自由講場

跳至

首頁

尾頁

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 減齡達人勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Mikor 發表於 23-9-11 18:09
屋企冇工人姐姐,我同老公湊,屋企就得一個仔。我個仔唔上心嘅程度令我真係頂唔順,求教可以點做。
-唔提佢 ...

你小朋友有無專注力不足?
我小朋友有專注力不足, 都係差唔多, 做野唔上心, 成日要提, 金魚記憶, 完全唔care自己成績, 成日留低文具, 書本响學校/補習班, 爭咗未將自己留响學校, 時常遊魂......今日又黎著PE衫, 出門時著對黑鞋, 我提佢今日個迼型咁特別, 佢先發覺自己著錯鞋, 學校輔導組主任有講過成日留低野原來都係專注力不足嘅表現

珍珠宮

減齡達人勳章

Sissieshopping 發表於 23-9-12 02:28
回覆 野原美冴 的帖子

但有啲野從細養成習慣會好啲,大咗仲難改

唔係話由得佢唔駛改, 而係話9歲的要求唔等同成人, 要比時間慢慢逐步改善。

男爵府

2024年龍年勳章

屋企冇工人姐姐,我同老公湊,屋企就得一個仔。我個仔唔上心嘅程度令我真係頂唔順,求教可以點做。
-唔提佢 ...

獎勵方式呢?
主動性要啟發到先出嚟
你要搵樣給引佢既野,引導佢主動
或者嚴厲式管教
越鬧越麻木

水晶宮

-唔提佢 ...

先由小事上1件1件做起,其他的放埋1邊,做唔好由佢先,我細路之前同你家的1樣。心散,唔專心。我之前都好勞氣,自從比佢負責做洗碗的家務(洗碗機)改善好多!家務訓練細心,專心,有耐性,提高家庭責任感。

你都可以搵1樣佢可以實際佢能力做到的野,試吓。

(有2個工人以上,連鞋帶都唔駛細路邦的jm,不用回我

公爵府

BK Milk勳章

zitamamama 發表於 23-9-12 08:59
9歲都係小三,四。
唔覺得所有嘢係要佢自己一個唔使人提下全部做齊喎。
而且9歲唔會自己一個出去返學吧, ...

但係如果連返學揹書包都唔記得唔覺有問題咩?如果八達通唔記得就冇乜嘢,但書包咁大個就有問題。

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

可能係專注力不足,評估下

男爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 開心吸收勳章

坐唔定嗰d係過度活躍,專注力不足係第二樣野。

子爵府

auhiyo 發表於 23-9-12 12:19
但係如果連返學揹書包都唔記得唔覺有問題咩?如果八達通唔記得就冇乜嘢,但書包咁大個就有問題。
...

冇話小朋友冇問題,但9歲係要時間成長。
我覺得我校校長講得好好,小朋友成長係要家長從旁協助,慢慢放手。小朋友如果連最基本做功課對功課都未能獨自完成,家長係要幫佢學習一步一步來,而唔係由得佢自生自滅,只係用把口來抱怨點解人地做到,你做唔到。

男爵府

Mikor 發表於 23-9-11 19:20
我岩岩睇左專注不足呢個問題,
但我個仔佢坐得好定, 係學校上堂老師話係最專心個個, 又好肯答問題,
(不過佢 ...

睇戲打機睇電視 係人都座得定
依樣野唔可以作準
睇番d research 你就明

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 spikenard 的帖子

我只有一個姐姐, 但發現小朋友好鍾意摺衫, 煮野食, 倒垃圾~
我都由佢同姐姐一齊做, 我相信姐姐覺得佢好煩, 哈哈~
其實小朋友都好樂意幫手架~

水晶宮

hkgra 發表於 23-9-12 12:57

我只有一個姐姐, 但發現小朋友好鍾意摺衫, 煮野食, 倒垃圾~

超好,開通,明理的媽媽,放手比細路學習。我上次比一個人話,佢請2個工人照顧細路,完全唔駛佢地做最勁係見細路幫手就係媽媽唔啱,家務係媽媽1個人責任,細路係完全唔駛理行家庭責任

