夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

休咗你老婆啦!

別墅

回覆樓主:

做人懂感恩是基本。多少都要俾D父母,表示感恩之心……佢地有錢是佢地的事,好仔不論爺田地!

男爵府

mcs74 發表於 20-12-30 16:40

係呀,佢地都唔等錢開做咩要比錢佢地,比都唔會收啦~有d老 ...

你好廢

男爵府

除非冇做工作,或身體有問題不能工作俾唔到家用,父母養你育你,竟然仲可以咁多人大大聲聲話自己冇俾家用?!仲話咩父母有錢過你所以唔使比,做人基本責任都冇!其實知唔知醜?!我媽俾親家用佢都唔肯要話我負擔大,俾cash塞返俾我,最終我銀行set好個個月入數佢都仲係話唔要,但我知道佢就算仲有收入老人家多d錢會多份安全感,總之自己問心無愧就是了

大宅

mcs74 發表於 20-12-30 16:40

係呀,佢地都唔等錢開做咩要比錢佢地,比都唔會收啦~有d老 ...

我同老婆各自父母都唔使我地養, 但家用我地兩個都照樣會比,我地視之為形式上既孝心表現。

其實個錢唔重要,只係覺得咁樣做係“啱數”...話曬養大我地,其實相比下我同老婆比既$都算微不足道

同埋有時候揾父母幫手買d濕碎嘢、上父母屋企食飯果陣大家完全冇需要計較錢銀。

我老豆都話我比$佢,佢一定會要,洗唔曬(當然洗唔曬)他朝有日都係比返我

cathngai    發表於 21-2-8 21:03

珍珠宮

BEDL 發表於 21-1-22 09:17
我同老婆各自父母都唔使我地養, 但家用我地兩個都照樣會比,我地視之為形式上既孝心表現。

其實個錢唔重 ...

我就唔鐘意比現金,覺得好似比雞碎咁多錢就認為自己孝順都唔知想呃邊個,而我自己父母都唔稀罕。
我鐘意買野比父母,父母屋企d日常用品都係我包辦,有咩新奇有趣野保健野我都會買比佢地試下玩下。好似我媽追求新款電話,幾貴我都買比佢,但我自己果部就又平用得又耐。我爸爸就成身我包辦,佢唔識買衫褲鞋襪,全部都係我負責買。
我就無叫過父母買野,上去食飯一定帶野上去,但我鐘意得閒帶佢地出去食下飯,去下唔同地方。
我成日叫有錢就要洗左佢,唔好打算留比我地後輩,老左就要享受,唔洗顧慮我地咁多。
最唔like比完所謂心意,然後等老果d貼就美稱等佢地自由分配。

大宅

mcs74 發表於 21-1-22 09:44
我就唔鐘意比現金,覺得好似比雞碎咁多錢就認為自己孝順都唔知想呃邊個,而我自己父母都唔稀罕。
我鐘意買 ...

衹可以話,你父母好幸福,有你咁孝順既女

但睇你所講,你對我家庭同父母之間既安排, 似乎都有幾多唔知憑咩作出既假定

珍珠宮

BEDL 發表於 21-1-22 10:10
衹可以話,你父母好幸福,有你咁孝順既女

但睇你所講,你對我家庭同父母之間既安排, 似乎都有幾多唔知憑 ...

唔係睇你呀,係樓上好多人咁講。覺得比d心意金,茶錢先叫孝順。父母錢多就等佢地自由分配wor。

大宅

honeybid2 發表於 20-12-30 10:58
西方文化係「老豆養仔仔養仔」,一家一主,每個人先為自己家庭負責,如果俾心意金孝敬兩老,係要兩公婆一 ...

「兒女不是你的MPF」

好得人驚啊!
呢個咩世界,一代不如一代!

男爵府

木子高 發表於 21-2-8 19:42
「兒女不是你的MPF」

好得人驚啊!

