自由講場

跳至

首頁
23456...8

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

大笨鐘 發表於 21-8-23 13:42
各人自己取捨,我唔知樓主有幾多家底,最重視 d 咩~ 我個仔瞓得比較少,未試過 9:00pm 瞓,最早 10:30pm。 ...

樓主咁問,相信佢重視小朋友多過$。-
加上佢先生做老師,每年都會跳point,
$相信不是很大問題, 可能只不過唔會生活得好富貴,但生活一定冇問題。

珍珠宮

睇定D, 唔好辭職住.
個女咁細, 我估, 你應該好後生,
人過40, 使錢多過依家幾陪, 尢其系父母開始老, 娘家方面可能要使好多錢, 如果你仍然有收入, 你使錢有自主權, 亦唔使比老公知, 唔使靠老公, 同埋, 你都要計劃, 儲蓄定錢準備退休
當然, 如果你本身好多錢, 咁梗系全職湊女啦!
不過, 無論你既選擇系點, 我都會支持你

大宅

自己湊,錢冇咗可以揾過,小朋友童年過咗就冇,雖然老土,但係事實

男爵府

daisy0108 發表於 21-8-23 09:44
老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個 ...

自己凑點都好過,小朋友 童年 一過就冇

伯爵府

Xmas吸收勳章

老公搵50k中,工作穩定,供緊一層樓,我搵剛剛30k,有一個女升k1,本來老人家湊緊,但想自己湊返,因想陪個 ...

我同你情況差唔多,返工冇壓力可以準時放工,又可以隨時請到假。小朋友升K3又係老人家幫手湊,不過我想自己湊嘅原因係唔想佢被寵壞,始終老人家湊一定縱佢放任佢,我都好掙扎繼續返定自己湊

公爵府

認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 想生BB熱投

回覆樓主:

K1真係無咩幫助,而家好多親子野都係返屋企搞,長老有長老嘅好處,驚教唔到就返全日班。留多個錢,K3至小1比較緊要。
大女4.5歲啦,努力成果胎兒5個月啦,10月可以見

大宅

回覆樓主:

其實番工又唔代表錢重要過個女既,樓主揾多左錢咪一樣係洗係仔女身上。如果小朋友全日制+上下興趣班,其實就算做ftm都唔係多得好多時間。

樓主係而家間公司做得耐唔耐呀?我有朋友成功同公司扣錢傾早走2個鐘, 不過佢同一間公司做左1x年,同老細熟,易傾d。

珍珠宮

K1唔駛啦。 放工睇下書,玩一陣都夠。
K3開始全職都未遲。

珍珠宮

回覆樓主:

不過湊小朋友就冇左自己人生。例如事業,每日只為他人而活,樓主要考慮這點自己能否承受

公爵府

虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 環保接龍勳章 wyeth冷知識勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

除咗錢, 仲要睇自己性格同能力適唔適合. 我係想做FTM的, 亦自信學術方面絕對跟到阿女小學同初中課程. 但我一同女温習就會緊張大師上身, 咁會破壞親子關係. 最終我外判學術, 阿女輕鬆咗而我又唔洗咁勞氣.

翡翠宮

減齡達人勳章

daisy0108 發表於 21-8-23 09:59
佢做教書,都係呢排疫症先早放,如過疫症就唔得

你都識講呢排疫症先可以放早,即係遲啲正常返就有機會煮唔到晚餐喎,你係咪得先? 其實好多細節都係你自己先知,自己考慮啦,我地講乜都冇用

珊瑚宮

2024年龍年勳章 虎到金來勳章

小馮 發表於 21-8-23 14:03
自己凑點都好過,小朋友 童年 一過就冇

珍珠宮

睇自己性格,睇自己整個家既經濟能力和負擔...
外人又的確好難俾意見
自己當然覺得應付到又唔會捱餓,梗係小朋友重要啲...但有些太太,家無得選擇,唔做無得食,就要去做...
另一類係,唔想困係屋企湊小朋友,覺得煩,想去返工揾錢...
最怕又想要錢,又想陪小朋友,又唔放心交俾長老...唉,每個人都想,我都想賺錢同時陪我小朋友,同時又有放心既人幫到手...好難的...(我不是指樓主,係指自己身邊既有人係咁)

男爵府

繼續返工,問公司可唔可以work from home (一星期一、兩日都好),同時請工人。

以你哋兩公婆嘅收入,兩個都返工+請工人 比較好。

男爵府

俾著係我會揀返工,學術最好請人教,自己教有機會影響親子關係,有D小朋友就係要外人教先聽。
到小學先全職自己湊小朋友,因為到時要跟功課同默書,肯定要親力親為

男爵府

一定有野係要 犧牲
睇你自己覺得邊樣重要
但小朋友都返k1,點解唔早啲自己湊……

男爵府

奇怪點解咁多媽媽覺得幼兒期媽媽陪伴唔太重要,話都係返幼稚園食玩瞓,我唔認同㗎,幼兒期有媽媽教導,可以培養好習慣,例如生活作息、閱讀、飲食習慣⋯好多好多,終生受用

伯爵府

放工放假都可以湊可以教,唔明點解要24小時對住才湊到教到小朋友。

侯爵府

月亮免 發表於 21-8-23 17:11
奇怪點解咁多媽媽覺得幼兒期媽媽陪伴唔太重要,話都係返幼稚園食玩瞓,我唔認同㗎,幼兒期有媽媽教導,可以 ...

幼兒時間如果媽媽係可以全職湊,當然係最好。多好多時間親子。
但如果要洗衫煮飯買餸加湊仔,就唔同講法。

侯爵府

kaman0617 發表於 21-8-23 16:59
俾著係我會揀返工,學術最好請人教,自己教有機會影響親子關係,有D小朋友就係要外人教先聽。
到小學先全 ...

我而家就係咁,但小朋友已小學。
本身小朋友9點瞓,我收工回到家已8點,只得一小時睇下功課,簽下手冊,睇本書。
所以平日下午會安排功課班同私補。
星期六日我先幫佢溫下默書,同帶佢去興趣班。
有工人做家務所以所有返工以外只陪小朋友。

當初升小,有諗過我唔做睇小朋友。
之後我老公話ok,不過所有補習興趣班工人要cut,我做晒。
我諗過唔著數。

首頁
23456...8

尾頁

跳至