自由講場

跳至

首頁
23456...7

尾頁

珍珠宮

mongng 發表於 23-2-12 12:48
我食飯習慣唔好,碳水多,菜,最後肉,好難改上年開始都減碳水,多數用菜補,肉繼續少,過年食 ...

我地唔係一開始就生酮,開頭我地有輕斷食,即168 或186. 食野嘅次序係先食肉(多油脂最好),跟住食菜,最後先食碳水,這樣可減底升糖,令胰臟無咁大負擔,亦唔會因為勁升糖而中眼瞓。

後來直頭試埋生酮,瘦身同降血糖效果真係好快,至於血脂/膽固醇個d ,就要等佢一年一度驗血才知道啦

水晶宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章

christyheihei 發表於 23-2-12 13:15
我都有跑開,仲跑得好慢添,你跑幾耐同跑幾快呀?

來回一個鐘,跑就45分鍾到。快過急步行速度, 跑太多膝頭後面(菊躬) 會痛

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章

回覆樓主:

生酮要係醫護人員監察下進行,亦唔可以長期,
唔再講啦 怕收攻擊 pm,
自己身體自己付責,不要人云亦云

男爵府

花天使 發表於 23-2-12 08:57
之前20幾歲瘦得好快,以加難d
都冇點食野都肥咗,冇啦啦都肥咗3磅

答主題,可以根據自己年齡飲食運動

https://www.change4health.gov.hk/tc/healthy_diet/guidelines/food_pyramid/index.html
https://www.change4health.gov.hk/tc/physical_activity/index.html

大宅

生銅唔可以長時間,我朋友大約20歲時就唔知點樣發現生銅減肥,佢可能用錯方法,但佢好有恆心一用就十年,十年後得到一期糖尿病,跟一世。佢之前長年唔食任何澱粉,今後都唔可以食。

qoo888    發表於 23-2-12 15:02

珍珠宮

西瓜包 發表於 23-2-12 12:30
可以分享一下你哋三餐食乜嗎?

其實我地都一直調較緊生酮餐單,網上都好多資料提供,但一般好複雜,多數自己屋企整就ok, 佢出街食,好難跟。

不過c6 嘅優點係好悶得,日日食差唔多嘅野都可接受

過去個幾日嘅餐單:
早上:防彈咖啡, 有時會加隻水煮蛋
下午:雞脾/蒜泥白肉/雞扒/牛扒(無汁,自帶鹽同黑椒調味,另加橄欖油增加飽肚感)
晚餐:我地打邊爐,佢食肥牛/蝦/菜

最近我在淘寶買左無碳水麵,咁等佢唔使日日食肉咁辛苦

伯爵府

薯圈 發表於 23-2-12 09:47
呢排我c6 生酮,生酮前我睇左好多不同角度嘅資料,生酮是可以長期做的,另生酮唔等於以後唔再食碳水,不過 ...

唔係人人適合,我年纪大咗後行生酮,全身都唔舒服

珍珠宮

回覆樓主:

我個人心情唔好/悶就食甜野去買短暫快樂,所以而家盡量忙D做家務(郁),多D放鬆心情散步(極慢行)

伯爵府

uns 發表於 23-2-12 11:31
Ketone小心有副作用,聽聞有人脫髮等

我就係有好多不適所以不能長期生酮

男爵府

主要人愈大,肌肉流失快,又無做強化核心肌群既運動,所以咪新陳代謝慢。而且大家覺得食得清就岩,食少啲就會瘦,但其實咁樣會愈黎愈易肥,食多少少就返彈,無碳水蛋白質幫你增肌

珍珠宮

happylogin 發表於 23-2-12 13:06
其實生酮需要啲咩準備?我都好想試下

生酮未必適合每一個人,我地係睇左好多資料,自己衡量過有咁嘅毅力,加上c6 空腹血一直keep住9(佢已經好叻,由19 降到落9, 無食藥), 想試下生酮是否真的可改善血糖。

今朝佢空腹血糖是6, 佢好開心,希望假以時日,可以降為正常

生酮入門指南

https://foodforlifehk.com/zh/blogs/healthtips/beginners-guide-to-keto

珍珠宮

幸福花海 發表於 23-2-12 13:33
唔係人人適合,我年纪大咗後行生酮,全身都唔舒服

你行左幾耐生酮有唔舒服?

我地行生酮唔係因為減肥,而家想降血糖同血脂。

我地會間歇性生酮,行一個月生酮,一星期低碳, 再一個月生酮咁。

子爵府

2024年龍年勳章 2021可愛聖誕B勳章

花天使 發表於 23-2-12 08:57
之前20幾歲瘦得好快,以加難d
都冇點食野都肥咗,冇啦啦都肥咗3磅
我姪女肥底, 飲水都肥... 減肥3次, 反彈3次, 體重永遠都65kg 以上... 佢25歲前本來諗住都夠易肥架啦仲可以點肥? 點知過左25之後發現, 真係可以仲肥得更快... 結果依家, 逐漸向7字頭遘進

男爵府

幸福花海 發表於 23-2-12 13:35
我就係有好多不適所以不能長期生酮

從醫學角度,身體入酮係危險警號

男爵府

adaleung717 發表於 23-2-12 13:46
我姪女肥底, 飲水都肥... 減肥3次, 反彈3次, 體重永遠都65kg 以上... 佢25歲前本來諗住都夠易肥架啦仲可以 ...

要揾專業醫護跟進,尤其睇吓有無隱性病

珍珠宮

越男越愛 發表於 23-2-12 13:27
生銅唔可以長時間,我朋友大約20歲時就唔知點樣發現生銅減肥,佢可能用錯方法,但佢好有恆心一用就十年,十 ...

原來會咁

男爵府

回覆樓主:

空腹血糖19只靠生酮 不可思議

自己身體自己付責

珍珠宮

wasabikingdom 發表於 23-2-12 14:13
空腹血糖19只靠生酮 不可思議

自己身體自己付責

係呀!我無需講大話。 自己身體當然自己負責,唔通網友會負責咩?

只是我相信對於三高這類慢性病,西藥並不是唯一/有效嘅方法, 我偏向從生活習慣及飲食著手,食返來的病,可以食返走。

况且,佢唔係靠生酮由19 降到6, 佢係先減零食減飯,降到落9就停濟不前,所以才試生酮。

不過我贊成唔係人人都適合生酮,行生酮前要睇多d資料,同埋中間要不停調節去到適合自己嘅方法。

目標係身體健康啫!嘜野方法都得架 行得通咪得囉!

子爵府

食七分飽,晚餐多菜戒飯。我覺得keep 到

子爵府

薯圈 發表於 23-2-12 10:49
我睇過d資料,生酮原理是由於身體主要以脂肪跟葡萄糖來產生能量,實行生酮飲食後,身體裏的碳水化合物或糖 ...

其實我減醣生活都幾個月,但生酮好好更好的想試下。

生酮嚟講動物油係好油,係咪可以食多啲?另外,唔好食肉而改為食油?

首頁
23456...7

尾頁

跳至