自由講場

跳至

首頁
23456...12

尾頁

大宅

有機會係樓主記錯了

珍珠宮

睛靈勳章

大力大力 發表於 23-7-3 18:50
櫃員機唔會錯、一定係你錯、尤其吐返曬妳所有錢出來~

要明白、佢吐出來的、根本就是你個堆錢、完全唔會 ...

點解你咁肯定部機唔會錯, 幾精密既機械都會有出錯既可能性, 人手check 完都有機會再錯, 你憑自身經驗就斷定人地錯, 錯既似乎係你

男爵府

sophyllis 發表於 23-7-3 17:12
我上星期响中銀櫃員機入現金,櫃員機顯示入嘅金額和我記得嘅金額不一樣,我肯定當中有5張一仟元,但櫃員機 ...

我試過比佢食住張1000元。
我用力拉先出返來。(係夾住唔出唔入咁)。

公爵府

BK Milk勳章

jollyma 發表於 23-7-4 03:29
點解你咁肯定部機唔會錯, 幾精密既機械都會有出錯既可能性, 人手check 完都有機會再錯, 你憑自身經驗就斷 ...

問題係部機有咩可能1000變100先,提款機就有可能,如果佢係唔見左張就可能機器問題,但係變錢就真係沒聽過。

伯爵府

回覆樓主:

0️⃣2️⃣ ATM

侯爵府

ATM 機會偷天換日?
雖然聽落好匪夷所思,但世事無絕對!

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

sophyllis 發表於 23-7-3 17:51
其實我係响屋企拆開兩封利是,數完錢就落樓下入機,前後只係十分鐘嘅事,應該無可能睇錯/記錯,重點係嗰兩 ...

兩封利是5000, 咁每封入幾多?
有冇影相?

禁止訪問

公爵府

虎到金來勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

銀行專登設計部機去賺你$900 ?

侯爵府

auhiyo 發表於 23-7-4 07:26
問題係部機有咩可能1000變100先,提款機就有可能,如果佢係唔見左張就可能機器問題,但係變錢就真係沒聽過 ...

x2
嘔少咗,或者結算少咗錢都相信有較大機會發生,可能攝住卡住或者之前嗰張錢detect唔到。正如樓上有講係2個箱,未confirm唔會跌落保險箱。
樓主情況要上手用完巧合地有張100蚊冇落入保險箱,然後樓主入5張又有1張卡住咗,雖然機會微但樓主可以即管試下去銀行問,銀行話冇只能接受自己記錯。
#櫃員機真係唔識找錢~

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

回覆樓主:

未試過,咁離奇,下次入大紙,逐張入

大宅

evip 發表於 23-7-4 08:15
兩封利是5000, 咁每封入幾多?
有冇影相?

在31樓已回覆過,一封$2000比我、另一封$3000比我個仔,正常拆利是無諗過要影相,正如我相信部存款機,亦唔會入錢之前响cctv下專登逐張去數

大宅

pochario 發表於 23-7-4 08:33
x2
嘔少咗,或者結算少咗錢都相信有較大機會發生,可能攝住卡住或者之前嗰張錢detect唔到。正 ...

你呢個假設絕對有可能發生!我都真係無諗過$1000變$100,所以我見到即刻呆咗,中銀機仲會倒數計時,好彩我按取消,起碼有張通知書證明我係唔同意呢筆存款交易

公爵府

BK Milk勳章

sophyllis 發表於 23-7-4 08:41
你呢個假設絕對有可能發生!我都真係無諗過$1000變$100,所以我見到即刻呆咗,中銀機仲會倒數計時,好彩我 ...

如果係咁應該當日有2個人投訴woo。其實你自己有沒係屋企搵過?

大宅

Candy_CHUNG_LAU 發表於 23-7-3 20:11
係有機會出錯
但經銀行內部進行清機點算後
其回覆亦為最終結果

多謝大家嘅回覆!我已打去客戶服務中心要求重新查證多一次,下一步可能會報警處理 / 入稟小額錢債 / 經金管局申索,我確實唔認為係我錯,雖然$900買個教訓唔係貴,但亦無理由由我去suffer,我會嘗試盡力爭取,謝謝大家

大宅

auhiyo 發表於 23-7-4 08:44
如果係咁應該當日有2個人投訴woo。其實你自己有沒係屋企搵過?

當然有啦,我發現食錢後,我馬上回家翻垃圾筒,將逐個利是封重新睇一次有無遺漏嗰張$1000,再打電話俾我媽確認究竟佢封了多少張$1000

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

sophyllis 發表於 23-7-3 17:12
我上星期响中銀櫃員機入現金,櫃員機顯示入嘅金額和我記得嘅金額不一樣,我肯定當中有5張一仟元,但櫃員機 ...

部機退返出嚟嘅錢係樓主你入機嘅嗰啲錢 , 應該樓主記錯咗

珍珠宮

sophyllis 發表於 23-7-4 08:41
你呢個假設絕對有可能發生!我都真係無諗過$1000變$100,所以我見到即刻呆咗,中銀機仲會倒數計時,好彩我 ...
試下去返同一部機入5張100蚊紙再撳取消, 睇下會唔會換咗一張1000蚊, 甚至五張1000蚊

象牙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 王國教室勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 Poo得好勳章

whyyou 發表於 23-7-4 09:01
試下去返同一部機入5張100蚊紙再撳取消, 睇下會唔會換咗一張1000蚊, 甚至五張1000蚊
...

如果得,要通知東張,神奇變錢機
放下自在

伯爵府

回覆樓主:

金色同紅色應該好少会睇錯,入机之前点都会再望下掛,甘岩我都分開2日入,$500x100張,$100x100張,之後彈返1張100元比我,我都確認99先,費是有咩机件出錯,今日入埋$500x80,係屋企數几次先去入,hsbc。中銀啲支票机試過入好多次都唔得,所以佢啲机有錯都唔出奇,实有人唔好彩

首頁
23456...12

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