自由講場

跳至

首頁
23456...9

尾頁

象牙宮

72leelily 發表於 20-10-29 15:11
你食卵磷脂效果如何?

我無食呀!膽固醇指數4.57
LDL.2.35 HDL1. 73, 都算ok掛。
親戚有食原本擲界,佢家族個個都高的,
而家正常。

男爵府

每天食麥片當早餐, 食大麥片較好(價X棧又些是加有果仁及少量提子乾的), 可加無糖黑芝麻醬(即磨的)再加2茶匙亞麻籽粉,好香就不會太難食.
[img align=left]D:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\▲▽◎~1.gif[/img] [img align=left]C:\Documents and Settings\Administrator\My Documents\My Pictures\p1.gif[/img]

複式洋房

回覆 mercurycc 的帖子

卵磷脂係SUPPLEMENT??

公爵府

2024年龍年勳章 畀面勳章

最近經常陪奶奶睇醫生,心臟科醫生、營養治療師……等等。

佢哋唔睇總膽固醇,只睇壞膽固醇和三酸甘油脂。壞膽固醇4.7係好高。營養治療師話不要吃炸的食物,所有動物脂肪戒絕,所有動物皮及內臟不要吃。睇睇以下圖表比較容易理解。

大宅

LovelyKwan 發表於 20-9-13 18:11

咁你有冇食過藥?原來要三年先減得一度!真係暈

我都係最近驗到下壓高,膽固醇高,但膽固醇令我隻眼血管唔好,所以我重點減膽固醇,十分努力研究緊

伯爵府

降壞膽固醇 最有效都係做運動 飲食亦要注意 睇你上面講平日都食下調味料 試下油菜全走 少食油炸食物 醃肉的話改用天然調味料 如香草 白飯轉三色米/十穀米 維持三個月效果都已經差好遠了
另外 吸收植物固醇 我營養師建議我每日飲一包鈣司寶植物固醇版本

333s    發表於 21-1-21 11:40

大宅

wykong007 發表於 21-1-21 10:37
我都係最近驗到下壓高,膽固醇高,但膽固醇令我隻眼血管唔好,所以我重點減膽固醇,十分努力研究緊
...

你點知道是膽固醇令你隻眼血管唔好 ?

我呢一年都老花得好快..唔知關唔關事

大宅

Gi-leung 發表於 21-1-21 10:52
降壞膽固醇 最有效都係做運動 飲食亦要注意 睇你上面講平日都食下調味料 試下油菜全走 少食油炸食物 醃肉的 ...

我都試緊吸收植物固醇Benecol

象牙宮

LovelyKwan 發表於 20-9-9 15:26
有咩解決方法,唔想開始食藥,想試吓從飲食開始睇吓得唔得,谢谢!

我...

每日跳鄭多燕20分鐘
運動, 飲食 + 中醫調理吧。

到底如何可以降低膽固醇?

根據歐洲心臟學會建議,有效降低膽固醇的方法包括:

• 每日攝取3克燕麥水溶性纖維,相等於9湯匙未熟燕麥份量。
  • 減少進食壞脂肪來源的食物,例如午餐肉、公仔麵、雪糕、碟頭飯、薯片以及雞翼等等。
  • 每日進行半小時帶氧運動,以幫助減走多餘脂肪及增加好膽固醇含量。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

大宅

回覆樓主:

有一種叫 絞股藍茶 ,非常有效去膽固醇,不過偏涼,如果受得到,真是唔錯。

伯爵府

回覆樓主:

我之前都好似咁,全部責界

我用4個月瘦十幾磅, 調節飲食,我再check 正常番晒

大宅

LovelyKwan 發表於 21-1-21 11:23
你點知道是膽固醇令你隻眼血管唔好 ?
我呢一年都老花得好快..唔知關唔關事
...

因為11月時發現左眼早晚睇野有層霧咁,睇眼科,發現靜脈塞左,我依家左眼睇野都差左,眼科醫生覺得係因膽固醇問題。另一原因係我自己易緊張的人,都要保持心情輕鬆。

我上一個月己減左10磅,但2月後先驗血,所以都未知膽固醇有冇降到,但呢一刻我係有少少擔心的。

男爵府

2018復活節勳章 環保接龍勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

以下幾集恐怖醫學都是有關膽固醇,睇完應該幫到你
https://www.youtube.com/watch?v=bNk3xRbvLBk
https://www.youtube.com/watch?v=i0ZzmY6ieIU
https://www.youtube.com/watch?v=gyGmiJ49OTg

大宅

小云小吉 發表於 21-1-21 12:20
以下幾集恐怖醫學都是有關膽固醇,睇完應該幫到你
https://www.youtube.com/watch?v=bNk3xRbvLBk
https://w ...

唔該晒!剛想揾, 我係V tv揾唔到!

大宅

LovelyKwan 發表於 21-1-21 11:24

我都買左植物固醇supplement ,諗住試下。
寄緊黎

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

LovelyKwan 發表於 20-9-9 15:26
有咩解決方法,唔想開始食藥,想試吓從飲食開始睇吓得唔得,谢谢!

我...

日日食麥皮啦,介食内臟嘅食物,唔好食燒鴨同燒鵝

珍珠宮

AACheungCheung 發表於 21-1-21 13:46

日日食麥皮啦,介食内臟嘅食物,唔好食燒鴨同燒鵝

睇健康資訊
燕麥糠/小麥胚芽比麥皮更高效

象牙宮

wykong007 發表於 21-1-21 12:17

因為11月時發現左眼早晚睇野有層霧咁,睇眼科,發現靜脈 ...
眼層霧已經無事?
有朋友眼有霧係另一問題。

伯爵府

LovelyKwan 發表於 21-1-21 11:24

你可以比較一下 鈣司寶同B牌植物固醇含量差不多 但鈣司寶$37有9盒 平好多架

大宅

Gi-leung 發表於 21-1-21 14:47
你可以比較一下 鈣司寶同B牌植物固醇含量差不多 但鈣司寶$37有9盒 平好多架
...

係, 我見平好多...你有無試過?有無減到?

我都係試左B牌一星期, 我試多1星期, 再驗.....先知work唔work.

首頁
23456...9

尾頁

跳至