
但早搏聽聞做完燒溶後都有機會翻發, 所以如果有日自己要做, 都心大心細

別墅

回覆 平平常常 的帖子

先多謝你好意! ^-^ 但藥方已掉咗, 因為已係好幾個月前既事。但我記得阿膠好似每日有成20克(每日分2次加入中藥內一齊飲), 有生地黃 同 炙甘草, 但份量忘記咗, 而人參我記得佢煲完後比返我, 係白色切好咗一塊塊咁, 好似係一田蔬菜部有得買嗰啲白色一枝枝白參咁。

珍珠宮

MARI123 發表於 20-12-9 13:44
回覆 平平常常 的帖子

先多謝你好意! ^-^ 但藥方已掉咗, 因為已係好幾個月前既事。但我記得阿膠好似每日有 ...

聽你描述,佢用的人蔘應該係白參,即係生曬參。紅蔘溫性,黨蔘性平,白參微涼,花旗參寒涼。我煎藥用的是黨蔘(其實古方裡面的人蔘是黨蔘,不過古代是天然生長,藥效比現代好),年份夠,半野生。如果用市面上一般種植黨蔘,等級比較低的話,一係增加其分量,一係多數以紅蔘代替。

一日用阿膠20克,你說你脾虛,那我覺得是分量明顯過大了。這個分量我都不敢吃,脾胃會被卡住,但是一般反應應該不會像你那麼誇張。生地黃是寒涼的,現代人大多數脾胃對此物耐受性很低,我懷疑最大問題可能是煎藥時沒有加適量黃酒,沒有久煎,或者份量過大。醫師開方不夠保守,你白受苦,可惜。

別墅

回覆 平平常常 的帖子

多謝你回覆我 ^-^
其實最辛苦係飲花旗參嗰次, 醫師可能根據我過往既病歷知道我容易上火, 所以開咗較多既滋陰藥比我, 而唔知道我可能體質改變咗 或 體質夾雜咗其他而無發覺, 總之之前食佢開既藥, 起初時我自己覺得個病情好似嚴重咗, 到中段時佢又改咗少少, 早搏有好啲, 但唔穏定, 仲呼吸困難咗, 之後佢發覺可能滋膩藥影响我個胃又少用咗滋膩既中藥, 最近呢次佢改變咗以調理個胃為主就比較好啲, 但食咗一星期左右, 要再睇睇。

大宅

shirleyli_0513 發表於 20-12-7 13:33
大肚時心跳快,生完做左心臟燒溶術之後就無翻發啦
政府做微創,3日2夜走得
...

我都係大肚時發現㗎,但我仲未做,醫生當時話得8%,可以唔使理住。但最近發作,我覺得唔止呢個數啦,好擔心要手術

大宅

leefun123 發表於 21-2-4 01:21
我都係大肚時發現㗎,但我仲未做,醫生當時話得8%,可以唔使理住。但最近發作,我覺得唔止呢個數啦,好擔 ...

我一跳就會跳到160-180/min
好攰
我話會再大肚堅持做手術架
因為政府通常叫你唔好做,之後想做就排好耐
我上次排左3個月咋
局部麻醉小手術

大宅

shirleyli_0513 發表於 21-2-4 09:04
我一跳就會跳到160-180/min
好攰
我話會再大肚堅持做手術架

咁你做完依家係唔係好返曬?要唔要食藥?

大宅

leefun123 發表於 21-2-4 09:07
咁你做完依家係唔係好返曬?要唔要食藥?

好返啦 無翻發都唔洗食藥
唔洗覆診

首頁

尾頁

跳至