你咁講即係你會當你兒女係你既退休金
睇嚟你分唔清「感恩」同「責任」既分別...
你生仔女出黎,你養佢係「責任」
兒女大左養得起自己再養埋父母係感恩,孝。但養唔起父母亦非仔女不負責之表現。

別墅

秋天與楓葉 發表於 21-1-1 15:59
樓主每月俾$2000父母,呢個數目又唔係多,老婆咁都要不滿嘅話,你要振夫剛喇~

同意,$2000 比父母飲茶係心意錢,這個數目甚至稱不上家用。咁少錢個老婆都要計較,難道她也不會比家用自己的父母?你有你比父母,又不是沒有負擔家中開支,她沒權干涉吧?

cathngai    發表於 21-2-15 10:56

別墅

LedTV 發表於 21-1-12 02:54
係...
真係好難認同唔比家用既人

agree

複式洋房

點講好?女人都係自私嘅~

別墅

Jolin_Yuen 發表於 20-12-30 15:07
呢度好恐怖。

我由10幾年前係呢度睇到個個JM都堅持一定要比家用父母。

真係好令人驚訝,原來有咁多JM 居然覺得唔比家用冇問題。 仲要理直氣壯 覺得父母唔應該收仔女家用。我 老公都有畀家用 老爺奶奶, 我唔知佢畀幾多,我亦從來唔過問。 我每個月都比萬零蚊自己媽媽做家用, 我老公亦都唔過問。 大家各自各比。 我哋有兩個小朋友, 都會共同負擔 家庭開支。 我都唔期望第時啲仔女會供養自己, 但作為子女我認為供養自己父母, 係做人最基本嘅責任, 當然數目多少需要按照自己的能力,但如果連這份心意也沒有,就很不孝。

cathngai    發表於 21-2-15 10:57

大宅

其實搵到錢比返啲家用父母有咩問題?我同老公都各自有比家用父母亦都唔會問比幾多同干涉呢啲事。講真如果我老公阻止我比錢父母,呢啲老公唔要都擺

cathngai    發表於 21-2-15 10:57

男爵府

鬼王龍馬 發表於 20-12-29 23:25
我老婆覺得有左家庭後,唔駛供養父母,覺得連家用都唔駛再俾
佢覺得唔應該要養番父母轉頭
佢覺得假如得$200 ...

咁你老婆"貪"你咁多錢,慳咁左錢做咩,咪又用番落你地頭家度,

男爵府

回覆樓主:

老婆係自己選擇既,好好溝通吧!

複式洋房

jojocatjojo 發表於 20-12-30 07:22
其實話自己有經濟壓力嘅人唔俾家用父母多多少少都係藉口,食少餐飯買少件衫,都可以俾小小父母當零用錢。
...

Well said

洋房

你搵好小咩???我老公個個月都比3千蚊佢呀媽,我無咩意見, 加上我奶奶自己又有生果金3千蚊, 但我奶奶基本上唔用錢, 全部收收埋埋, 留返哂比我老公!!!!

複式洋房

見到有人話仔女唔係MPF真係嚇左出黎
唔好講咩西方人西方社會啦(除非你全家包括呀爸呀媽都係外國出世外國大土生土長外國人),唔係真係唔知有咩資格話要跟西方文化, 由其你屋企人重係土生土長既香港人

我90後
我同我C6都堅持每個月比家用, 娘家同99家都會比,
就算岩岩出來做野果陣得一萬頭人工都會堅持比, 加人工就加家用, 真係有D咩大開支果個月就減D,
屋企人都唔想我地辛苦,唔會迫我地, 由我地隨心

屋企唔等我地開飯, 99直程話唔收, 我會指使C6死都要塞比佢, 99會話幫佢儲起佢
我地唔介意佢點用D錢, 都只係心意一份

如果真係好窮果排,會同屋企人講唔好意思, 今個月真係嘔唔到咁多出黎
佢地亦會體諒
娘家鐘意過時過節食FINE DINING, 如果果個月負擔到既果餐我都會比, 果個月真係負擔唔到既話爸爸都唔介意比, 都係一份心意

果個係屋企人, 如果有一日佢真係等我開飯
我餐餐食粥我都會養佢地
我亦相信我同C6有咩事, 我娘家同99都會盡量幫我地

一家人有咩都有雙有糧, 大家互相體諒既姐,如果樓主屋企人真係唔等錢洗屋企人又唔介意而自己既小家庭好拮据咁唔緊要gei..
但如果屋企等你開飯就...希望第日d仔女唔會咁對番你啦
老豆老母得一個架咋,唔考順佢地日後你想考順都無機會

首頁

尾頁

跳至