侯爵府

2024年龍年勳章

叫佢唔好害左個細路啦

男爵府

wingwing515 發表於 23-9-12 09:03
我仔同你仔簡直一樣,不過佢就評估左係輕微ASD,好容易少少事就喊,做事又唔上心,成日覺得無所謂,無問題 ...
咁請問有冇咩治療方式定要食藥?
我做阿媽叫點都要幫佢執手尾,第時佢老婆就慘

男爵府

spikenard 發表於 23-9-12 10:30
先由小事上1件1件做起,其他的放埋1邊,做唔好由佢先,我細路之前同你家的1樣。心散,唔專心。我之前都好 ...
呢兩年我請阿仔負責洗衫,一切浪衫,收衫摺衫,都行左差唔多兩年,但講起又扯火,除左最鍾意開洗衣機個下,浪衫可以係成注菜咁浪,提左n次都係咁,經常叫佢收衫收完攤係到,叫佢摺,摺完又就咁放係到,叫佢放入衣櫃啦,d衫唔係出現係d格仔到,而係放哂係衣櫃底。。。

樣樣都提左n次,但情況繼續。 佢覺得是但做完就係做完,7歲教到9歲都係咁,我成日心很累唔知係自己好失敗,定係個仔真係有問題。

有時唔忍心媽叉佢,佢好聲好氣提又冇用,好多次話完佢,我自己係房喊餐死

水晶宮

Mikor 發表於 23-9-12 17:40
呢兩年我請阿仔負責洗衫,一切浪衫,收衫摺衫,都行左差唔多兩年,但講起又扯火,除左最鍾意開洗衣機個下, ...

有一次我聽幼兒講座(學校強迫的 )講師說了一件大人沒有太過留意的事情,就是很多的事沒有1定的準則,怎為之好怎為之唔好。佢舉例,有一個爸爸帶住一個小朋友見到一個熟嘅朋友,爸爸就同仔仔講同叔叔打招呼呀,仔仔就細細講叔叔你好,爸爸就好勞氣咁講大聲啲邊個聽到呀,於是仔仔就用超級無敵大聲講一次叔叔你好。爸爸又好勞氣咁講咁大聲咁冇禮貌㗎。 其實點為之大聲點為之細聲冇一定的準則。 佢係有擺衫,係有摺只不過唔合你心水。

水晶宮

spikenard 發表於 23-9-12 18:26
有一次我聽幼兒講座(學校強迫的 )講師說了一件大人沒有太過留意的事情,就是很多的事沒有1定的 ...

呢類小朋友係需要你比例子佢跟住做,佢先明你講的擺好d,整齊d 的意思。 例如,摺衫,規定佢摺1個模式,放衫,規定係櫃桶內成1直線 想擺到出嚟都難。按你心水的模式跟你做。這樣小事情就能夠慢慢做好。

男爵府

Mikor 發表於 23-9-12 17:31
咁請問有冇咩治療方式定要食藥?
我做阿媽叫點都要幫佢執手尾,第時佢老婆就慘
...

佢淨係食情緒藥,係有好少少既,無咁易喊,
要講又話已經成日都做,次次講完,話明,轉頭就唔記得,因為我仔情緒都大,鬧得勁,佢會發癲

大宅

我細個嗰陣都係生活上好冇記性,好冇自理能力,阿媽成日鬧我遊雲、冇手尾。實情係,我自己都唔知點解會咁,根本記唔住阿媽叫我要注意嘅各式各樣事情,好似做乜都係錯咁,錯完下次又係錯。其實係小朋友角度都幾慘,因為唔知點解會咁。

大宅

回覆 Mikor 的帖子

因為佢做咩都唔會有 [後果]。
我個囡4歲,有次去迪士尼佢係咁要睇商店裡面啲嘢唔肯走,我匿埋,當然我睇實佢。佢大喊,有個哥哥好溫柔話帶佢去搵媽咪,我先現身,之後呢件事再冇發生,佢仲周圍同人講佢試過唔見咗媽咪。

我成日同佢講有啲人一出世就冇媽咪,或有媽咪但冇食物冇書讀諸如此類,我遲啲帶你去探吓嗰啲小朋友……

要比小朋友承擔後果係好有效嘅教育。

伯爵府

想生BB熱投

一聽就知有病。正常小朋友唔係咁的。睇醫生,評估食葯吧
祝福。
I am Agent P

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