自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

jadepearl 發表於 23-4-23 13:06
回覆 lyh80115 的帖子

開了云閃付內出行的深圳通碼, 但入不到閘, 最終用了alipay hk.

下次我又實測下雲閃付深圳通先

香港支付寶乘車碼坐唔到深圳巴士,要開個大陸支付寶;而理論上雲閃付嗰個都得……。可以準備埋有閃付功能銀聯實體卡,或考慮買張深圳通卡。

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

lyh80115 發表於 23-4-23 13:38
下次我又實測下雲閃付深圳通先

香港支付寶乘車碼坐唔到深圳巴士,要開個大陸支付寶;而理論上雲閃付嗰個 ...

云閃付果個在西安, 洛陽...是地鐵公交都用到, 在深圳就因為未搭過公交, 5知得5得, 但見佢是深圳通碼, 應該都可以....
Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 23-4-23 13:44
云閃付果個在西安, 洛陽...是地鐵公交都用到, 在深圳就因為未搭過公交, 5知得5得, 但見佢是深圳通碼, 應 ...

睇其他forum用雲閃付係坐到深圳地鐵、巴士。

另外又見到報料,雲閃付無廣州地鐵乘車碼,但話可以用佛山地鐵乘車碼都坐到廣州地鐵

珍珠宮

2024年龍年勳章 畀面勳章

lyh80115 發表於 23-4-23 17:34
睇其他forum用雲閃付係坐到深圳地鐵、巴士。

另外又見到報料,雲閃付無廣州地鐵乘車碼,但話可以用佛山地 ...

會5會用深圳果個來搭地鐵? 因為是深圳通碼, 理論上可以用...

Stay Hungry , stay foolish !!

翡翠宮

hinhin_ma 發表於 23-4-23 17:50
會5會用深圳果個來搭地鐵? 因為是深圳通碼, 理論上可以用...

深圳嗰個係深圳通乘車碼,理論上可以坐地鐵、巴士。

不過有時總有意外,我用香港碼搭巴士都係有啲車畀唔到錢。

翡翠宮

jadepearl 發表於 23-4-23 13:06
回覆 lyh80115 的帖子

開了云閃付內出行的深圳通碼, 但入不到閘, 最終用了alipay hk.

除咗乘車碼,銀聯實體卡或者手機銀聯拍卡都得。

呢期手機拍卡每日有1次9折優惠,有多啲卡應該可多次。但以香港卡計,好似只有蘋果、華為機綁到銀聯卡。
attach0/tmp/phpG11CTW

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

polliebb 發表於 23-4-23 11:12
但alipay hk搭唔到廣州地鐵,只搭到公車
得阿

男爵府

lemontea520 發表於 23-3-21 21:51
我地永遠欠人車資
日後會收失信人

珍珠宮

虎到金來勳章

la_source 發表於 23-4-24 11:05
得阿

你試過?alipay hk 廣州只有羊城通乘車碼可以開通,係公車喎

琥珀宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章 15週年勳章

polliebb 發表於 23-4-24 12:08
你試過?alipay hk 廣州只有羊城通乘車碼可以開通,係公車喎
試過,我上次係東站轉

珍珠宮

虎到金來勳章

la_source 發表於 23-4-24 12:19
試過,我上次係東站轉

用羊城通個乘車碼?

大宅

2024年龍年勳章

alipay都係扣香港信用卡?

大宅

回覆樓主:

搭單一問,請問喺大陸搭地鐵巴士,用微信大陸錢包,是否要喺微信小程式入面search個乘車碼嚟嘟入閘上車?

上網爬文話唔同地區要再搵番該區乘車碼,例如深圳去上海,已經有用深圳乘車碼,當去到上海又要再喺微信搵上海乘車碼出嚟嘟,請問是否咁樣,唔知我有無理解錯?

另外,用乘車碼嘅車費是否直接喺微信大陸錢包內扣,只需預先轉錢入錢包就可以嗎?

謝謝

琥珀宮

polliebb 發表於 23-4-24 12:20
用羊城通個乘車碼?
“跨境服务”,然后选择乘车码,点击启用“广州羊城通”,确认用户协议并开通免密支付后,即可跳转到乘车码二维码页面

珍珠宮

虎到金來勳章

la_source 發表於 23-4-24 12:49
“跨境服务”,然后选择乘车码,点击启用“广州羊城通”,确认用户协议并开通免密支付后,即可跳转到乘车码 ...

即係而家用羊城通公車個二維碼都可以搭廣州地鐵?thanks, 如果可以就方便好多,之前地鐵係唔通

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

cloverliu 發表於 23-4-24 12:20
alipay都係扣香港信用卡?

可以扣信用卡或直接扣香港戶口
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

公爵府

貓狗褓姆 BK Milk勳章

raylife 發表於 23-4-24 11:10
日後會收失信人

隔左幾日我地扣到數喇仲話甘係正常喎個wechat msg講
沒有暴政 只有暴徒
香港媽媽不代表我

男爵府

阿笑 發表於 23-4-24 12:34
搭單一問,請問喺大陸搭地鐵巴士,用微信大陸錢包,是否要喺微信小程式入面search個乘車碼嚟嘟入閘上車?

...
上網睇好多人話唔同地區唔同政策,有 d 實名左都要再去登記先用到。 有 d 又話用一卡兩號唔得, 最好買張全國通,個乘車碼唔系幾可靠。

大宅

raylife 發表於 23-4-24 20:15
上網睇好多人話唔同地區唔同政策,有 d 實名左都要再去登記先用到。 有 d 又話用一卡兩號唔得, 最好買張 ...

謝謝你 就係因為大陸啲嘢好似成日都唔同又好複雜,又人人嘅做法都唔同
謝謝你呀,依家先知有個叫全國通嘅嘢,又要爬文
謝謝

男爵府

阿笑 發表於 23-4-24 20:34
謝謝你 就係因為大陸啲嘢好似成日都唔同又好複雜,又人人嘅做法都唔同
謝謝你呀,依家 ...
全國通即系深圳通,羊城通,xx通,新版開通左大部份城區地鐵及公交通用。 上面會有全國通 logo. 誇省除外。

首頁

尾頁

跳至