自由講場

跳至

首頁

尾頁

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

佢地係唔係fd (有二咀) 無奶油A會寫B 而唔寫CDF同事...

大宅

搞錯..係我就同公司上司/老板講.

珍珠宮

牛年勳章 畀面勳章

Bibibut 發表於 20-9-9 23:11
我以前有個同事,借財仔,填左老細個名同office電話,有日財仔打來追債,老細先知,笑到肚痛,不過個同事當 ...

擺明玩嘢

大宅

唔洗怕
收數唔會"搞" 你,
只係同事/朋友
收數只會打幾次電話煩你
你話辭左職
因為呢個月我公司同事又係被追數
我由初頭好驚, 變到唔驚照聽電話

子爵府

回覆 zone123 的帖子

所以我而家完全吾敢隨便聽電話,我見電話都吾接,然後上網睇下邊個打來先再決定覆吾覆佢

wcpcelia    發表於 20-9-11 11:12

伯爵府

+3金熱血

alicego62 發表於 20-9-10 10:22
PDPO應該不是甘樣用...

咁係點用?

公爵府

786 發表於 20-9-10 16:21
咁係點用?

規定機構在利用收集到的個人私隱資料時,與收集資料的用途及目的相符。保障個人資料,與及收集個人資料的範圍及程度必須合理?
我估下

別墅

cheongchan 發表於 20-9-9 19:43
同事A欠債(唔知銀行定財仔)本來冇人知,但同事B收到電話短訊,內容如下⋯⋯(同事A,欠債未還,本公司將 ...

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

我都試過比人寫做聯絡人,一個十幾年無聯絡既人寫我做聯絡人。
後尾同財仔講道理,佢地好有禮貌話會mark低,不再騷擾我,但同時又remind如果呢筆債轉左比第二個就一樣會搵我。

男爵府

cheongchan 發表於 20-9-9 19:43
同事A欠債(唔知銀行定財仔)本來冇人知,但同事B收到電話短訊,內容如下⋯⋯(同事A,欠債未還,本公司將 ...

我試過有屋企人借左寫了我同老公,結果追債電話打到黎我兩公婆公司.
搞到雞毛鴨血、晤明啲大耳窿點解會咁借錢出去.

伯爵府

+3金熱血

alicego62 發表於 20-9-10 16:51
規定機構在利用收集到的個人私隱資料時,與收集資料的用途及目的相符。保障個人資料,與及收集個人資料的 ...

除了收集外,處理和輸送都是這條例範圍以內的事情。

侯爵府

2024年龍年勳章

咁都得

禁止訪問

公爵府

786 發表於 20-9-10 17:52
除了收集外,處理和輸送都是這條例範圍以內的事情。

除非借錢的人代表公司收集員工個人資料, 亦代表公司向員工解釋蒐集資料的用途。否則如果他是從普通交往獲得電話,我睇唔到犯咩罪。情況就如你是我朋友,有一個男仔想追你,我冇話俾你聽,將你嘅電話俾咗個男仔,等個男仔約你,咁我係咪犯法

公爵府

alicego62 發表於 20-9-10 18:56
除非借錢的人代表公司收集員工個人資料, 亦代表公司向員工解釋蒐集資料的用途。否則如果他是從普通交往獲 ...

不過我純粹估,其實唔䛊

伯爵府

+3金熱血

除非借錢的人代表公司收集員工個人資料, 亦代表公司向員工解釋蒐集資料的用途。否則如果他是從普通交往獲 ...

其實妳將我既電話畀左一個我無話過可以畀既人,即係將我私隱畀左我未同意輸送給第3者,我的確係可以報案架。個個得到我電話既人,打電話畀我,我可以當係騷擾架。

伯爵府

+3金熱血

原則3 資料的使用

保障資料第3原則訂明,除非得到資料當事人自願給予的明示同意,否則個人資料不得用於「新目的」,即原先收集資料時擬使用或相關的目的以外的目的。資料當事人有權以書面通知,撤回先前曾給予的同意。

伯爵府

+3金熱血

786 發表於 20-9-10 19:26
原則3 資料的使用

保障資料第3原則訂明,除非得到資料當事人自願給予的明示同意,否則個人資料不得用於「 ...

就個人資料的使用限制,條例第6A部進一步規定資料使用者,在使用資料當事人的個人資料作直接促銷或向第三方提供資料作直接促銷前,須先取得資料當事人知情的同意;這同意必須是由資料當事人明確表示,可包括表示不反對,但是沉默並不能構成同意。

伯爵府

+3金熱血

786 發表於 20-9-10 19:27
就個人資料的使用限制,條例第6A部進一步規定資料使用者,在使用資料當事人的個人資料作直接促銷或向第三 ...

此外,必須讓資料當事人在知情的情況下給予同意。資料使用者須向資料當事人告知:打算使用其個人資料作直接促銷的意圖、如沒有資料當事人同意的話資料使用者不能如此使用有關個人資料、意圖使用的個人資料類別、意圖就甚麽類別的促銷目的使用有關資料。資料使用者亦需告知資料當事人有權撤回同意。如果資料使用者意圖向第三方提供資料作直接促銷,須將這意圖告知資料當事人,並説明可能會提供資料予哪類人士和涉及甚麽類別的促銷目的,以及是爲了得益而提供資料等。違反有關直接促銷的規定可構成罪行,最高可被判罰款港幣50萬元及監禁3年,

伯爵府

+3金熱血

786 發表於 20-9-10 19:28
此外,必須讓資料當事人在知情的情況下給予同意。資料使用者須向資料當事人告知:打算使用其個人資料作直 ...

如屬爲了得益而提供資料予第三方的情況,最高可被判罰款港幣100萬元及監禁5年

另外值得留意的是,條例第64條訂明另一項罪行 — 披露未經資料使用者同意而取得的個人資料。假若披露是出於獲取得益或導致資料當事人蒙受損失的意圖,或有關披露導致資料當事人蒙受心理傷害,便會構成罪行。雖然此類行爲可能已受保障資料第3原則(限制個人資料不得用於「新目的」)所規限,但鑑於對私隱的嚴重侵犯及資料當事人可能蒙受的重大傷害,這條文將此類行爲刑事化,違例者最高可被判罰款港幣100萬元及監禁5年。

首頁

尾頁

跳至