自由講場

跳至

首頁
23456...25

尾頁

男爵府

cga 發表於 21-6-20 13:20
背景:
自住大西北三房已供滿(不用換樓,只計劃幾年後才裝修)
四大不用太大負擔,每月象徵式每邊二千,共 ...
睇唔到咩原因唔提早退。我年纪同你差唔多,仔又係中一,但我收入比你少,支出比你多好多,我都無做工多年。可以做自己既事,放多d 時間比個仔都唔錯。或者遲d 做 part time

伯爵府

背景:

No, 除非自己身體有事。老公得四萬五,唔係八至十萬一個月,就算唔使供樓,唔使養長老,個仔先初中,自己只係四十中,工作只是小小壓力,我就唔敢退喇。如果你老公突然有事,誰來養家?而家儲$52k, 你退休只可儲$26k。我會等仔出身先退。真係辛苦,找part time 或者休息一下再搵工。

子爵府

為左多見老公, 比我就一定辭工, 何況佢都支持你走, 同老公相處是無價的

wongsiuchu    發表於 21-6-20 14:53

公爵府

背景:

仲後生,買多間樓投資。

Birth 15/3: W:4.2kg  L:52cm HC:37.5cm
Day 09: W:4.37kg  L:55.5cm HC:37cm
Day 46: W:7kg L:62m HC40.5cm
Day 82: W:~9.2kg L:~66cm
Day 112: W:~10.4kg

伯爵府

回覆樓主:

仔讀初中會否計劃將來出國讀書呢
到時可能要使一筆大喎
如果返工太辛苦
或者考慮轉做part time先

水晶宮

會繼續做,但改變一下心態。既然隨時可以唔做,咁就唔需要覺得有壓力。
欲知前世因  今生受的是  欲知來世果  今生作的是
是故莫以善小而不為, 莫以惡小而為之
Karma - What you put out into the world comes back to you.
How you live you life determines what kind of life you will have.

珍珠宮

回覆樓主:

換過份工

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 減齡達人勳章 牛年勳章

唔退,唔只係睇錢,你40中,即就到更年期,亞仔一入中學,遇正反叛期,佢後面時間唔使你理,你想理佢都未必比你理,佢聽話都仲好,唔聽話日日火星撞地球,有份工叫做有得抖下氣。
其實錢夠唔夠真係因人而異。

珍珠宮

2024年龍年勳章 睛靈勳章

cga 發表於 21-6-20 14:14
如果不是舊制,一早走人,frontline 廿多年,老實叫頂到下,我以為自己做到60先走,但突然心好累,同老公 ...

舊制退休金是什麼制度?

複式洋房

熊熊老婆 發表於 21-6-20 13:59
佢而家長期係大陸?所以你想退休上去陪佢?

疫情後,想兩邊走,想一星期陪佢幾日咁

珍珠宮

cga 發表於 21-6-20 13:59
所以先1516 中,我都有諗過做多幾年,仔入 U後,又儲多D,就一心北上陪老公,但一有走既念頭後,就成日掙 ...

做咗咁多年工又唔開心,以你啲財政情況可以短休之後再諗長休或其他。可以陪多啲另一半和個仔。識投資的話,份公積金亦會有些收入。

你老公點睇?溝通咗末?

珍珠宮

回覆樓主:

600萬得1萬息咁少,調整下可否攞到2.5萬息一個月。另如果退休返內地,仔又不住家中,索性出租自住樓,又多份收入,可能又多2-3萬一個月。建議將仔轉內地國際學校讀,也有港制學校讀如培僑(不過要付學費),反正你哋都想佢內地升學。一家人一齊更開心,否則氹低佢一個係香港不太好。一係就等到佢升大學先退休一家人內地一齊生活,不過到時佢唔知肯唔肯。

珍珠宮

如工作小小壓力,不會退住。

男爵府

不會退

子爵府

cga 發表於 21-6-20 13:36
仔一直有外婆照顧,我就返工
如退休,又疫情後,會久不久北上陪下老公(老公長註內地工作,weekend才回) ...

如果咁既情況,我會提早退休, 爭取相聚時間。又無經濟問題。
我姑仔40歲退休,佢退時仔仲讀緊中學,樓未供完,因為工作壓力大,所以揀左退休,老公份人工夠用。
佢退休日子過得好充實,學琴,打羽毛球,種花,行山,家務,仲忙過番工。
我都退左就兩年半,第一年係不停外遊,上年無得出外,就學琴,上個月開始join左做gym,一星期去4,5日,留番星期六日陪老公, 都幾忙碌。
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

子爵府

回覆樓主:

如果冇經濟負擔 不如轉輕鬆無壓力工
全退就無意思
因仔巳中學 吾做嘢更有代溝

複式洋房

wongsiuchu 發表於 21-6-20 14:16
回覆 cga 的帖子

其實我同你嘅家庭情況都差唔多, 老公長期喺大陸做野, 仔就讀高中, 家庭資產畀你哋多些 ...

返半日好好呀

子爵府

唯一係你可以北上陪老公值得,其它就没需要唔做

複式洋房

judychungpuiyan 發表於 21-6-20 14:29
仔讀初中會否計劃將來出國讀書呢
到時可能要使一筆大喎
如果返工太辛苦

多數唔會呀!老公好抗拒外國讀,佢想仔北上讀,但好難考呢

複式洋房

Anka 發表於 21-6-20 14:34
舊制退休金是什麼制度?

得公職金,不是 GS

首頁
23456...25

尾頁

跳至